論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

我本身個姐姐A因為家庭原因要返菲律賓 (佢由細湊大我, 唔係工主), 佢介紹左佢朋友B比我 (B最近被炒, 僱主99最近係國內黎香港, 同B溝通唔到成日同僱主投訴B, 僱主唔想99煩住晒就炒左B請個識中文的姐姐, B係呢個家庭做左2.5年)

A同我講話可以自己搞手續咁我就自己去幫B整簽證, 等左1個月VISA批左, 今日去菲領事館先知因為B已經返左菲律賓要經agent搞手續我唔可以幫佢整

我問過1間agent佢要我cancel手上個visa從頭做過晒啲文件, 聲稱我手上個份IMMD standard contract因為係手填資料有機會過唔到菲方, 有冇JM知道係咪真? 從頭搞過晒啲文件要成2-3個月, 我屋企有NB月尾就放完產假又無屋企人幫手真係搞唔掂, 會唔會有方法可以令B快啲黎到香港開工?

別墅

binasabina 發表於 24-4-10 22:00
我本身個姐姐A因為家庭原因要返菲律賓 (佢由細湊大我, 唔係工主), 佢介紹左佢朋友B比我 (B最近被炒, 僱主99 ...

我有認識會講流利廣東話嘅印傭姐姐,她在香港已經工作二十幾年了,約五月中到期,你有需要可聯絡我

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

binasabina 發表於 24-4-10 22:00
我本身個姐姐A因為家庭原因要返菲律賓 (佢由細湊大我, 唔係工主), 佢介紹左佢朋友B比我 (B最近被炒, 僱主99 ...

你要搵返 Direct Hide Agent 搞,再入信申請加快申請。

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23698611

別墅

唔好急,唔好cancel啦,可能係agent嘅情況,可以問多啲agent睇下有冇其他方法,唔駛重新整。同埋可以同僱主溝通下,解釋情況,希望可以加快B嘅簽證過程。祝好運!

民房

回覆 binasabina 的帖子

我都係自己申請咗外傭Visa,批出咗之後先搵agent,有一間agent話叫我cancel已批嘅Visa,原因同你嗰間agent講嘅一樣,不過佢話我只需要寫一封信俾入境處就可以一星期左右批出用佢哋格式填嘅合約嘅Visa。不過我最後就搵咗另一間agent去做direct hire,呢一間就唔介意係手寫嘅合約,因為唔想再重新整Visa同埋重新提交文件

禁止訪問

發表於 3 天前 |只看該作者

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊