自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

珍珠宮

chindy-chu 發表於 24-4-12 09:15
話說早二晚,同班朋友出嚟食飯,晚飯後,出到餐廳門口外面,通常都會自動自覺大家夾返錢,可能payme可能cas ...

同返你朋友講,可能佢以為你朋友俾埋

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

話說早二晚,同班朋友出嚟食飯,晚飯後,出到餐廳門口外面,通常都會自動自覺大家夾返錢,可能payme可能cas ...

我會當面道瘦佢 , 唔會過後先追

象牙宮

我試過。之后 同班朋友出嚟食飯。由人地當負責人。

同班朋友出嚟食飯, 防人走數。
1。 未離開, 先收齊錢, 去埋單。
2。 開口要。

每次食飯佢都冇主動夾返錢俾。 告你朋友, 並在大眾前, 說上次你沒給錢。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yuyueng 發表於 24-4-12 10:37
佢唔系你朋友,系朋友既朋友,甘起群組同你朋友講佢朋友未比錢,叫你朋友比返你,起群組講等其他人都知道, ...

大宅

chindy-chu 發表於 24-4-12 09:23
其實我同另一個相熟飯腳講過呢件事,佢嗰次埋單,呢個女人,都冇夾返錢俾佢

正式嚟講,呢個女人冇係我哋群 ...

同帶佢出黎個fd講佢未夾錢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

梗係要追喇,無佢聯絡,就搵返你朋友
放下自在

伯爵府

終極熊貓 發表於 24-4-12 09:32
咁咪同你朋友講返聲,叫佢payme你,或你朋友代收完俾返你

唔係好正路咩?

非常正路,唔洗同佢有接觸

翡翠宮

畀面勳章

朋友既朋友,佢唔俾咪叫你朋友幫佢俾囉,又唔係熟,做乜要請佢食飯
日日是好日

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

chindy-chu 發表於 24-4-12 09:24
佢唔喺群組,係跟另一個朋友一齊出嚟嘅
追你個朋友, 佢帶人出嚟就要負責

水晶宮

凌陵綾 發表於 24-4-12 10:54
本來就係朋友帶出嚟
根本大部份人都唔識(熟)呢個人
不存在叫唔叫佢

係,我意思連嗰個帶佢嚟都唔叫

水晶宮

meowmeow34 發表於 24-4-12 11:05
樓主你真係大方,居然可以容忍一個唔熟嘅人三次唔畀番錢

我真係見過1個唔知醜的女仔,痴飲痴食,我又唔識佢,佢好意思痴餐唔比錢,我點解要幫佢找數。

男爵府

邊個帶佢出嚟咪要果個負責囉,佢唔肯叫佢負責追收囉 !

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

直接同你朋友講 叫佢俾返錢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

wan_sosin 發表於 24-4-12 11:45
追帶個女人嚟嗰個,佢帶人嚟食飯就要負責

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

邊個帶佢出來咪邊個俾佢嗰份,係佢朋友咁佢朋友唔俾自然係佢俾,佢唔想俾就唔好帶人來,大佬佢當自己女明星去飯局唔駛俾錢?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

既然佢唔係group, 咁你咪係gp到問朋友佢whatapps係乜囉, 佢實問點解架

你朋友知唔知佢咁拖/唔比錢? 正路唔會唔知架喎

大宅

既然都唔熟,都係朋友既朋友,大可以直接係其他人面對同佢講你仲未過數

大宅

chindy-chu 發表於 24-4-12 09:23
其實我同另一個相熟飯腳講過呢件事,佢嗰次埋單,呢個女人,都冇夾返錢俾佢

正式嚟講,呢個女人冇係我哋群 ...

咁就係佢朋友胞底, 你追返佢朋友

瑪瑙宮

大廚勳章

朋友嘅朋友,我會直接搵返嗰位朋友。。。帶佢嚟嗰位夾返錢。。。

呢啲朋友都幾奇怪,其實大家唔熟做乜無啦啦帶個外人嚟參加聚會?而且你講到佢唔係第一次唔夾錢。。。。我會直接問嗰位朋友。。。係咪你幫佢俾埋?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

公爵府

其實現在有whatsapp,追數好方便。有時未必係有心,可能無cash 喺身,轉頭唔記得咗。樓主唔好用追數嚟諗件事,係提佢。所以有佢手提就whatsapp 佢,無就whatsapp 你朋友。

首頁
34567...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊