自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

bongbongpatty 發表於 24-4-8 15:58
我相信無人想借錢既,
如果真係無咁邊個負責俾?

其他 jm 唔係講咗可以申請資助?

水晶宮

BK Milk勳章

vvyy1016 發表於 24-4-8 15:56
先人生前拎綜援的話,可以向社會福利署申請返資助,以前聽人講過好似上限係一萬五千幾
...

係,

水晶宮

bongbongpatty 發表於 24-4-8 16:01
所以咪應該主動通知自己只夾到幾多錢,
我12月都搞完白事,
真係自己主動通知屋企人夾到幾多

樓主個 case 係發生咗,有人比咗錢,佢地中間溝通可能唔好,不過都發生咗咯,咁咪同兄弟商量自己比到幾多,點比。

水晶宮

BK Milk勳章

pauline_c 發表於 24-4-8 16:02
其他 jm 唔係講咗可以申請資助?

依家係已經俾左錢,
完左事,
講真都做左錢點都要俾

男爵府

得得Boy 發表於 24-4-8 15:00
是我父母,但應該係我比錢,不應由老公比,他已比了家用。

我問兄弟好多問題他都不答之前

直接同兄弟講,經濟有困難,只能夠俾到某個數。 宜加講咩人地唔同你商量己經太遲,你只能盡你地能力夾返錢。

水晶宮

BK Milk勳章

pauline_c 發表於 24-4-8 16:05
樓主個 case 係發生咗,有人比咗錢,佢地中間溝通可能唔好,不過都發生咗咯,咁咪同兄弟商量自己比到幾多 ...

問題就係自己無主動講自己俾到幾多錢,
唔理當時人哋有無通知做幾多錢,
每個人把呎都唔同,
70000可能人哋覺得係散子,
但我就覺得70000好多呢,
自己無咩錢就一早講清楚,
依家錢都俾晒,
已經唔係講自己能力俾到幾多,
錢估計就一定要俾番晒,
無人會幫佢俾,
從無無商量過應該唔會肯分得太耐俾番晒

水晶宮

bongbongpatty 發表於 24-4-8 16:11
問題就係自己無主動講自己俾到幾多錢,
唔理當時人哋有無通知做幾多錢,
每個人把呎都唔同,

樓主嘅 case 唔會發生喺我身上,我同兄弟有商有量,我係好主動嘅人,而且父母主要係我照顧。
事情已經發生咗,追究責任嘅話,雙方都有問題,而家我提議樓主盡能力比。
可能你自身經歷唔覺意套咗喺樓主身上,做返旁觀者,可能清醒 d。

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

幾多錢?如果唔大我會算,但會同佢地溝通下,下次可唔可以同我商量下先,因為我無咩錢,我會直接講自己無咩錢。

象牙宮

回覆樓主:

先前無通知,而家想追錢?我唔會比囉…最多以後不相往來!一係自己返工還啦…老公既錢我唔會咁用

水晶宮

回覆樓主:

分期比,唔會好多

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

得得Boy 發表於 24-4-8 14:36
如父/母過身,兄/弟又不問你意見大搞到細搞,搞完只叫你夾錢,但自己本身又無咩錢只靠老公比錢一份家用仔 ...

籌備過程都唔係一兩日嘅事,點解當時唔出聲事後先至嚟怨恨?
暫時同自己兄弟姊妹傾完,父母百年歸老,盡量細搞同唔搞,反正都係做俾人睇,唔使無謂錢!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

如父/母過身,兄/弟又不問你意見大搞到細搞,搞完只叫你夾錢,但自己本身又無咩錢只靠老公比錢一份家用仔 ...

叫佢地拎d單據出黎睇下係咪駛左咁多錢。

如果可以,出去搵野做。就算唔為白事夾錢,你都要諗定自己將來,做人點都要有個錢旁身。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

iamlazy 發表於 24-4-8 16:27
分期比,唔會好多

我係俾錢嗰個一定唔會應承,一來呢啲錢拖數又肉酸又唔老黎。
同埋拖拖下,個個都唔會俾,真實事件就係我C6婆婆走,幾個舅父阿姨叫我奶奶俾住先,講緊都係十年前左右嘅事,當然如大家所料,幾個舅父阿姨一毫子都冇還,早幾年我奶奶都走埋,我老爺嬲班舅父阿姨嬲到而家!
人哋結婚都唔會將俾人嘅禮金分期啦,點解喪禮夾錢要分期

水晶宮

得得Boy 發表於 24-4-8 15:02
7萬多

(先人有無遺產可以afford到全部/部分? )
親友帛金,相信都不多,可能一萬幾千吧

即係三兄妹 共三個家庭
分別要各夾7萬多
減去遺產&帛金
Total 廿多萬?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-4-8 16:55
(先人有無遺產可以afford到全部/部分? )
親友帛金,相信都不多,可能一萬幾千吧

未必三兄妹
樓主無講人數

水晶宮

回覆樓主:

其實好多人會話,都最後一次咯,想父母享受下風風光光離去,樓主可能大安旨意以為吾駛佢俾。但其實應該父母走後,大家開會時表示自己都想父母風風光光的走,這也是自己責任,但老公收入不容許,希望姊弟們諒解,如一定要做,也只能分期償還。咁就吾可能逼你立刻要還債啦!

水晶宮

HLDMaMa 發表於 24-4-8 15:49
如果父母攞綜緩,過身簡單辦事政府也有補助的。

大搞唔包
分分鐘連嗰萬幾蚊殮葬津貼都CLAIM唔到

子爵府

問佢哋要晒所有支出單據。先人銀行戶口有幾多? 會夾,但要清清楚楚。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

佢乜都話唔洗,到俾錢時你咪話你無同意過洗咁多錢應該唔洗俾

遺產有幾多唔講已經好有可疑,咁情況發窮惡要佢交盤數出嚟,唔係乜都唔洗講,唔俾

男爵府

回覆樓主:

分期得吾得?兩老養你時你有冇問夠吾夠錢養你?到佢走左就話吾想夾,你私己錢都冇?我就吾會叫老公夾,除非佢自願

yeung_ma    發表於 24-4-8 19:35

首頁
34567...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊