自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

mimi987 發表於 24-4-10 17:53
其實根本唔係講緊平貴問題,而係講緊,本地商戶點接待顧客態度既問題

有要求係正常

侯爵府

Kuromi1127 發表於 24-4-11 09:28
呢啲就係無理客人感受! 古惑去做生意
當然都有人可以話, 你唔好去呢間食
...

係呀,最荒謬就係你唔岩食咪唔好食囉,其實,我唔食有咩所謂,唔通我唔識幫襯第間咩,但我覺得係客人合理情況下,提出要求或意見,食肆都應虛心接納,作出改善,咁佢檔生意先有進步空間同生意額蒸蒸日上嫁。
反之如果食肆有呢個歪風,咁咪影響哂成個香港飲食業型像囉,自己香港人都反感,點吸引人地留港消費同吸引其他遊客黎美食天堂呀?

Kuromi1127    發表於 24-4-17 13:12

侯爵府

ychan^ 發表於 24-4-10 19:18
我上個月食一圍4千幾蚊,食剩打包比錢$2一個外賣盒,連袋都唔比,走時拎住4盒嘢問呀姐比一個袋都話要問下 ...

係囉呢d咪就係有無貼心服務囉

侯爵府

阿笑 發表於 24-4-10 19:59
香港嘅食肆/服務業有做得唔好嘅地方絕可以批評可以鬧,但真係唔需要吓吓都拉埋大陸嚟比較嚟講。
...

咁如果拉埋新加坡或日本,咁係咪比較得好d?
有競爭有進步,香港咁既局面仲以為自己高高在上,大把生意,唔洗改善服務,排住隊比錢佢洗?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mimi987 發表於 24-4-10 13:15
實有人又話我唱衰香港,叫人返大陸食飯,但香港真係幫唔落。

今日外賣個飯,remark 多蔥多豉油,黎到又係無 ...

76蚊嘅飯盒有冇相睇

男爵府

回覆樓主:

我試過返大陸食野,係就係平,我唔會話難食,只係真心唔啱我口胃。所以就算無多蔥無多豉油,都唔會返大陸食。我咪去另一間食,唔通全港食店都無多蔥無多豉油咩。如果係食開熟客嚟,以前有宜家無嘅,我都會體量,因為一定佢吸引我繼續幫襯嘅原因,或者同老闆提議下。
樓主係咪只識一間食店?又唔係熟客。所以唔啱食....唔係,只係唔多蔥唔多鼓油就要返大陸。好可憐!

大宅

mimi987 發表於 24-4-11 12:58
咁如果拉埋新加坡或日本,咁係咪比較得好d?
有競爭有進步,香港咁既局面仲以為自己高高在上,大把生意, ...

唔會,吓吓都拉埋其他地區嚟比較嚟講,無論邊度都會一樣令人反感

大宅

牛年勳章

香港租貴
成本貴

littlefunpig    發表於 24-4-11 16:46

侯爵府

阿笑 發表於 24-4-11 14:19
唔會,吓吓都拉埋其他地區嚟比較嚟講,無論邊度都會一樣令人反感

咁香港唔係國際都市,香港會變井底之蛙

子爵府

食肆的生存年期平均是 5 年,每年有 1/5 食肆結業是正常的。
2018 年底,全港有 2.7 萬間食肆,
2023 年底,有 3.35 萬間,
湯文亮估計,到了今年底,食肆的總數不會少於 3.5 萬間。

https://www.am730.com.hk/column/%E8%B2%A1%E7%B6%93/%E6%AF%8F%E5%B9%B4%E6%9C%891-5%E9%A3%9F%E8%82%86%E7%B5%90%E6%A5%AD%E6%98%AF%E6%AD%A3%E5%B8%B8%E7%9A%84/443762

侯爵府

youlumyoula 發表於 24-4-11 15:10
香港租貴
成本貴

理解既,但其實多蔥多豉油,應該成本貴唔到兩蚊,主要係覺得香港好多食肆都無提供貼心服務,留意下其他地方,人地係一大抽走冰走糖半糖半冰五分甜七分甜走飲管走餐具多珍珠少珍珠加椰奶花奶鮮奶,咁我地競爭力只會愈來愈弱既

大宅

mimi987 發表於 24-4-11 16:22
咁香港唔係國際都市,香港會變井底之蛙

深圳同香港咁近,遊客也會比較。澳門/香港/珠海也經常被比較。香港人去旅行也經常比較星馬泰日韓。我又唔覺得有咩。人地做得好咪學習下。成日埋怨無客有咩用?度度都搶客架啦。服務好體驗好先有回頭客。

侯爵府

我自己經驗,大半年前

香港食飯好多時因為人手不夠,或者請 part time, 變咗個老細好似揸頸就命咁,有次去沙田正x 食飯,我哋一枱 4 人坐正方枱已經迫,突然走個阿姐出嚟在我哋旁邊爬高唔知佢抹燈定乜嘢,大嫂呀!d麈跌曬入我碗粥度!

無幾耐佢仲打算拖地,拖地水有味的,地拖也有up 味,我哋一路食佢一路清潔什麼胃口也消失,如果一間餐廳要就伙記工時搞到環境服務差曬,食緊野都要就清潔阿姐個 routine , 根本本末倒置

講真我去大陸食咁多次飯,有人坐的地方係絕對未遇過人拉筒水出嚟拖地,只有侍應及上菜小姐,呢個係牽涉帶位到上菜到清潔工的安排。如果要清潔A 區,新入的人咪叫佢哋坐 B 區,直頭吉咗 A 區才清潔。

大宅

ope 發表於 24-4-11 17:10
我自己經驗,大半年前

香港食飯好多時因為人手不夠,或者請 part time, 變咗個老細好似揸頸就命咁,有次去 ...

呢個真係training問題,呢點香港食肆比較缺乏。內地你見有時會有集體training(店內店外,普通餐廳),唔好話劣評,個客無比好評都要照肺,系有個壓力要做好啲,做得好又有獎金,恩威並施。

侯爵府

乖寶寶布布 發表於 24-4-11 17:23
呢個真係training問題,呢點香港食肆比較缺乏。內地你見有時會有集體training(店內店外,普通餐廳),唔 ...

呢個係重點,人哋有培訓有人材發展,會認真搵個經理帶團隊,再加d獎勵,個個有朝氣認真服務

香港已經不夠人手更加冇所謂培訓一上工講幾句就自由發揮,人又比較自我,所以經常遇到黑面侍應

諗諗吓,我早午晚宵夜在國內食飯從都未遇過侍應黑面! 佢哋係一直禮貌服務直至我哋吃飽走的

大宅

ope 發表於 24-4-11 17:29
呢個係重點,人哋有培訓有人材發展,會認真搵個經理帶團隊,再加d獎勵,個個有朝氣認真服務

香港已經不夠 ...

我覺得香港餐飲協會應該要提供一些培訓給非集團式經營的飲食同業,確保下服務質素,因為啲老闆自己都未必識搞呢d。連鎖/酒店可能就自己有多啲培訓,可以果啲相對服務會Ok些。

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

可能你要remark埋少飯走餐具,佢覺得無咁蝕就肯俾多少少蔥豉油你

複式洋房

做得好個班一定生存到先

子爵府

B.BB 發表於 24-4-10 13:28
咁你打算 LUNCH 走一轉深圳食個飯再返落黎嗎?

我而家原本由lunch日日外賣,到寧願食杯面或者去711買飯團食因為覺得呢個價吾值得我食,我返得遠,吾系日日帶飯算
我北上食野都吾系食得便,人均幾百,但服務態度同環境真系好好多,吾系為慳錢,系為順氣

子爵府

乖寶寶布布 發表於 24-4-11 17:33
我覺得香港餐飲協會應該要提供一些培訓給非集團式經營的飲食同業,確保下服務質素,因為啲老闆自己都未必 ...
個會長最近被不禮貌對待系咁話去澳門食好,然後叫政府放鬆d,請多d外勞

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊