自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

大姑娘 發表於 24-4-9 19:43
乜你個家族,不分老嫩,全部都唔受教㗎?

我只係打個比喻!
你教人做野、叫人做野,無可能全部人都聽你支笛!
呢度間中都有jm呻仔女唔聽話、老公唔生性、下屬唔睬你!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

麟媽媽 發表於 24-4-9 12:30
如果近年咁多公屋可以年年有免租,又有免費垃圾膠袋乜乜物物,我唔明點解唯獨針對兩蚊唔比老人家使用?
...

果班人只睇到眼前利益,宜家用唔到咪叫 cut 囉,就可以想加大自己福利 綜援 津貼

到自己60歲又講 以前有2蚊架,又話邊個國家有 中國都有啦

我家長群組有個話 (佢3x)預左自己冇60歲, cut 左佢就最好

只可以講佢地: 人不為己

男爵府

唔係細路 發表於 24-4-8 12:36
$2返蓮塘口岸呢d好唔make sense, 北區返深圳快過去九龍,來回$4買送抵到爛

對,要統一,價錢要跟羅湖一樣,好似過隧道咁,劃一車費

樂悠咭全港地鐵小巴巴士劃一半價

男爵府

selinako^^ 發表於 24-4-10 15:46
果班人只睇到眼前利益,宜家用唔到咪叫 cut 囉,就可以想加大自己福利 綜援 津貼

到自己60歲又講 以前有2 ...

過多幾年我都可以兩蚊,我都贊成檢討兩蚊機制,唔該越快越好,因為我明白出生人口越來越少,我實在唔想我下一代或下下一代要1個後生頂N個老人,始終要正視呢個問題,至多老咗行去買餸,行多D當做運動,一個月去遠D的地方玩一兩次都好夠啦

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Sebastian@ 發表於 24-4-10 15:58
過多幾年我都可以兩蚊,我都贊成檢討兩蚊機制,唔該越快越好,因為我明白出生人口越來越少,我實在唔想我 ...

其實加拿大已經係咁啦,佢哋仲係超級福利國家添,所以加拿大人係極之超級歡迎新移民,因為新移民佢哋工作自然就要納稅啦!喺香港先咁衰,收晒嗰啲不事生產嘅新移民,打散工收現金全部唔交稅,淨係識攞福利排公屋攞綜援

大宅

cyyiu 發表於 24-4-10 15:32
我只係打個比喻!
你教人做野、叫人做野,無可能全部人都聽你支笛!
呢度間中都有jm呻仔女唔聽話、老公唔 ...

算啦, 唔好同佢地再拗啦, 我明你講乜, 拗黎無意思

男爵府

麟媽媽 發表於 24-4-10 16:12
其實加拿大已經係咁啦,佢哋仲係超級福利國家添,所以加拿大人係極之超級歡迎新移民,因為新移民佢哋工作 ...

我唔理解加拿大的福利制度和稅務制度我不願置評,我只知香港稅基窄,銷售稅又唔畀開徵、增值稅又唔畀開徴、空置稅又唔畀開徵,人口老化鐵一般事實,如果樣樣都唔容許勒緊褲頭咁可以點?
新移民和酷刑聲請的人排公屋攞綜援當然係好令人討厭,但唔代表可以放任不檢討兩蚊機制,應該兩條腿走路而不應該被另一件事去拖後腿。

大宅

wasabikingdom 發表於 24-4-8 22:07
見過小巴司機係站頭等乘客,用長者8達通狂拍咭,呃車費

八達通可狂拍咭收費........?

男爵府

回覆樓主:

我細細個的時候即,即港英時代係可以申請一張學生車船半價証,但後來取消了,翻查網上資料,看到以下呢篇資料.

由此可見,機制實行了,都可以檢討,不合時宜,就應予修改!

政府於1971年透過撥款予公共交通營運商,規定營運商必須提供學生乘車優惠。

鑒於學生須長途跋涉上學的原因,是由於其居所附近學校學額不足,當局理應負責學生在交通方面的支出。政府於是在1981年推出全新計劃,向所有12至25歲的全日制學生發出「學生乘搭車船優待證」(Student Travel Card)而無須經過家庭入息及資產審查,學生可憑證以半價乘搭公交通工具;政府向交通工具營辦商發放款項,以彌補營辦商因而損失的收入。

地鐵亦在同年開始為12至25歲並就讀於本港認可院校全日制日間課程的學生提供低至半價的車費優惠。當時,合資格學生可於每學年向地鐵公司申請「地鐵學生乘車證」(MTR Student Travel Card),並憑證使用特惠單程票或學生通用儲值票乘搭地鐵。當時學生特惠票價與長者及小童特惠票價相同,約為成人車費的一半。

前核數署於1985年發表有關調查報告,指出「半價証」計劃令學生不論貧富皆獲車費資助,並非適當運用公帑之舉;加上香港公共交通網絡日趨完善,學生前往學校上課已越來越方便,政府遂於1991年起全面推行「學生車船津貼計劃」(Student Travel Subsidy Scheme)取代所有學生乘車證。學生車船津貼計劃為經濟上有需要而又就讀於各中、小學或在認可的院校修讀全日制至學士學位課程、其居住地點與學校距離超逾10分鐘步行時間及需要乘搭公共交通工具上學的學生提供津貼。這項津貼計劃並無年齡限制,申請人只需提供資料作入息審查,通過審查而符合上述資格便可獲得資助。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Sebastian@ 發表於 24-4-10 15:58
過多幾年我都可以兩蚊,我都贊成檢討兩蚊機制,唔該越快越好,因為我明白出生人口越來越少,我實在唔想我 ...

2蚊原意係想老人去多d, 心情好d 運動量多d,佢地亦覺得果班人係最有消費能力,所以果陣係鼓勵佢地多d 出去
唔想後生1個頂 n 個老人,但都頂n 個綜援+ 津貼支出,其實冇砥觸架 政府都係當一個福利開資,老人冇能力搵錢 後生有 福利竟然偏向有能力既人?

我20年後先攞到個2蚊福利

複式洋房

大宅

限一個合理次數,我覺得冇問題

翡翠宮

water-lily 發表於 24-4-9 21:53
一樣還一樣, 純粹$2乘車優惠,根本應有限制,正如樓上有JM 講,我每日搭過海巴士返工之中,真係有唔少係俾 ...

成日話政府冇錢 所以要檢討2蚊
不如加快處理南亞問題,到時公屋又可以多一批出黎,綜援 津貼又可以慳返筆
搵直1舉2得

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

嘉德莉澳 發表於 24-4-10 16:54
八達通可狂拍咭收費........?

收$2, 餘款由政府補貼,即係每拍一次司機由八達通出$2,跟着係政府到收番$10/$8,利潤 4/5 倍
所以要打擊依啲小巴司機濫用長者/\達通,害咗真正嘅長者需要

侯爵府

mercurycc 發表於 24-4-8 12:31
係!
見好打多搭過海巴士只係搭一個站,
落車可拍卡減都唔拍.

我都見過,總站上車,搭一個站落車
原車資$25.7

別墅

大陸長者坐地鐵都唔洗錢
香港仲要蚊蚊係到計

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

helloauntie223 發表於 24-4-11 09:40
大陸長者坐地鐵都唔洗錢
香港仲要蚊蚊係到計

唔可以咁計
大陸人嘅平均年齡輕好多,多勞動人口,多人交稅⋯⋯香港開始老齡化,少勞動人口,少人交稅

象牙宮

helloauntie223 發表於 24-4-11 09:40
大陸長者坐地鐵都唔洗錢
香港仲要蚊蚊係到計

大陸坐地鐵咪又得三幾蚊車費,點同呀!而家政府將錢比地鐵同巴士公司賺呀 ,但又叫赤字囉

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

用折扣代替$2 好過
另外, 提高年齡優惠, 如70歳才可有優惠, 好多六十幾歲還有工作。

子爵府

無話可說 發表於 24-4-8 11:35
有$2車ok,唔該限時限次數

本身老人已經有得半價搭車 我建議 一律半價

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊