自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

孩子響IVE讀緊復康 (Rehabilitation) 嘅高級文憑,想佢讀完就去外國升讀有關課程,可能將來出路會好d,但佢坦言自己英文水平係勁勁勁差嗰隻,而家做功課都係不斷google translate,好吃力,如果去西方國家升學用英語授課自覺一定應付唔到;想問吓讀過IVE復康嘅,可以指點一下嗎?
1) 如果讀完復康High Dip就搵工,出路如何?
2) 海外有冇用中文援課嘅相關課程架呢? 認受性如何?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

去外國算升學無問題,英文吾好要努力,在當地生活會有進步。醫學名詞點都吾會用中文掛?如果要用中文不如香港讀啦,返國內都要識普通話啦!周街大學生,如果有能力既,讀埋個學位先搵工啦,

伯爵府

回覆 Giant 的帖子

係咪讀緊呢個?
https://hls.vtc.edu.hk/tc/programme/health/as114206

好多本地及海外大學銜接課程,可接Year 3。THEi 應該好快upgrade做應用大學。

畢業生可報讀下列課程:

• 英國考文垂大學物理治療學(榮譽)理學士;
  • 英國考文垂大學職業治療學(榮譽)理學士;
  • 英國雪菲爾哈倫大學物理治療學(榮譽)理學士;
  • 英國雪菲爾哈倫大學職業治療學(榮譽)理學士;
  • 英國布萊頓大學物理治療學(榮譽)理學士;
  • 英國基爾大學物理治療學綜合碩士;
  • 英國基爾大學放射學(影像診斷)(榮譽)理學士;
  • 澳洲昆士蘭科技大學足病診療學士;
  • 香港高等教育科技學院(THEi)營養及健康管理(榮譽) 理學士;
  • 香港高等教育科技學院(THEi)運動及康樂管理 (榮譽)社會科學學士;
  • 香港教育大學健康教育(榮譽)學士;
  • 香港理工大學專業進修學院應用科學(榮譽)理學士(健康學);
  • 香港理工大學專業進修學院商業(榮譽)文學士(醫務行政管理);及
  • 香港都會大學運動及康樂管理(榮譽)學士。

男爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回

Giant 發表於 24-4-9 09:41
孩子響IVE讀緊復康 (Rehabilitation) 嘅高級文憑,想佢讀完就去外國升讀有關課程,可能將來出路會好d,但佢 ...

我接觸幾個治療師都係台灣大學讀,當然要查清楚香港認受性

子爵府

Sweetiess 發表於 24-4-9 17:33
獸醫已cut
不認受

子爵府

想想護士這方向

伯爵府

回覆樓主:

考慮nursing?RN?
或穩穩陣陣讀個登記護士?二年課程而家唔知仲有無中文班,之後讀個conversion

伯爵府

Sweetiess 發表於 24-4-9 17:33

以前有啲係過去台灣讀職業治療,唔知而家認受性如何?

侯爵府

1. 上年識個朋友讀 IVE 物理治療,其實出路都不錯,
他主要在私人的物理治療診所,幫手做助理的工作,網上找到的工作,一般都有 2萬多。

2. 升學的話,有沒有考慮過 都會大學的物理治療系,我見有 NON-JUPAS 入學,
我估可能會考慮 IVE 畢業生。但要第一年入學。
有SSSDP資助。
你可以去看看。
https://admissions.hkmu.edu.hk/ug/nhs/physiotherapy/

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊