家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有冇人用 IB 買美債可以分享一下經驗?
我開咗戶,入咗錢,先發現買唔到美債
好複雜呀媽呀~~~ 有冇人試過用可以分享下?

子爵府

PopcornMama 發表於 24-4-8 18:41
好複雜呀媽呀~~~ :igiveu ...

用bonds scanner.

子爵府

回覆 PopcornMama 的帖子

買美債好呀,卅年期果D越長越好反正美國政府有接近35萬億債要發正頭痛D債搵咩人接, 搵港人接就最好不過了, 記得認購多D越多越好呀

別墅

kittykwok385 發表於 24-4-8 20:45

買美債好呀,卅年期果D越長越好反正美國政府有接近35萬億債要發正頭痛D債搵咩人接 ...

我買 3個月短債咋。。。30年長債?我都唔知有冇條債咁長命

侯爵府

我仔仔叫我用 牛牛買美債,佢話簡單D 。

大宅

用IB貪佢對美元個rate 好,我都係買美債。

別墅

要用網頁版,正如樓上講,用bond scanner,篩選適合嘅債券,好容易,再唔係google吓"IB買債券"都有大把教學

子爵府

焯媽媽 發表於 24-4-9 13:23
我仔仔叫我用 牛牛買美債,佢話簡單D 。
牛牛有美債賣咩?
債基係咪呀?
債基唔同債喎。
唔好買乜都唔知喎。

子爵府

PopcornMama 發表於 24-4-9 12:21
債可以隨時賣嗰喎。
短債、長債主要分別係利率敏感度。

子爵府

買美債好呀,卅年期果D越長越好反正美國政府有接近35萬億債要發正頭痛D債搵咩人接, 搵港人接就最好不過了, 記得認購多D越多越好呀
美國叫啲一帶一路國家唔好借中國咁多債。
我估目的係唔想中國借晒啲錢畀人,無錢買美債。

別墅

choyki 發表於 24-4-9 16:28
債可以隨時賣嗰喎。
短債、長債主要分別係利率敏感度。

債係可以隨時賣,不過短債就算跌價坐到尾收番本,等3年同等30年完全唔同喎,點會淨係利率敏感度嘅分別?

子爵府

回覆 choyki 的帖子

即係吾可以借比其他國家,只可以借比美國等他地又可以再一次偉大到洗腳吾扶腳甘呀, 不如你借比美國人啦相信你有呢個本錢的

子爵府

KaQuick 發表於 24-4-9 17:38
債係可以隨時賣,不過短債就算跌價坐到尾收番本,等3年同等30年完全唔同喎,點會淨係利率敏感度嘅分別?
...
30 年期債唔等於 30 年後才到期,
如果係 29 年前發嘅,就 1 年後到期;
如果係 27 年前發嘅,就 3 年後到期;
如果係 20 年前發嘅,就 10 年後到期;
如果係 10 年前發嘅,就 20 年後到期。

不過,29 年前發嘅 30 年期債,同 2 年前發嘅 3 年期債,利率敏感度係相同嘅。

其實唔係睇年期,係睇幾時到期。

別墅

choyki 發表於 24-4-10 12:24
30 年期債唔等於 30 年後才到期,
如果係 29 年前發嘅,就 1 年後到期;
如果係 27 年前發嘅,就 3 年後到 ...

當然係呢個意思啦,其他人唔會睇唔明啩

子爵府

KaQuick 發表於 24-4-10 12:49
當然係呢個意思啦,其他人唔會睇唔明啩

唔係個個識
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23728146&fromuid=3368384

咁講係識唔識:

大宅

用開老虎買美國國債, 好方便

伯爵府

IB by default是不準備比那些新手買債, 所以開戶後需要另外申請 (Setting -> Preference -> Add Bond). IB可能會問你的投資經驗, 最好不要太老實話冇, 因為有機會唔批你的買債申請.

最近美國經濟數據強勁, 減息機會又細了不少, 半年期短期國債的yield大約是5.3%, 十年期就4.4%, 是非常好的投資機會.

伯爵府

jcctiu 發表於 24-4-10 19:56
IB by default是不準備比那些新手買債, 所以開戶後需要另外申請 (Setting -> Preference -> Add Bond). IB ...

而家係驚美國減唔到息仲要加
長債就會大跌(可能係入債機會)
但以前都試過玩加息加到10厘債就會大冧
不過長債有5%我都會take risk
另外加中短債平衡下

伯爵府

PopcornMama 發表於 24-4-9 12:21

買美國國債, 長債和短債的玩法完全唔同呀. 買短債差不多等於做定期, 只不過美國短期國債比銀行定期更低風險, 更有彈性和回報高少少. 買美國長期國債的人極少數會等到十年三十年mature後才賣債, 多數擺一段時間之後到價就沽. 依家美國即將進入減息週期, 美國長期國債價格必定會上昇, 你依家買一兩年後美息下跌, 你賣出分分鐘賺兩三成債價.

伯爵府

jcctiu 發表於 24-4-10 20:21
買美國國債, 長債和短債的玩法完全唔同呀. 買短債差不多等於做定期, 只不過美國短期國債比銀行定期更低風 ...

減息係預期中事,不過而家係驚佢higher for longer變咗higher forever 定higher and higher啫所以我收集緊高評級長債近5%,萬一以上情況有排坐,收住坐都冇所謂。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊