自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實如果有可分解廚餘袋我一定會買,將廚餘放入可分解袋內一包咁放落廚餘機,根本就唔會臭,如果喺7,8月打開個廚餘機仲要慢慢將啲廚餘倒落去,你唔暈低我都暈低啦

唔啱睇的請掠過避免鬧交

男爵府

ccaa 發表於 24-4-12 23:03
其實如果有可分解廚餘袋我一定會買,將廚餘放入可分解袋內一包咁放落廚餘機,根本就唔會臭,如果喺7,8月打 ...

臭都不是問題,最多閉氣,最怕係見到一啲唔想見到的蛇蟲鼠蟻。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

kandl 發表於 24-4-13 09:38
臭都不是問題,最多閉氣,最怕係見到一啲唔想見到的蛇蟲鼠蟻。

臭嘅話,我頂唔順,附近暫時未有廚餘機,有先再諗

水晶宮

其實如果有可分解廚餘袋我一定會買,將廚餘放入可分解袋內一包咁放落廚餘機,根本就唔會臭,如果喺7,8月打 ...

幾矛盾嘅,可以分解嘅袋,唔夠力裝廚餘,要喺外面再入袋。

複式洋房

我諗就算有都唔會平,變左又多左使費

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有味㗎真係
我媽屋苑已行咗好耐,經過附近會有一陣酸宿味

象牙宮

回覆樓主:

個個包好就係,但總有人求其,餸汁一地都係,咪又係發臭

象牙宮

Charlotte_mom 發表於 24-4-13 11:06
有味㗎真係
我媽屋苑已行咗好耐,經過附近會有一陣酸宿味

諗都諗到啦…經過垃圾房垃圾站都臭,大熱天時擺部機係戶外,又唔知幾耐清一次機,點會唔臭

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

其實廚餘機有無得放底蓋時噴D特別劑去臭, 或者放咩光消毒去臭? 製作時有無考慮氣味問題??
放下自在

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我用㕑餘盒。嘟code, 打開蓋倒㕑餘,唔洗十秒唔會專登聞。
我會為環保做到呢個task.

公爵府

2024年龍年勳章

evip 發表於 24-4-13 11:40
我用㕑餘盒。嘟code, 打開蓋倒㕑餘,唔洗十秒唔會專登聞。
我會為環保做到呢個task.
...

啲人小小麻煩都唔去支持環保、真係唔知想點

子爵府

試都未試過用,就講無限個藉口
歸根究底就係唔想做

大宅

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我由上年十月開始用廚餘機, 唔覺臭 ,亦冇蛇蟲鼠蟻,唔明點解未用過啲人有咁多幻想

子爵府

MerryMe 發表於 24-4-13 12:24
試都未試過用,就講無限個藉口
歸根究底就係唔想做

我都係好憎啲人自己唔做,齋幻想,但又不斷在這裡叫口號,麻煩未做過就唔好講咁多嘢
正如我無用過廚餘機,真係唔敢評論

子爵府

tsmtang 發表於 24-4-13 12:24
我由上年十月開始用廚餘機, 唔覺臭 ,亦冇蛇蟲鼠蟻,唔明點解未用過啲人有咁多幻想
...

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

都唔係成日發出臭味,如果臭我會閉氣唔洗10秒倒廚餘走人。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實成個過程都唔洗10秒,咁都忍唔到? 我倒過4個廚餘筒,我真係唔覺污糟,反而有一次一打開部機就好臭,我估係部機廚餘就快滿,有好濃烈的垃圾味。

水晶宮

cupid0627 發表於 24-4-13 12:31
我都係好憎啲人自己唔做,齋幻想,但又不斷在這裡叫口號,麻煩未做過就唔好講咁多嘢
正如我無用過廚餘機, ...

周圍都無,未有機會試,加多 d 機先講 ~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊