自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

安格 發表於 24-4-11 14:17
奇怪無演員名單,一個郭靖擔戲?黃蓉真係感受唔到俏,最近在廣州識到戰粉,對她女主好不滿,因為是CP粉 :h ...

誰的cp粉?肖+王?

大宅

littlesister 發表於 24-4-15 02:19
講郭靖守襄陽既故事, 原著講得好少,俠之大者,為國為民,而且,你金庸100誕辰既slogan
...

守襄陽係喺神鵰發生嘅劇情。合資大姐係同楊過傾計時攞出嚟講嘅,係想提醒楊過要忠忠直直,唔好學佢死鬼老豆咁做外國人嘅酒狗。

射鵰嗰陣時郭靖仲係小朋友,冇咁多大條道理可以講,而且佢係MBC(Mongolian Born Chinese)墨水有限,係後來近得黃蓉多先識得拋吓書包。

大宅

littlesister 發表於 24-4-15 10:13
其實郭靖都唔係蠢,佢應該只係細個有語言障礙,個人又憨直無機心,做事心無雜念,有書迷分析郭靖之所以之 ...

七怪第一次見郭靖嘅時候,見到佢同拖雷畀其他蒙古細路仔蝦,氹佢哋教咗佢哋少少武功,結果拖雷係一學就會,而郭靖就完全學唔識。所以先入為主覺得郭靖蠢,其實佢哋後期都好錫郭靖,對佢好好。

七怪嘅武功的確唔適合郭靖學,佢哋嘅武功主要係以招式取勝冇乜內功配合。對於郭靖呢個記性咁差嘅小朋友嚟講記都記唔到,更加唔好講話想發揮得好。仲要一個人學七種唔同性格嘅武功。根本冇可能發揮得好。後來馬玉睇唔過眼山長水遠走到去蒙古教佢內功心法。之後郭靖先成個人唔同曬。

後來洪七公教佢降龍十八掌,佢學咗一招已經打贏嗰個乜嘢仙翁。黃蓉覺得七公太小氣係咁(emoji)佢較多幾招。反而郭靖覺得其實七公教嘅佢都未學透,不如順其自然等七工想教嘅時候佢先學。可以話降龍十八掌係最適合郭靖嘅武功。平實冇花巧但係威力大。如果我冇記錯七公只係教過佢呢套武功。反而教過黃蓉好多套唔同嘅武功。但係佢有同郭靖講過,你唔好睇你老婆仔學埋咁多招式眼花繚亂,但係佢出咩招式都好你只要用幾招降龍十八掌就可以應付佢。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊