夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

續上
首先提離婚又係女方
樓主言下之意係女方湊返個囡
啫係女方返娘家住?
咁娘家人都一樣叫女方返工
既然又要返工,點解女方要叫離婚呢?
本身就係婚姻唔如意,唔離婚一樣在家乜都唔做
所以成件事有啲奇怪
唔係正常思維下既做法

伯爵府

tonywkl 發表於 24-4-11 19:21
佢份人無得溝通,
以煲水為例, 我一講佢就話我偏幫我媽, 話我媽起個女放學後先煲水呢個係錯誤既事, 我仲 ...

佢係咪b6?未有三粒星?

男爵府

yurijm 發表於 24-4-13 11:02
續上
首先提離婚又係女方
樓主言下之意係女方湊返個囡

你嘅前設係離婚後阿老婆就會出嚟返工,但我觀察身邊嘅懶女人唔係咁嘅思維,佢嘅算盤應該係離婚就靠老公膳養費生活,總之一日有仔女做籌碼,老公就要養一世
阿老婆最蠢係無幫老公洗腦(曲),我老友個老婆無返工,兩個仔女已小學,家有工人,仲有外母長期一齊吃喝玩樂,但洗老公腦話仔女返全日班之後老婆都仲全日好忙,試過老婆去返幾日工,屋企就(扮)完全運作唔到,老公自始被洗腦老婆不能返工,難為我老友一個搵錢養六個

珍珠宮

Fatima_melanie 發表於 24-4-13 11:59
你嘅前設係離婚後阿老婆就會出嚟返工,但我觀察身邊嘅懶女人唔係咁嘅思維,佢嘅算盤應該係離婚就靠老公膳 ...

但贍養費俾極都一定唔夠離婚前吧
仲未計如樓主再婚,贍養費仲會扣減
所以我好奇樓主老婆點解咁揀
就算婚姻唔如意
生活水平根本無下降

男爵府

yurijm 發表於 24-4-13 12:39

樓主老婆嘅性格就等樓主解答,不過似乎你係好正直嘅人,識多d存心等人養嘅人,就會明白佢地嘅套路,如何長期靠人養而一直維持生活質素不變

男爵府

2024年龍年勳章

clyl03 發表於 24-4-13 11:45
佢係咪b6?未有三粒星?

我都諗呢樣野 ,我有位男性朋友都係咁 ,頭5年相安無事,第6年開始發作,一夠7年叫離婚擺明攞香港居留權

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Fatima_melanie 發表於 24-4-13 11:59
你嘅前設係離婚後阿老婆就會出嚟返工,但我觀察身邊嘅懶女人唔係咁嘅思維,佢嘅算盤應該係離婚就靠老公膳 ...

真係陰公
咁樣應該一早生一個好D
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yurijm 發表於 24-4-13 12:39

所以有啲女人離左婚
有拍拖都唔肯結婚

咁可以收前夫生活費/贍養費,跟住新男朋友又會比錢照顧佢

大宅

無諗過咁多人回覆..

首先重申, 我係想了解下贍養費問題, 唔想離題變成講人壞話既POST

有會員大概明白我既處景, 我都再補充一下:
1, 我媽年紀大, 所以老婆全職照顧個女,
2, 老婆願意返工, 但唔願意做家務, 佢認為家務係奶奶做既
3, 至於有人話搬出去, 呢個一來經濟問題(一人做野養三個人), 二來睇佢宜家既表現, 搬出去都唔會點做家務.
4, 佢思想觀念有種反客為主既感覺, 覺得佢先係一家之主, 乜都要為佢而做佢先高興, 做事只顧自己感受, 所以小小野唔岩佢意就黑面發脾氣.

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

贍養費數目要視乎好多因素:

1)子女數目和年紀
2) 雙方結婚年期
3) 女方結婚後經濟上有無依賴男方, 如果結婚後一直無工作, 甘就肯定係經濟上依賴對方

男爵府

如离婚,个囡跟边个?,,,,如囡跟妈,你要比子女生活費la,,,贍養費,可双方傾,,,傾5掂,由家事法庭判的,,,,如冇仔女,离婚冇乜大不了,,,有仔女,希望双方,為仔女成長,考慮清楚,可否平心靜气,找出解決方案la

大宅

Peter2012 發表於 24-4-19 21:14
如离婚,个囡跟边个?,,,,如囡跟妈,你要比子女生活費la,,,贍養費,可双方傾,,,傾5掂,由家事法 ...

係佢單方面提出離婚, 個女咁細一定係跟佢,

問題係如果佢單方面離婚, 同個女搬出去住架話,

我係咪要幫佢比晒所有生活費(個女仲細佢都返唔到工, 無經濟收入)
例如屋租+生活開支

男爵府

个官会審批佢,申請要求的生活费,贍養費,及衡量双方的資產,及收入,尼判D數的,,,如你冇打算做渣男,吟你要預左冇左一大舊$,及人工冇左一大截的

男爵府

最好梗糸双方,傾得掂D$ la,,,傾5掂,等官判

大宅

tonywkl 發表於 24-4-20 12:34
係佢單方面提出離婚, 個女咁細一定係跟佢,

問題係如果佢單方面離婚, 同個女搬出去住架話,

你唔需要養佢,只需要負責返個女果份

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊