自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

女女今年考DSE,希望有幸入到大學,本人係單親媽,經濟環境唔係太鬆動,上網知道可以申請津貼,但聽聞要好多資料,所以而家想準備定先, 請問係咪一年內所有嘅收入都要mark低?因為都幾多transaction, 有冇話超過幾多錢先要mark? 因為有時幫人買嘢,人哋入返錢俾我,另外我想問吓咁支出有使唔使Mark呢? 唔該晒。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

政府grant loan好多款,亦要知女女入讀邊類學校至知申請邊種,不過你可以睇睇,亦可打去學資署問吓 (放心,基本上一定借到)
https://www.gov.hk/tc/residents/education/financialassistance/postsecondary/assistances.htm

祝你女女dse成功,順利入讀心儀科目

洋房

Charlotte_mom 發表於 24-4-11 10:09
政府grant loan好多款,亦要知女女入讀邊類學校至知申請邊種,不過你可以睇睇,亦可打去學資署問吓 (放心 ...

多謝你嘅祝福(emoji), 我睇過我嘅入息應該可以申請學費資助半免,但真係擔心申請手續太繁複,同埋有啲Transaction根本唔記得係乜嘢而俾人拒絕申請

公爵府

牛年勳章

我簡單想, 要還錢定全資助, 如果選將來會還錢, 程序會少很多, 但我家申請4 年貸款(要還) , 年年都搞二,三次補交資料, 包括塗改無加簽, 改完交回其中一份資料, 過期資料, 例如, 打銀行薄, 7,8 ,9 月, 補回資料後, 郵寄加各部門交接, 又交又回, 我有時把火約上去見, 即時對資料才成 , 來緊, 6/5 可申請 , 又要再來煩

洋房

CMMANDY 發表於 24-4-11 10:27
我簡單想, 要還錢定全資助, 如果選將來會還錢, 程序會少很多, 但我家申請4 年貸款(要還) , 年年都搞二,三次 ...

原來貸款都要咁煩㗎,我以為淨係資助先至要咁煩

大宅

0074000006dfde 發表於 24-4-11 09:59
女女今年考DSE,希望有幸入到大學,本人係單親媽,經濟環境唔係太鬆動,上網知道可以申請津貼,但聽聞要好 ...

係要所有流水帳,佢會問你呢條數係做乜嘅,細到幾蚊都會問,我前前後後印咗80張紙,補咗三次文件先申請到

karenlyk    發表於 24-4-11 13:08

洋房

newlifenewholy 發表於 24-4-11 10:52
係要所有流水帳,佢會問你呢條數係做乜嘅,細到幾蚊都會問,我前前後後印咗80張紙,補咗三次文件先申請到
...

咁請問支出會唔會問?如果會就有排煩啦,我望住啲Statement如果冇名嗰啲我都唔記得係乜嘢嚟

大宅

0074000006dfde 發表於 24-4-11 11:00
咁請問支出會唔會問?如果會就有排煩啦,我望住啲Statement如果冇名嗰啲我都唔記得係乜嘢嚟
...

我就有被問,其他人就唔知了 請緊係問我半年前,呢筆支出用嚟做乜

男爵府

0074000006dfde 發表於 24-4-11 10:13
多謝你嘅祝福(emoji), 我睇過我嘅入息應該可以申請學費資助半免,但真係擔心申請手續太繁複,同埋有啲Tra ...

有學費資助咩?我好係借loan但吾知有冇資助

子爵府

full grant 都要好多文件證明,你最好唔好用戶口收咁多錢,免得解釋太多

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

回覆 0074000006dfde 的帖子

第一步係keep好所有戶口的statements先,基本上一定要交的。趁仲有記憶, 可以自己keep 一套copy, mark底收入來源, 萬一到時問起, 自己都唔使苦苦追溯係咩數。

洋房

xi_belle 發表於 24-4-11 11:13
回覆 0074000006dfde 的帖子

第一步係keep好所有戶口的statements先,基本上一定要交的。趁仲有記憶, 可以 ...

如果淨係問入數,應該有8成有印象,其餘都係斷估,但如果問支出就真係有好多唔記得, 唔好講一年前,三兩個月都唔記得啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

trenycebaby 發表於 24-4-11 11:06
有學費資助咩?我好係借loan但吾知有冇資助
有, 但有入息限額, 仲要交勁多文件, 每個戶口都要交, 包括alipay, payme呢類, 同錢有關係都要交

男爵府

回覆樓主:

大家夾錢食飯都唔好用戶口過番比妳,真心問到麻,有人入番幾元郵費比我,都寄信問我依幾元是什麼來源收入。

男爵府

karenlyk 發表於 24-4-11 13:10
有, 但有入息限額, 仲要交勁多文件, 每個戶口都要交, 包括alipay, payme呢類, 同錢有關係都要交
...

吾報咁多得吾得?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

0074000006dfde 發表於 24-4-11 09:59
女女今年考DSE,希望有幸入到大學,本人係單親媽,經濟環境唔係太鬆動,上網知道可以申請津貼,但聽聞要好 ...

單親媽媽經濟唔太鬆動,斷估你唔會不停多多應酬啩,大家夾錢幫人買嘢 一年都唔會好多單掛

當然銀行每一條數 都要顯示出嚟 ,學資處會問就自然會問
總有離別的時候

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

0074000006dfde 發表於 24-4-11 12:34
如果淨係問入數,應該有8成有印象,其餘都係斷估,但如果問支出就真係有好多唔記得, 唔好講一年前,三兩 ...

唔好意思, 我無咩最近的親身經歷可以唔可以好確切答到。但根據以住幫家人申請其他的政府支助的經驗, 佢地主力係睇收入/ 入數來源,而支出就唔太會過問。

有錯請指正, 亦希望有其他有最近親身經歷的JM可以分享多D幫到你。

大宅

回覆樓主:

半額資助真係一早準備
每條數都交代有證明
乜戶口交整連馬會戶口都要

不如申請貸款 讀完嗰女還 千幾蚊佢畢業有工作先還 咁準備交留位費 半個學期學費先
批咗會退回

男爵府

0074000006dfde 發表於 24-4-11 12:34
如果淨係問入數,應該有8成有印象,其餘都係斷估,但如果問支出就真係有好多唔記得, 唔好講一年前,三兩 ...
朋友有申請, 佢話連wechatpay入面錢出入都要問...

大宅

trenycebaby 發表於 24-4-11 14:14
吾報咁多得吾得?

你咁講即係呃, 監都有得你坐呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊