自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

象牙宮

似曾相識

剛剛結束的復活節長假期,大量港人湧上北上消費,首2日已經有超過100萬人次出境,當中有76萬人次出境,65.6萬人經陸路北上。不少內地人紛紛表示深圳被香港人攻佔了、「誇張過春運」、「香港人包圍了福田市中心了」等,甚至指出香港人北上的4大劣行,嚴重影響他們的生活。

內地人數港人北上4大劣行 講嘢大聲、阻街 網民:似曾相識

大量港人北上下,過關口岸、福田羅湖港人熱愛的內地商場和街道人潮都十分墟冚,不少內地網民紛紛於「小紅書」等社交平台發帖,以「其實是不喜歡一下這麼多人的,出去商場吃飯都要排隊」、「作為1個土生土長的深圳人,已經不敢去行商場,人多到壓抑」、「我寧願不出去玩」等為題表示不滿,力數港人北上4大劣行! 港人北上劣行|01 講嘢大聲 內地人指:「好幾次看到家長大罵孩子」、「看到香港的阿姨破口大罵跟人吵架」、「從等車時談天說地一路到他們下車的,叨叨叨叨不停的,我都好奇了,在香港地鐵上說大聲一點,一整車廂人都能齊刷刷望着你,搞得多大問題似的。反觀他們一到深圳,七嘴八舌又超大聲的」、「一進地鐵就大聲說話」等。 港人北上劣行|02 阻街 有內地人訴苦指:「香港人帶著大包小包掃貨的成果湧向各餐廳,最誇張的一家三口帶了兩個28寸行李箱來吃飯,餐廳排號不管大桌小桌都是100+,八點的Coco Park逛一圈下來,甚至感覺找不到一個有空位的餐廳」、「經常在路中心停下來」、「港牌車塞死了」等。 港人北上劣行|03 亂打尖 內地人指:「香港人在口岸亂插隊」、「某些香港人來深圳太愛插隊了」、「別說深圳了,珠海也是,而且開車過來的都很喜歡插隊別車動不動按喇叭」等。 港人北上劣行|04 沒素質 有內地人指:「一些沒素質教育的人亂吐口水,亂掉煙頭」、「港人北上仲會四圍踎,阻止通道」等。 不過有內地人很支持港人北上消費:「深圳多少店被他們救活了」、「歡迎大家來內地吃喝玩樂」、「兩邊都有這種人,不用區分太多」等。 29日FB群組「深圳大陸吃喝玩樂交流 (By Runhotel)」上,有網民實時更新各個口岸的實況,有網民指:「嚇到我原路返屋企」、「我一早去,見到唔對路已經返返轉頭走人,就算去到都要周圍排隊食嘢」、「各個關口都停晒呀機都停埋,唔畀人過啊直程」等。

詳細:
https://www.gotrip.hk/%e7%86%b1% ... t15-ctb000-1030376/

象牙宮

回覆樓主:

比佢地感受下多人既威力,有幾唔方便!不過我又唔覺香港人好嘈,大陸人係食店仲嘈,又會食煙!香港人係肯使錢,不過多要求啫!至於揸車嚮安打指揮燈正常,佢地先亂黎呀!

大宅

鄉下仔出省城係咁

公爵府

講真。我唔係好信。我係大陸開廠幾十年,見過唔小大陸人同香港人

大宅

插隊係大陸見唔少,見內地人就算排隊上高鐵都要插,明明都畫晒位都唔知佢急咩

伯爵府

岩岩上星期去左盒馬,有兩個都叫後生既女人買卡士酸奶,人地個counter都寫明要share&like先有保溫袋,兩個女人係度嘈話自己唔識又話買好多咁都唔俾,身為香港人都覺得好肉酸,明知自己會買就自己帶啦!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

「港人北上仲會四圍踎,阻止通道」

我唔信真係香港人黎囉,四圍踎喎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

mercurycc 發表於 24-4-8 11:17
似曾相識

剛剛結束的復活節長假期,大量港人湧上北上消費,首2日已經有超過100萬人次出境,當中有76萬人次 ...

50步鬧50步
平分秋色

大宅

wktktw 發表於 24-4-8 11:32
插隊係大陸見唔少,見內地人就算排隊上高鐵都要插,明明都畫晒位都唔知佢急咩 ...

呢樣真,成日可以自己生條隊出嚟

珍珠宮

無話可說 發表於 24-4-8 11:25
比佢地感受下多人既威力,有幾唔方便!不過我又唔覺香港人好嘈,大陸人係食店仲嘈,又會食煙!香港人係肯使 ...

話時話,嗰啲大聲講嘢亂插隊駕車亂響安嗰啲係大陸人(新香港人)下話?!我唔信新生代土生土長香港人會咁樣。

至於比香港人塞爆啲街道、餐廳,大陸人來港都一樣啫。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

「港人北上仲會四圍踎,阻止通道」

我唔信周圍踎呢樣

水晶宮

我都未見過香港人會四圍踎同吐口水

大宅

同香港之前一樣,商家歡迎自由行,受影響嘅市民唔歡迎

水晶宮

回覆樓主:

講冇素質,邊樹及佢地呀?
鍾意打尖,坐係地下,排隊總要貼住人,講野大大聲,細路唔管周圍跑,個個成身煙屎味,仲周圍放飛劍。雖然香港人質素大多唔見得有幾好,但佢地都係50步笑百步囉。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

1,2 唔奇, 3, 4 我就唔認同

其實呢D網站寫既野, 都唔知有幾成真

mimikitty28    發表於 24-4-8 11:53

子爵府

那些「港人」是否香港的新移民

插隊文化,真心覺得國內人超越香港太多,响香港我遇過吾少比人打尖,排隊人貼人,都是國內人。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

佢地落黎香港都會咁囉
講真咁低質港人又真係好多時一出外就

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

冇問題呀!!絕對公平,想當初香港人點嫌棄大陸人而家咪受返囉。
利申:自己好like上大陸玩、但會守規矩唔會令服務員難做

子爵府

Kittymummy 發表於 24-4-8 11:37
講冇素質,邊樹及佢地呀?
鍾意打尖,坐係地下,排隊總要貼住人,講野大大聲,細路唔管周圍跑,個個成身煙 ...

小紅書好多國內女性嚟港島,坐路邊用餐打咭,心唸:嘩,坑渠响隔離點食得落?

但經過我假期去左成都玩,就發現食野食到污糟邋遢係文化之一,响食肆見佢哋食完餐飯,枱面以至於地上,全都是垃圾

公爵府

2024年龍年勳章

D..D 發表於 24-4-8 11:35
50步鬧50步
平分秋色

打和

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊