自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

魚肉翅 發表於 24-4-14 19:16
其實如果晏晝正常食碗粉真係唔會需要食得太耐,有剩低嘅時間都會喺條街行吓消化下….
...

我真係唔得,唔想咁趕

子爵府

回覆樓主:

我覺得香港under 100蚊一個人的餐廳,70%係普普通通。 $200 - $300 per head, 大部份above average.
>$400 得一半係值咁既價錢囉。即係味道ok, 又唔係超好食。
而大陸,100 per head 多數都ok, 200 蚊per head 80% 都好味加分量足。
服務的話其實我又唔覺得香港好差,可能我少食茶餐廳,我比較唔鐘意香港d 食肆要限時,同埋有時要排隊無得拎飛,但其他國家都有呢d 情況

大宅

可能同區域有關。我都冇乜遇過食嘢嘅不愉快經驗。

我住長沙灣,冇一間茶餐廳限時,有空枱時亦都冇話要夾硬搭枱。當然,人多就要搭枱,茶餐廳一向都係要搭枱。

我久不久亦有返大陸旅行,香港人去食嗰啲價位,喺大陸係屬於中上價嘅消費,自然有一定嘅服務水平。

公爵府

好少遇到服務質素唔得,較多遇到嘅係食物質素唔得,一份餐,扣咗人工鋪租利潤,能投放在食材上真的好有限,自從開始自己煮返飯,買好嘅食材,而家全家都對外賣冇興趣,出外食飯也少了

大宅

回覆樓主:

有次下午茶時段食譚仔x哥,其實我之前冇喺下午茶時段幫趁過。佢下午茶個餐牌睇得唔係好明,就問侍應哥哥仔。點知我問一句,佢就"習"我一嘢,問多句,又“習”多嘢。。。好慘,果日睇完醫生唔舒服,仲要比人"習"。其實我明嘅話真係唔會問。。。其實喺出面食嘢點餐一般我都自己掃code自助攞水,埋單如果有得自助都自助,都好少麻煩啲侍應。。。。係唔明先問下啫。。。

伯爵府

feifei_baby 發表於 24-4-14 22:15
好少遇到服務質素唔得,較多遇到嘅係食物質素唔得,一份餐,扣咗人工鋪租利潤,能投放在食材上真的好有限, ...

我都覺得係食物質素問題(唔夠好食)多於服務質素差

男爵府

我覺得侍應差,我又好少遇到。
屋村茶餐廳的價錢ok,大家樂,譚仔呢啲都ok.
但好多餐廳價錢都貴,份量又少。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊