婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我地同老爺奶奶一齊住,好接受唔到佢地既生活習慣。屋企入面係冇垃圾桶,因爲佢地覺得冇需要,净係dum係垃圾袋。
大家想象下,有厨餘仲要個垃圾袋係打開既,第二日先dum,搞到野左好多小昆蟲入屋。
我試過買個垃圾桶返去,點知佢地竟然掉左,話用唔慣!

究竟可以點做?

或者大家有冇d經歷分享下,一齊發泄下...

伯爵府

wendychiu503 發表於 24-4-9 14:33
我地同老爺奶奶一齊住,好接受唔到佢地既生活習慣。屋企入面係冇垃圾桶,因爲佢地覺得冇需要,净係dum係垃 ...

分開住,如果唔係日後有排煩

子爵府

BK Milk勳章

我地同老爺奶奶一齊住,好接受唔到佢地既生活習慣。屋企入面係冇垃圾桶,因爲佢地覺得冇需要,净係dum係垃 ...

可否瞓覺前掉左垃圾袋出去?

公爵府

牛年勳章

flowerbabe 發表於 24-4-9 16:40
分開住,如果唔係日後有排煩

X2, 根本就唔應該住埋一齊 !嗰度係人哋屋企,佢慣咗咁樣生活,你搬入去, 唔應該要求人哋改變

男爵府

熊熊老婆 發表於 24-4-10 08:21
X2, 根本就唔應該住埋一齊 !嗰度係人哋屋企,佢慣咗咁樣生活,你搬入去, 唔應該要求人哋改變
...

X3

複式洋房

我相信樓主可以分開住嘅話都已經分開咗。
你唯有自己房、廁所整垃圾桶(講明係你需要用,抌M巾都要啦,唔通攞入房抌咩?),其餘公眾地方就夜晚臨瞓前抌晒佢啦。

複式洋房

奉勸樓主一句,如果佢哋衛生意識咁差,假如未有小朋友的話,就最好準備生小朋友之前分開住,如果唔係到時你會更加難接受。

複式洋房

回覆 diamond228 的帖子

我都好想搬出去,我試過帶老公返去娘家住一排,點知老爺奶奶求我老公唔好搬出去,好似我地遺棄佢地甘。垃圾我都試過自己dum,但係奶奶話佢第二日會自己dum。可能我真係要强硬d...

複式洋房

wendychiu503 發表於 24-4-11 10:02

我都好想搬出去,我試過帶老公返去娘家住一排,點知老爺奶奶求我老公唔好搬出去, ...

完全明白!你可以同佢講唔想佢咁辛苦想幫佢分擔吓,同埋夜晚揼咗先又唔會容易嘢曱甴,你要堅持啲佢先可以慢慢改咗呢個習慣。
不過都係嗰句啦,可以嘅話就自己搬出去住就最好。好似我奶奶咁成日唔敲門就入我房,每一日都好鍾意知道我去邊做緊乜,每次都要同佢交代清楚咁。呢啲其實只係其中一件小事,大把嘢等緊你。

珍珠宮

明白你苦況,佢地好難改變,係佢地習慣,
如果講道理,住係佢地到,你應該迎合佢地生活,
我唔係想講說話去大你,但的確屋主係咁諗,
我覺得,襯未有小朋友前,搬開住,大家仲可以得閒約出黎見面,
如果關係變惡劣,就難返轉頭

琥珀宮

老人家係咁,連膠袋都想慳

複式洋房

mandy952 發表於 24-4-20 23:14
老人家係咁,連膠袋都想慳

係呀連裝過麵包嗰啲袋都要留返,裡面仲有麵包味同麵包碎,嘢哂啲小強(emoji)嚟….

伯爵府

diamond228 發表於 24-4-21 23:22
係呀連裝過麵包嗰啲袋都要留返,裡面仲有麵包味同麵包碎,嘢哂啲小強(emoji)嚟….
...

所以大家文化唔同,真係好難相處,亦唔可能一齊住
出聲話佢又唔鍾意,唔出聲又過唔到自己
本身我都好乾淨,最怕99成日整污糟我個廚房

別墅

佢地嘅衛生習慣確實有啲問題,可以同佢地溝通下,解釋清楚衛生重要性同埋影響。如果唔得,可能要睇下搬出去嘅可能性。祝好運!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

wendychiu503 發表於 24-4-11 10:02

我都好想搬出去,我試過帶老公返去娘家住一排,點知老爺奶奶求我老公唔好搬出去, ...

咁你求返老爺奶奶放過你兩公婆

複式洋房

flowerbabe 發表於 24-4-23 07:36
所以大家文化唔同,真係好難相處,亦唔可能一齊住
出聲話佢又唔鍾意,唔出聲又過唔到自己
本身我都好乾淨 ...

我都係愛乾淨嘅人,有時老人家年紀眼又矇體力又唔夠,其實做唔到好多清潔嘢,但求佢基本自己嘢做乾淨已經好好。最怕佢哋去完廁所唔冚蓋沖廁、喺洗手盆嘍痰、響廚房個洗手盆漱口….

其實都好難出聲話佢哋,有時你幫手清潔,佢反而都會唔鍾意。好似幫佢哋用清潔劑洗洗衣機洗一個鐘頭,佢就會覺得好嘥水。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊