自由講場

跳至

首頁
34567...25

尾頁

子爵府

nobodyfool 發表於 24-4-12 09:40
講到呢粒‘’星‘’仲重要過屋企人,想八下係邊個?

果個星如果有上黎睇就一定知係佢自己,又住灣仔,佢仲要本身無仔女嘅,又2022年老豆過身,仲有個妹喺加拿大 我諗佢都估到係我,呢個年代咁癲嘅人已經少,但有3個仔,成日提住要返工嘅人(我上星期先兜口兜面同佢講過一次),我諗佢嘅fans都無第2個咁嘅人
不過呢個星應該點都估唔到,2008年開始十幾年都主宰緊另一個人嘅人生,包括工作同移民呢d人生重要嘅決定

大宅

乖寶寶布布 發表於 24-4-12 09:37
我都覺得好荒謬。成日話香港教育唔好,但去到外國又讀嘢雞大學,或者一啲連啲本地人都唔願讀嘅山卡啦公立 ...

我都唔理解呢個concept.
成日話香港教育壓力大,英國要讀好的大學,一樣咁難。就算計local student, 大學學費唔平,如果international student, 貴一倍添。

公爵府

2024勳章

jd21 發表於 24-4-12 06:30
走得都冇理佢 價值觀相差太遠

咁你要再考慮如果佢唔比生活費你, 你搞唔搞得掂??

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

alau2021 發表於 24-4-12 09:00
9樓咁嘅背景有錢移民咩?BNO 冇錢嗰啲所謂移民?

估唔到你咁留意佢

男爵府

1314625 發表於 24-4-12 06:20
咁第一野要諗定離婚

好答案

不共同進退,就各散東西

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

noodle_noodle 發表於 24-4-12 09:24
99無俾錢我地,反而c6仲每月俾5000家用佢媽,我心淡了,不過因為上面提及果個星,所以想繼續留低,幻想過 ...

我覺得你好努力,做兩份工靠雙手養起自己同小朋友,女人唔係一定靠男人養,香港地肯做實唔會餓死

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mother904 發表於 24-4-12 09:38
唔知喎,佢老公未移民都要交稅?

佢兩公婆都係打基層工,斷估唔需要交兩邊稅呱

打咩工都唔使交兩邊,是但交一邊。當地同收入無關嘅稅當然要交。

子爵府

nobodyfool 發表於 24-4-12 09:51
我覺得你好努力,做兩份工靠雙手養起自己同小朋友,女人唔係一定靠男人養,香港地肯做實唔會餓死
...

你可能同好多呢個post嘅jm一樣想法,咁黐線,唔移民竟然係呢個原因,怕離開香港再喺生活入面撞唔到一個人而留低

大宅

pauline_c 發表於 24-4-12 09:52
打咩工都唔使交兩邊,是但交一邊。當地同收入無關嘅稅當然要交。

改了
新預算案,住滿4年要交海外收入稅
英國財政預算案:稅制廢除「非定居者」 移英首4年海外收入免稅

原文網址: 英國財政預算案:稅制廢除「非定居者」 移英首4年海外收入免稅 | 香港01 https://www.hk01.com/article/997838?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

英國全球徵稅改制 移英港人失預算 恐影響承傳成本 英遺產稅達40% 稅務專家全面拆局
https://www.stheadline.com/investment/3325786/%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E5%85%A8%E7%90%83%E5%BE%B5%E7%A8%85%E6%94%B9%E5%88%B6-%E7%A7%BB%E8%8B%B1%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E5%A4%B1%E9%A0%90%E7%AE%97-%E6%81%90%E5%BD%B1%E9%9F%BF%E6%89%BF%E5%82%B3%E6%88%90%E6%9C%AC-%E8%8B%B1%E9%81%BA%E7%94%A2%E7%A8%85%E9%81%9440-%E7%A8%85%E5%8B%99%E5%B0%88%E5%AE%B6%E5%85%A8%E9%9D%A2%E6%8B%86%E5%B1%80

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Mcc906 的帖子

邊度讀書無壓力, 攞黎講, 好睇家長要求係點

水晶宮

乖寶寶布布 發表於 24-4-12 09:41
咁樓主話追求學業呀嘛,咪從學業角度討論

樓主仲有講同另一半價值觀唔同,相信教育只係其中一個考慮。移民,仲要帶青春期嘅,佢應該有好多好多嘢要考慮。

子爵府

crystal媽咪 發表於 24-4-12 09:47
估到你咁留意佢

我有朋友嘅朋友,因為社會運動時做左衰野,佢無得唔走,一家4口帶住幾萬蚊就要避走英國,仲要聽聞係唔識英文,而家唔知點呢,我呢d窮人移都係去英國啫,去唔到其他地方,真正有錢唔去英國喇

大宅

Mcc906 發表於 24-4-12 09:46
我都唔理解呢個concept.
成日話香港教育壓力大,英國要讀好的大學,一樣咁難。就算計local student, 大學 ...

係架
唔好諗住話入到好嘅grammar school就唔使畀錢,入到嗰班一樣返好多資源培養先入到。私校更加唔使講啦仲貴過香港讀國際學校。大學更加....

水晶宮

乖寶寶布布 發表於 24-4-12 09:53
改了
新預算案,住滿4年要交海外收入稅
英國財政預算案:稅制廢除「非定居者」 移英首4年海外收入免稅

個老公一直喺香港,何來住滿4年?

子爵府

hkgra 發表於 24-4-12 09:55
回覆 Mcc906 的帖子

邊度讀書無壓力, 攞黎講, 好睇家長要求係點

好似話芬蘭唔錯,不過移民門檻好高

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

noodle_noodle 發表於 24-4-12 09:56
我有朋友嘅朋友,因為社會運動時做左衰野,佢無得唔走,一家4口帶住幾萬蚊就要避走英國,仲要聽聞係唔識英 ...

睇左你前面的回覆
你真係想一個人離開香港?
會唔會等小朋友大啲先
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

有無親戚朋友係個面??
如果唔係, 好孤單的~
雖然 , 有好多時, 有老公都等如無老公
但如果佢唔係成日黎探你
夫妻同子女關係一定會差!!
其實, 為咩呢??
成日話個面讀書為小朋友好, 個面讀書真係咁好咩??

男爵府

1314625 發表於 24-4-12 06:20
咁第一野要諗定離婚
贊成,我屋企人就係甘,老婆同小朋友過左去外國半年,個老公就提出離婚,理由係其實自己一個更開心

子爵府

crystal媽咪 發表於 24-4-12 09:57
睇左你前面的回覆
你真係想一個人離開香港?
會唔會等小朋友大啲先

都話諗過啫,我一諗到上述果個原因(我試過講笑話說服埋果個星移民去同一個地方),我就唔想,抑鬱喺外國睇精神科好貴,間唔中會喺香港嘅馬路邊見到佢架車經過或者泊喺度,喺外國唔會再見到呢一架車,我喺香港等巴士都係娛樂黎,好彩會見到佢架車喺面前經過,2013年試過lunch一落街過馬路,見到佢架車停喺紅綠燈,喺英國睇下佢ig隔住手機回味下就得,上個月佢同老公飛左20日,我悶足20日

公爵府

回覆 vivibabyvivi 的帖子

首頁
34567...25

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊