自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我仔女參加過好多興趣班,不過通常玩完2-3個月就無興趣,咁就試玩第二樣。

參加過:
彈網
體操
芭蕾舞
民族舞
肚皮舞
爵士舞
繪畫
輕黏土
小提琴
鋼琴
敲擊
乒乓波
小型網球
兒童舞
跆拳道
足球班

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我女細個
朗誦
鋼琴
體操
跳舞
英文(英文無學夠的,點學都唔夠)
游水
童軍
有d太短時間唔記得了

佢最鍾意係體操,到面家都成日呻我cut佢(因為學得耐,一星期要返兩次,金錢同時間都佔好多,唯有cut)

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ifcsir 發表於 24-4-10 06:18
見好多好細個,其實都好忙,咁做好處是否日後啟發興趣?

中英數常識是基本都明白

除了游水和踩單車,我必需要丫仔要識之外,其他興趣活動系佢哋自己揀

男爵府

回覆樓主:

我小朋友上過很多興趣班。不同時間上過十幾個,到依家高小就keep住音統玩樂器,一個體育(須要公開賽),童軍,一個學校choir,同一個音統樂團。

呢啲都係佢鍾意,如體育同音統係由興趣開始變精。我都覺得好難得。

侯爵府

2024年龍年勳章

忙架, 除左學術班, 其餘都係小朋友想上既堂

中英數普,跆拳道,游水,畫畫,鋼琴,藍球~
想暑假俾佢上下溜冰添, 唔上堂, 係屋企都係無聊, 好過係屋企打機

公爵府

Nbs 發表於 24-4-10 06:23
唔計普通話同Phonics, 我女上嘅有:
鋼琴, gymnastics, 中國國畫,童軍,田徑,swimming
除swimming 係基 ...

我個仔幼稚園都試咗好多唔同嘅,不過每個時段試一兩樣,慢慢睇吓佢邊樣有興趣。又唔會密密麻麻上堂。 同埋我堅持星期六日唔上興趣班,family day自己同佢玩。
初小三年疫情,近乎一片空白。 去到高小回復正常,就專注淨係玩佢鍾意嘅範疇。

珍珠宮

幼稚園時咩都想比佢試下.. 唔考試唔比賽.. 純興趣... 唔想學就停..
上到小學就慢慢減到2-3樣.. 但要開始認真學.. 會開始去考級去參加比賽..
打算去到高小.. 就只留1-2樣學得最好既就算..

複式洋房

最緊要小朋友有興趣, 太多堂要上細路辛苦自己負擔又重

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔細時試過畫畫 鋼琴 phonics 每款上幾個月就話無興趣 之後全部停哂
成個小學時期只係讀書無興趣班
佢興趣只係砌LEGO 同遊巴士鐵路河
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

中英數唔係興趣班吧,應該係補習。

大宅

我都想知?

伯爵府

ifcsir 發表於 24-4-10 06:18
見好多好細個,其實都好忙,咁做好處是否日後啟發興趣?

中英數常識是基本都明白

細個趁幼稚園相比得閒啲就學多啲唔同嘅嘢,藝術體育等等。係去發掘佢哋嘅興趣,培養佢哋唔同嘅發展包括心智,毅力,社交。

興趣班亦都係訓練父母嘅毅力同堅持。有啲如果你覺得佢可以試耐啲嘅話唔會俾佢兩三個月就停止。想佢哋學識忍耐堅持唔好咁易放棄啲嘢。例如小提琴初頭有興趣,之後冇興趣,大啲又變返有興趣考到八級。呢條路同埋付出係唔少。
同埋再大啲到時都冇乜時間及精力,就將嘅興趣班減為只得一兩樣專注。

水晶宮

moma1023 發表於 24-4-10 09:33
我個仔幼稚園都試咗好多唔同嘅,不過每個時段試一兩樣,慢慢睇吓佢邊樣有興趣。又唔會密密麻麻上堂。 同埋 ...

我女之前都有試各類嘢,而家呢幾樣就係而家恆常上緊嘅
我有安排星期六上,因為我要返工,唔俾佢上堂佢就喺屋企睇電視㗎喇

珍珠宮

回覆樓主:

我小朋友係囉

公爵府

csc1016 發表於 24-4-10 07:18
小朋友細個有多啲時間。試吓唔同種類嘅興趣活動,大啲因為時間關係,就自然慢慢減少同向專長發展。
...

同意呀,唔試過,又點知佢鍾唔鍾意呢,試吓都無妨啊,反正小朋友細個,會有多啲時間去玩去學新嘢,第日大個咗要讀書考試,邊有咁多時間去接觸新事物

複式洋房

你其實冇得咁去諗...

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我兩個好多興趣班上架,除了學術的英普外,其他都係佢地自己要求上的。其實升小後好多活動都冇得大人迫佢地去,搵槍指佢都唔會合作去,要花精神金錢時間但個仔唔合作的話,我係唔會參加。例如我仔唔會成日主動去練琴,我講左好多次cut 左佢,但佢每次都喊住求我比佢繼續上。。。

珍珠宮

我仔中英補習、樂器+樂團、兩樣運動
除咗音樂方面較佔時間,其他其實都係一星期1-2個鐘,佢仲有大把時間打機

大宅

我仔幼稚園時上,小司儀班,珠心算,跆拳道,英文拼音,網上英文班,畫畫班,小一面試班。
咁多樣佢話最鍾意上小司儀班同英文班,最唔鍾意跆拳道,成日話上完好累!
上到小一搬咗屋又要重整過啲興趣班,最後只係上中,英,數嘅專科班,同埋逢星期五同爸爸一齊學泰拳做運動,其他佢話唔想學,佢話小一時間長,唔想學咁多嘢

別墅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊