懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

大家好,3月尾係卓越做T21,上星期五醫生打黎話報告出左性染色體陽性,係45(X,0)特納氏綜合症。聽到時即刻跌左落谷底,醫生解釋依個病出世後對bb有咩影響以及叫我去診所拎轉介信去醫院安排抽羊水,咁我兩公婆即刻去拎轉介信返QE排抽羊水,排到去17wk 即今個月底做。但我問過QE會唔會安排個醫生俾我地傾一傾先,QE覆唔會。直接抽羊水。依家度日如年資訊又少,又唔知去邊度搵個遺傳學醫生傾一傾,請問大家有冇相關經驗而係假陽。

洋房

私家可以另外比錢去做抽羊水(都要16WK 起碼),同步可以問下個私家醫生? (你要遺傳學咁SPECIFIC 就好難講?)
T21 99.幾%準,就算而家有人話你知可能係False positive, 你有幾信?

T21 都係想知道有冇機率出問題, 再進行其他檢測。既然有機會有問題,抽羊似乎亦係合理選項。

大宅

如果T21都出陽性,我唔會博,抽羊水會心安啲

洋房

回覆 ottermama 的帖子

決定左會抽羊水阿。只係上網睇爸爸/媽媽既染色體都會影響到陽性,想請問大家會唔會有一絲機會係唔關bb事。

複式洋房

KENNY3162 發表於 24-4-12 15:16

決定左會抽羊水阿。只係上網睇爸爸/媽媽既染色體都會影響到陽性,想請問大家會唔會 ...

Del

複式洋房

KENNY3162 發表於 24-4-12 15:16

決定左會抽羊水阿。只係上網睇爸爸/媽媽既染色體都會影響到陽性,想請問大家會唔會 ...

應該是女仔少了一條X。 正常染色體係46條。如果你想搵醫生傾,可以搵有母胎學資格的醫生,會幫到你。 你需要的話可以pm我。我自己(非專業)理解是,這是偶發性,多數不關遺傳事。遺傳學醫生香港只有好少。 政府應該要去產前分析科,你可以打去QE要求下。

大宅

好遺憾, Turner syndrome 胎兒存活率唔高, 建議等到w17 抽羊水即可

民房

我今年1月份係翹康做T21 pro,醫生打黎話某一條染色體positive,非常少見,心情都係跌左落谷底。那時已經16w,贊育醫院俾左我哋consultation,安排左17w免費抽羊水,20w照結構。
但我哋最後威院私家揾左Prof. Leung Tak Yeung (梁德楊)抽羊水,佢係中大遺傳學教授,解釋左很多遺傳學知識,做左CMA (晶片)+Karyotyping(核型),3個星期出左報告係false positive,成功翻盤。
T21都唔一定準確,希望你都可以成功翻盤,best luck!

洋房

回覆 dalamlam 的帖子

多謝你 希望我都好似你一樣可以推翻T21, 但介唔介意講染色體係咩positive?

民房

回覆樓主:

我都有相同經歷(今個月發生)
我本身係做t21 advance
上月中做第一抽血,出唔到報告
第二次再去診所抽血,再驗多次
結果話其中一條微缺失有問題
大約話正常是100,但我驗到是110
醫生立即開轉介信去公立抽羊水
我心情真係好差,每日都好痛苦

醫生有講,如果是做普通版
報告已經是pass了
身邊識人又係做t21 advance話有野陽性
果位媽媽都係要去抽羊水
最後咩事都冇,不過就嚇餐死

都係果句,冇咩事唔好做t21 advance
我好希望抽羊水順順利利

民房

dalamlam 發表於 24-4-14 23:11
我今年1月份係翹康做T21 pro,醫生打黎話某一條染色體positive,非常少見,心情都係跌左落谷底。那時已經16 ...

我係3月底抽左羊水,當時係QE做,聽當時解釋就只係做CMA,我想問Karyotpying同CMA既區別大概係邊?(我情況係BB頸皮厚,要抽羊水)THANKS

伯爵府

2024勳章

我舊年2次T21 都出唔到報告
但話搵到T13 DNA
我當時真係灰到想死
最後屯門醫院抽羊水,最後冇事
希望你都可以

大宅

T21 都會有錯 希望你翻盤成功

我就20w 引產左
T21 出左15號染色體缺失
最後做晒晶片同父母基因對比都positive !

複式洋房

我驗nifty pro 話T22 驗色體多左條,心情跌到落谷底。喊左好幾日。
見完醫生後都係等抽羊水,醫生話有可能只係胎盤有問題而唔係BB有問題
現階段咩都做唔到,保持正面心,一齊加油!!!

洋房

回覆 ariescow 的帖子

一齊加油~相信BB

民房

我第一次T21 pro抽血出唔到報告,第二次再抽血驗多次,結果話其中一條染色體有mild increase。其實T21只係screening,唔係diagnosis,需要抽羊水先可以confirm。希望你抽羊水順順利利,加油!

民房

回覆 eb59755f2a0b0f 的帖子

我的情況和你很相似,我都係第一次出唔到報告,2week之後第二次再抽血結果話其中一條有mild increase,那段時間每日都很難過

教授話其實T21最準確係13,18,21,其他染色體準確性唔高,而且都有機會係胎盤問題唔係bb問題,所以都有機會翻盤。希望你也可以順順利利!

民房

回覆 pfreshc 的帖子

CMA係DNA chip(晶片),可以看到細微的增加/缺失,

karyotyping是觀察整條染色體的變異,是不是雙相體,有無染色體倒轉、嵌合(一部分細胞的染色體係正確的,一部分細胞的染色體係錯誤的),是比較傳統的檢查方法

CMA通常7-10日可以出報告,karyotyping要耐d,大概3weeks

其實如果CMA冇事,大概率karyotyping都冇事

果陣時威院建議我抽羊水一起做埋CMA+karyotyping,我覺得你可以問一下醫生能否兩個一起做,節省時間。

民房

dalamlam 發表於 24-4-17 10:12
回覆 eb59755f2a0b0f 的帖子

我的情況和你很相似,我都係第一次出唔到報告,2week之後第二次再抽血結果話 ...

我醫生都話有機會是胎盤,如果驗到是胎盤就無問題。不過假如萬一真係唔好彩,發現是出自bb身上就要見遺傳科,再仔細睇下係咩部分多咗野(染色體(emoji))。

一切仲係未知之數,我都同自己講順其自然,如果一直低氣壓,對bb都唔好。希望各位媽媽都開綠燈

大宅

Good luck to you

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊