自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

日本是熱門旅遊目的地,自疫後開關以來旅客人潮不斷,多處熱門景點受到「觀光公害」困擾,加上最近剛好是櫻花季,大量旅客到來賞櫻,京都成為「重災區」。有日本網民本月6日在社交平台「X」分享多段影片,留言指是京都旅遊區祇園的「慘狀」,可見街上垃圾處處,垃圾桶爆滿,外面丟到一地垃圾,十分髒亂。

這樣與過去日本乾淨整潔形象落差巨大的畫面,令不少網民震驚,更惹怒部分日本網民,直指是觀光客造成街道髒亂。
有日本網民感嘆,政府讓大量外國遊客進來,卻導致觀光質素大幅下降,「倒不如回到疫情期間無觀光客時代」、「我們不要吸引遊客政策,還我們乾淨的生活空間」。

另有網民表示,早前就有店舖拒絕讓「邊行邊吃雪糕」的遊客進入,因擔心他們弄污環境。
日媒早前報道,為免遊客瘋狂打卡騷擾藝伎,京都祇園町將禁止遊客進入該處的私人小巷。祇園地區協議會去年12月敦促京都市政府處理藝伎被遊客騷擾的問題,強調他們的社區「不是主題樂園」。事實上,自2019年起,祇園便豎立禁止在私人小巷攝影的告示,違者最高罰款1萬日圓(約515港元)。

珍珠宮

咁又係衰既,亂咁掉垃圾

男爵府

2024年龍年勳章

crazypaper 發表於 24-4-11 13:26
咁又係衰既,亂咁掉垃圾

睇片仲誇張
https://twitter.com/i/status/1776368173996269783

https://twitter.com/i/status/1776367597107425549

https://twitter.com/i/status/1776369852606992606

https://twitter.com/i/status/1776370001848713281

大宅

回覆樓主:

啲網民都幾離地,無客乜都經營唔到啦,有垃圾咪請多啲清潔工掃囉,啲客帶來既收益點都cover到啦,同埋擺多d垃圾桶囉,郁啲又話要返去冇遊客時代,真係好排外

別墅

SheShehaha 發表於 24-4-11 13:28
睇片仲誇張
https://twitter.com/i/status/1776368173996269783

睇片條街都擺左幾個垃圾桶,都搞到咁

侯爵府

2024年龍年勳章

乖寶寶布布 發表於 24-4-11 13:28
啲網民都幾離地,無客乜都經營唔到啦,有垃圾咪請多啲清潔工掃囉,啲客帶來既收益點都cover到啦,同埋擺多d ...

咁似當年真香港人口吻

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我見D垃圾系集中起垃圾桶附近,其他地方都系乾淨既,即系唔夠垃圾桶啫,起遊客區放多幾個垃圾桶就得啦。

侯爵府

多人返鄉下梗係多垃圾㗎啦

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

以前我覺得日本好乾淨,不過上次去東京,新宿嗰啲街頭都係周圍垃圾,條街一定日本人居多

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

SheShehaha 發表於 24-4-11 13:21
日本是熱門旅遊目的地,自疫後開關以來旅客人潮不斷,多處熱門景點受到「觀光公害」困擾,加上最近剛好是櫻 ...

香港都叫做多垃圾桶嘅地方都係咁多人亂掉垃圾,更何況係日本公共地方極少垃圾桶,啲人唔會自己帶個袋出去袋住垃圾,然後見到垃圾桶先至掉落去,文化差異加上喺外地自覺係遊客唔需要負責任,所以點解居民永遠好憎遊行

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔夠垃圾桶
或者民風已變唔關遊客事

男爵府

京都人抱怨遊客多唔係第一日,
疫情前,狂呻,
疫情時,遊客快d返來啦,
疫情後,再呻,
根本有病,只想有錢賺但唔想遊客影響佢地。
態度轉變|日本京都失兩年觀光收入 疫情前怨旅客太多 今盼政府盡快通關

公爵府

SheShehaha 發表於 24-4-11 13:21
日本是熱門旅遊目的地,自疫後開關以來旅客人潮不斷,多處熱門景點受到「觀光公害」困擾,加上最近剛好是櫻 ...

點証明一定係旅客?

象牙宮

回覆樓主:

遲d香港少垃圾筒,就會咁架喇

子爵府

乖寶寶布布 發表於 24-4-11 13:28
啲網民都幾離地,無客乜都經營唔到啦,有垃圾咪請多啲清潔工掃囉,啲客帶來既收益點都cover到啦,同埋擺多d ...

去日通常要自俾垃圾袋放自己垃圾再帶回酒店分類掉。日本好少垃圾桶,當地文化喺自己垃圾自己處理,街道好少垃圾桶。

大宅

dearmm 發表於 24-4-11 14:19
去日通常要自俾垃圾袋放自己垃圾再帶回酒店分類掉。日本好少垃圾桶,當地文化喺自己垃圾自己處理,街道好 ...

咁佢地唔識變通,無辦法。點可能要求個個遊客用呢套,不切實際。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

好似香港搞垃圾分類咁囉,要搞都要有配套。遊客多生意好,店家都有責任放多個垃圾筒。

伯爵府

我一定唔會去京都呢種地方

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

dearmm 發表於 24-4-11 14:19
去日通常要自俾垃圾袋放自己垃圾再帶回酒店分類掉。日本好少垃圾桶,當地文化喺自己垃圾自己處理,街道好 ...

日本媽咪湊bb出街換片,條屎片都要袋返返屋企掉。日本垃圾對遊客來講unfriendly

水晶宮

小菜豆 發表於 24-4-11 13:33
咁似當年真香港人口吻

係,而家又搞旅遊去吸客

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊