親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

住名古屋市附近,請問有冇人試過自駕去高山,百川鄉即日來回?考慮緊join 一日團好定自駕。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

chantelle321 發表於 24-4-12 17:15
住名古屋市附近,請問有冇人試過自駕去高山,百川鄉即日來回?考慮緊join 一日團好定自駕。
...

住高山, 再自駕白川鄉最舒服, 行埋高山老街食丸明燒肉.

珍珠宮

chantelle321 發表於 24-4-12 17:15
...

揸車唔會走來走去啦!住高山咪舒舒服服。

唔通玩搭車咩

大宅

babytt2 發表於 24-4-12 18:06
揸車唔會走來走去啦!住高山咪舒舒服服。

唔通玩搭車咩

因為Book 咁多日酒店都在名古屋市,所以一係自駕即日來回,一係join local tour。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

chantelle321 發表於 24-4-12 18:58
因為Book 咁多日酒店都在名古屋市,所以一係自駕即日來回,一係join local tour。
...

自駕即日來回會好攰, 既然Book 咁多日名古屋市酒店,
就轉下場住兩三晚高山浸下溫泉.
你上youtube 睇下高山老街片, 好吸引架.

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

路程唔短喎, 如果自駕一日/join tour都唔會諗, 搭咁多個鐘行果一陣 , 一係就蝕一晚名古屋酒店唔改, 加訂一晚高山酒店啦, 揾間平酒店都係幾百蚊, 自駕上去2日好過

大宅

TMC3012 發表於 24-4-13 08:04
路程唔短喎, 如果自駕一日/join tour都唔會諗, 搭咁多個鐘行果一陣 , 一係就蝕一間名古屋酒 ...

唔該晒

珍珠宮

chantelle321 發表於 24-4-12 18:58
...

local tour 只係車你去啫,一係改酒店,否則6am 出發,7pm 回程,賺返來回6小時吧

大宅

我打算自駕去,由名古屋出發,先去白川鄉,然後住高山,翌日行高山宮川朝市和老街,諗緊行完老街住多晚高山好?定揸車返名古屋住好?各位大神有冇好提意?

伯爵府

kyu0203 發表於 24-4-15 14:04
我打算自駕去,由名古屋出發,先去白川鄉,然後住高山,翌日行高山宮川朝市和老街,諗緊行完老街住多晚高山 ...

朝早11.00前去到白川鄉展望台影相先靚,
不可駕車上展望台,只可步行或乘專用車¥200/位,
中午過後因為背光影相就唔靚,
而且10點過後,旅行團都滿滿,超多人要排隊。
建議最好住兩晚,去高山老街行下食下兼試酒(酒廠),飲完酒不要揸車,晚上到丸明燒肉食飛驒牛。
我上月去高山住了3晚 apartment ,
房價平面積大有廚房,附近浸溫泉,
去丸明買飛驒牛(放題式自煮狂食),
周邊太好玩。

大宅

wiiabcd 發表於 24-4-15 15:18
中午過後因為背 ...

可唔可以介紹下,高山住邊間?

大宅

wiiabcd 發表於 24-4-15 15:18
中午過後因為背 ...

即係你住兩晚,一天一早去朝市?一天一早去白川鄉?

伯爵府

kyu0203 發表於 24-4-15 15:26
即係你住兩晚,一天一早去朝市?一天一早去白川鄉?

我住了3晚,後悔呀,應該住4晚先夠玩,
因為高山店鋪都係收4.00pm。

我第一天係下午2點先到高山,第二天一早8.00am去高山車站前Toyota 租車出發到白川鄉,車程一小時,佔大比例係行隧道,而且車速限 30km,間中可行40/km,ㄧ路上都係好悶想瞓。

因為係一早到,展望台都非常少人,
甚至只得我們一家好似包場咁任影。
,

大宅

wiiabcd 發表於 24-4-15 15:40

高山可以玩到咁多日?我驚悶

可以介紹下高山住邊嗎?

大宅

wiiabcd 發表於 24-4-15 15:40

想問下你咩月份去?我暑假先去,驚好熱

伯爵府

kyu0203 發表於 24-4-15 15:42
高山可以玩到咁多日?我驚悶

可以介紹下高山住邊嗎?

高山周邊好多靚風景唔悶呀.

我係3月中去, 白川鄉屋頂仲有雪.
每日去一個大景點, 再加日歸浸溫泉.

伯爵府

kyu0203 發表於 24-4-15 15:43
想問下你咩月份去?我暑假先去,驚好熱

與東京和大阪相比,高山的濕度相對較低也較不悶熱係消暑的好地方。
高山夏天必吃清甜飛驒桃, 7 月下旬到 8 月中旬是飛驒桃的季節.
夏季活動通常在涼爽的晚上舉行,可以享受街頭美食和欣賞煙火

大宅

wiiabcd 發表於 24-4-16 06:44
與東京和大阪相比,高山的濕度相對較低也較不悶熱係消暑的好地方。
高山夏天必吃清甜飛驒桃, 7 月下旬到 ...

高山嗰邊晚上會否很靜?怕周圍冇地方食野

伯爵府

kyu0203 發表於 24-4-16 06:45
高山嗰邊晚上會否很靜?怕周圍冇地方食野

4點後真係收哂鋪開始靜,開門的食店也少,
喜歡熱鬧的人真係唔慣,郊區就係早睡早起,
所以住宿處有個廚房會開心D,
連績住3晚逛咗3間唔同超市我好開心呀。

大宅

wiiabcd 發表於 24-4-16 07:42
4點後真係收哂鋪開始靜,開門的食店也少,
喜歡熱鬧的人真係唔慣,郊區就係早睡早起,
所以住宿處有個廚房 ...

高山有冇超市或便利店等,可以買啲宵夜返酒店食?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊