自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

一個想移民,一個唔想。成功與否,最後只有互相埋怨。移民最緊要有錢,冇足夠多錢,冇工作一段時間都能安定生活下來好重要。
移民唔係一時興起,親朋好友移民,我又想去嘅問題。係自己小家庭共同幸福嘅問題。如果本身家庭都幸福,無謂只因移民而令小朋友變不幸係好重要。

ificould    發表於 24-4-15 00:48

珍珠宮

ccng888 發表於 24-4-12 07:12
又唔可以咁話你老公嘅, 你都唔會想啲仔女將來移民掉低你一個喺香港, 係咪?
...

同如果男士係香港有不錯嘅工作,如本身係做寫字樓工作,移民後只能做體力活,真係未必肯。
唔好有錯覺,以為移民先有好生活、好幸福。旅遊同生活會有好大差別。

珍珠宮

mother904 發表於 24-4-12 09:16
要注意有冇錢。

朋友幾年前帶兩個仔過去,話佢地唔適應香港教育,老公留係香港。佢老公一直都表明不想移民 ...

成績唔錯,但要讀野雞大學。浪費咗。oversea學費真係好貴。我家的之前都想去外國某校讀書,但學費+生活費要幾十萬,真心俾唔起。

珍珠宮

乖寶寶布布 發表於 24-4-12 09:57
係架
唔好諗住話入到好嘅grammar school就唔使畀錢,入到嗰班一樣返好多資源培養先入到。私校更加唔使講啦 ...

仲要小學入學唔係想讀就有得入去讀,私校/好學校會選人,仲要係住係學區優先。
早前有youtuber講,有移民特登搬入住某學區,諗住幫小朋友申請x學校,點知今年學校改細收生範圍,佢變咗唔申請唔倒該校。

珍珠宮

Sebastian@ 發表於 24-4-12 10:35
其實就算local student 都要交成萬鎊的學費(一般大學),理科生再貴啲,int,'l student 就x2

除非你住嗰度 ...

係嫁。好多大學生就算唔距郡讀,自己都要兼職交學費。

珍珠宮

ydoris 發表於 24-4-12 16:31
小朋友無話事權,吾知點解父母成口用呢個借口。外國真係成長好些嗎?睇見槍擊案我就心寒。 ...

仲有一個移民的女兒,在校被蝦,女兒帶cutter返學,並亮刀 。呢個係英國係嚴重的。並由社工介入。

ydoris    發表於 24-4-13 20:25

珍珠宮

gallygally 發表於 24-4-13 10:52
要英文好, 要好細過去先得, 最遲初中要去啦.
睇你捨唔捨得, 咁細個去, 就冇左十幾年同父母相處的回憶, 真 ...

,如果唔係就要好足夠金錢, 剛有朋友話有曬計劃先移民,一早搭路去英國分公司工作,買樓,太太暫時先照顧小朋友。先有工作好重要。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊