自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

jd21 發表於 24-4-12 06:30
走得都冇理佢 價值觀相差太遠

其實我c6都一樣,佢唔肯走係因為佢要黐住佢媽

子爵府

pauline_c 發表於 24-4-12 07:56
你唔係抱怨99唔幫手照顧小朋友?移咗民邊個幫你?

好多人移左民都是但一個賺錢,一個全職湊,99係唔湊我d仔,但c6都要成日返佢媽度食飯,佢媽成日要見仔同孫,不過係齋見,唔會唔做野湊,所以移左民其實對於我分別不大,我係想自己一個人移民

子爵府

廢柴孖條 發表於 24-4-12 08:06
聽佢吹,老公無錢,99仲要做份12000工貼佢一家,佢自己份工2萬都無養3個
我講緊係9樓,不是樓主!
...

如果我一個人移民,去邊度都生活到,搵到食,清潔洗碗喺香港都有做開,無其他人落差咁大,唔洗顧住d仔,搵食點都容好多,不過都係諗啫,我想見嘅人(追星嘅對象)只會喺香港同間中去台灣(2022年佢老豆過身就少左返台灣),我都幻想過如果我移民,我嘅生活唔會再偶遇上呢個星(佢住灣仔,經常都會喺灣仔撞到呢個人,超市同郵局都撞過,起碼喺世上任何一個地方嘅超市唔會撞到呢個人買野),我會抑鬱死,佢有活動我又唔可以成日老遠飛返黎睇佢,我可以放下家人,都無乜朋友,沒有父母要我照顧,但唔捨得呢個星先唔想離開香港

子爵府

nobodyfool 發表於 24-4-12 09:19
原來係咁,見佢平時回帖……仲以為單純為揾兼職而咩

99無俾錢我地,反而c6仲每月俾5000家用佢媽,我心淡了,不過因為上面提及果個星,所以想繼續留低,幻想過離開,但真係覺得以後都無得撞到果個星嘅日子好絕望咁,明知果個星根本唔會去或者佢去到我移民嘅地方都好難撞到,so far我無乜聽佢會去英國,最多都係幾年一次去加拿大探佢妹

子爵府

vivibabyvivi 發表於 24-4-12 09:25
老公俾家用屋企都要心淡?
第日你子女俾家用你你都會心淡?

大家成日話我99養緊我地一家,由頭到尾無講過,不過佢咩原因唔湊都唔重要,次次講起移民嘅topic,我第一件事諗起嘅唔係家人,淨係覺得香港有呢樣野係獨有,世上任何一個地方再搵唔到呢樣野,每個人覺得重視嘅野都唔同,有人為左仔女學業犧牲婚姻,有人為家人留低

子爵府

乖寶寶布布 發表於 24-4-12 09:28
揾少咗,又冇工人用,即逼著一個要留家做ftm/ftd,夠不夠開支?如果樓主話「學業」角度出發,除非攬住大舊 ...

個個人追求嘅野都唔一樣,咁好多人唔移民都會有其他原因導致離婚,我父母當年都無移民,我媽一聽到居英權就已經話“唔識英文俾都唔去”,佢地咪其他野離婚

子爵府

nobodyfool 發表於 24-4-12 09:40
講到呢粒‘’星‘’仲重要過屋企人,想八下係邊個?

果個星如果有上黎睇就一定知係佢自己,又住灣仔,佢仲要本身無仔女嘅,又2022年老豆過身,仲有個妹喺加拿大 我諗佢都估到係我,呢個年代咁癲嘅人已經少,但有3個仔,成日提住要返工嘅人(我上星期先兜口兜面同佢講過一次),我諗佢嘅fans都無第2個咁嘅人
不過呢個星應該點都估唔到,2008年開始十幾年都主宰緊另一個人嘅人生,包括工作同移民呢d人生重要嘅決定

子爵府

nobodyfool 發表於 24-4-12 09:51
我覺得你好努力,做兩份工靠雙手養起自己同小朋友,女人唔係一定靠男人養,香港地肯做實唔會餓死
...

你可能同好多呢個post嘅jm一樣想法,咁黐線,唔移民竟然係呢個原因,怕離開香港再喺生活入面撞唔到一個人而留低

子爵府

crystal媽咪 發表於 24-4-12 09:47
估到你咁留意佢

我有朋友嘅朋友,因為社會運動時做左衰野,佢無得唔走,一家4口帶住幾萬蚊就要避走英國,仲要聽聞係唔識英文,而家唔知點呢,我呢d窮人移都係去英國啫,去唔到其他地方,真正有錢唔去英國喇

子爵府

hkgra 發表於 24-4-12 09:55
回覆 Mcc906 的帖子

邊度讀書無壓力, 攞黎講, 好睇家長要求係點

好似話芬蘭唔錯,不過移民門檻好高

子爵府

crystal媽咪 發表於 24-4-12 09:57
睇左你前面的回覆
你真係想一個人離開香港?
會唔會等小朋友大啲先

都話諗過啫,我一諗到上述果個原因(我試過講笑話說服埋果個星移民去同一個地方),我就唔想,抑鬱喺外國睇精神科好貴,間唔中會喺香港嘅馬路邊見到佢架車經過或者泊喺度,喺外國唔會再見到呢一架車,我喺香港等巴士都係娛樂黎,好彩會見到佢架車喺面前經過,2013年試過lunch一落街過馬路,見到佢架車停喺紅綠燈,喺英國睇下佢ig隔住手機回味下就得,上個月佢同老公飛左20日,我悶足20日

子爵府

pauline_c 發表於 24-4-12 10:07
長期分開,真係家庭移民?交稅唔係以家庭做單位。

係咪兩邊都要交稅?英國係咪好重稅?

子爵府

pauline_c 發表於 24-4-12 10:18
只交一邊稅,英國稅率比香港高,有稅階。
其實世界大部分地方稅率都比香港高,包括大陸。
...

但其中一方喺香港做野,咁香港都要交稅

子爵府

littlefunpig 發表於 24-4-12 10:19
女明星?

係呀,女吖,唔好開名,唔好講,不過果個星見到呢個post一定知係自己,佢以前都有溫馨提示過我(有d私下嘅對話只有佢先記得自己講過),佢話我都有嘅路要行,唔好為左佢浪費左工作同學業,我當時唔明白,喺佢淡出左一段時間仲會經常去搵佢,我媽話我一定喺人地面前好過份,人地先會咁倒自己米叫我唔好去搵佢,一定行為上比喺屋企我媽眼見嘅更癲,我媽話“咁佢都對你好,不過佢已經上岸,唔洗為左賺錢緊係有良心,提你唔好浪費時間喇”

子爵府

bhamcy 發表於 24-4-12 10:23
仲諗緊係邊個男明星,原來係女

係呀,女吖,有得同性婚姻我都想嫁俾佢
其他男fans都話佢對我特別好,可能見我一個女仔放下戒心,次次見到面都會主動同我傾計,佢當年見到男fans唔多so佢地架,就算有時同我一齊去有其他女fans,佢都唔會點彩果d女fans,都係同我傾計多,我先對佢咁著迷,過去幾年我以為自己已經低下,近期先又重燃呢個感覺,而且仲比以前有增無減

子爵府

littlefunpig 發表於 24-4-12 10:43
我睇完都唔知係邊個
歌手定演員??

果個人睇到就會知道係自己,你唔知咪即係你唔係佢囉
主力係唱歌,不過近7年佢轉左行,同歌手係完全無關係,而且而家要見佢更加容易,我而家個個星期都見到佢,同佢有更多接觸,只係你唔介意佢變返一個素人

子爵府

Debbie0331 發表於 24-4-12 10:51
我好認真咁估緊邊個明星

咁你有咩頭緒
呢個人一出世已經有明星嘅光環,一出世已經有娛樂版報導,喺33歲結婚前都喺鎂光下生活,婚後就淡出,不過間唔中都偶有作品,以玩票性質咁演出,tvb喺未有好聲音之前,經常喺流行經典50年有佢嘅身影
呢個人睇到呢度99%肯定係講緊佢自己

子爵府

littlefunpig 發表於 24-4-12 10:56
我一定唔係佢啦
邊有咁有幸做明星
我只係一個普通既WM

可能佢而家化身成為估緊嘅jm,佢而家都係working架,成日喺ig度講佢而家轉左行嘅果份工嘅野

子爵府

bhamcy 發表於 24-4-12 11:04
當年紅嗎?你就係當時迷上佢?

我喺佢結婚後先開始鐘意,正式出去搵佢係佢結婚多年後先開始

子爵府

jd21 發表於 24-4-12 11:05
如果有如果 我都冇諗過人話變就變

真係啞子食黃蓮

一個人會因為生活環境而改變

首頁

尾頁

跳至