自由講場

跳至

首頁
12345...25

尾頁

男爵府

魚肉翅 發表於 24-4-12 07:58
其實過到去搵到的工作可能比香港差太遠的話男士真系好唔想走,大家理念差咁遠嘅話其實分開吓都好既,但係將 ...

講得好

子爵府

jd21 發表於 24-4-12 06:15
1 拖2 移民(老公留港),有冇咩要注意? 我發覺男人思想真係太大問題,唔想被影響同學業著想

...

注意唔好post上BK

兒家移民個d係唔會上BK討論, 你睇「國家地區媽媽會」個版有幾咁冷清就知

男爵府

1314625 發表於 24-4-12 06:20
咁第一野要諗定離婚

97移民潮好多太空人都係咁
今次我身邊都有好幾個

侯爵府

廢柴孖條 發表於 24-4-12 08:06
聽佢吹,老公無錢,99仲要做份12000工貼佢一家,佢自己份工2萬都無養3個
我講緊係9樓,不是樓主!
...

9樓咁嘅背景有錢移民咩?BNO 冇錢嗰啲所謂移民?

男爵府

本身有冇去過外國(長線地方, 唔係東南亞) 住一排 起碼一兩星期以上果D, 移民一定要有足夠金錢, 唔係話去就去咁簡單, 又要一人應付所有既野, 包括DIY修理屋企野, 唔係一句為小朋友就走去外國, 要成績既其實全世界都係咁讀, 冇不勞而擭既事

一個帶住2個過去, 真係預左會離婚, 或者黎緊暑假試下去英國住一兩個月睇下係咪真係適合

男爵府

回覆 LedTV 的帖子

大前提係佢地有錢

大宅

預多啲$,如果5+1被延長,即仔女大學要比海外費用

子爵府

pauline_c 發表於 24-4-12 07:56
你唔係抱怨99唔幫手照顧小朋友?移咗民邊個幫你?

好多人移左民都是但一個賺錢,一個全職湊,99係唔湊我d仔,但c6都要成日返佢媽度食飯,佢媽成日要見仔同孫,不過係齋見,唔會唔做野湊,所以移左民其實對於我分別不大,我係想自己一個人移民

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

^^Hannah^^ 發表於 24-4-12 09:00
97移民潮好多太空人都係咁
今次我身邊都有好幾個

而家比較多離咗婚先移民

水晶宮

noodle_noodle 發表於 24-4-12 09:09
好多人移左民都是但一個賺錢,一個全職湊,99係唔湊我d仔,但c6都要成日返佢媽度食飯,佢媽成日要見仔同孫 ...

自己走,仔女都唔帶?其實老公同仔女見99,問題喺邊度?

子爵府

聽佢吹,老公無錢,99仲要做份12000工貼佢一家,佢自己份工2萬都無養3個
...

如果我一個人移民,去邊度都生活到,搵到食,清潔洗碗喺香港都有做開,無其他人落差咁大,唔洗顧住d仔,搵食點都容好多,不過都係諗啫,我想見嘅人(追星嘅對象)只會喺香港同間中去台灣(2022年佢老豆過身就少左返台灣),我都幻想過如果我移民,我嘅生活唔會再偶遇上呢個星(佢住灣仔,經常都會喺灣仔撞到呢個人,超市同郵局都撞過,起碼喺世上任何一個地方嘅超市唔會撞到呢個人買野),我會抑鬱死,佢有活動我又唔可以成日老遠飛返黎睇佢,我可以放下家人,都無乜朋友,沒有父母要我照顧,但唔捨得呢個星先唔想離開香港

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

如果為咗學業的話,有錢就送佢去英國讀私校咪得囉,唔係又讀 State School 窮移呀?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

有錢,自己夠獨立就得。可以話預左同老公感情有變,但唔係人人會離婚收場。

珍珠宮

2024年龍年勳章

fatgarden 發表於 24-4-12 06:54
個個人移民都話為了子女,真的偉大。不要回來啦 !

但很多人移民二代大學畢業後揾唔到好工作,最後又回流呢

翡翠宮

畀面勳章

要注意有冇錢。

朋友幾年前帶兩個仔過去,話佢地唔適應香港教育,老公留係香港。佢老公一直都表明不想移民,而家大仔成績唔錯,但因為未入籍,讀大學要交外地價,佢千揀萬揀一間學費平又肯俾船的大學,但呢間大學真係我地口中既野雞大學,連學校老師都叫佢諗清楚,驚佢後悔。但佢話冇錢,所以冇得㨂。

我覺得十分無謂,佢唔係第一日知道自己冇錢,明知冇能力交外地生價,何必當初一意孤行。叫佢幫大仔用英國成績申請香港既大學,佢又e e鵝鵝,話驚香港既大學教學質素變差,我心諗,差得過你揀嗰間野雞大學!

佢當時係用家庭為單位申請移民,而家仲要擔心如果老公一直唔肯過去,佢個申請就會作廢,到時只有離婚,剔除其中一個家庭成員,佢個申請先可以繼續。坦白講,成件事我覺得十分之荒謬。
日日是好日

水晶宮

有朋友一個帶住仔女移,老公留香港賺錢。不過佢地理念相同,同埋爸爸飛得好密,而媽媽一有假期又帶仔女飛香港,兩邊加埋,一年都飛十次八次。
媽媽喺當地有好多親戚,包括家姐/妹妹,好多人幫手互相照顧。

公爵府

我係我先生想去、我唔想⋯⋯果邊天氣凍、我自細怕凍、

男爵府

1 拖2 移民(老公留港),有冇咩要注意? 我發覺男人思想真係太大問題,唔想被影響同學業著想

...

除咗錢,要加倍注意子女的心理

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

...

原來係咁,見佢平時回帖……仲以為單純為揾兼職而咩

珍珠宮

...

好睇自己的心態
心態同信任
都係要靠自己去調節

首頁
12345...25

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊