自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

https://hk.news.yahoo.com/%E8%AD%A6%E6%96%B9-%E6%9C%89%E9%97%9C%E6%B7%98%E5%AF%B6%E7%9A%84%E9%A8%99%E6%A1%88%E4%B8%8A%E5%8D%87-%E4%BB%8A%E5%B9%B4%E9%A6%96%E5%85%A9%E6%98%9F%E6%9C%9F%E6%9C%894%E5%AE%97%E9%81%8E%E7%99%BE%E8%90%AC%E6%90%8D%E5%A4%B1%E7%9A%84%E5%80%8B%E6%A1%88-144112883.html

最近聽到同事通知,某個女同事接到淘寶職員來電,騙子職員用純正粵語,通知受害者已經中咗淘寶大獎,然後唔知道內情如何。最後受害者被騙左幾萬蚊。去咗警署報警,差佬話最近都有好多淘寶騙案受害者
所以大家都要提高警覺,提防騙子
attach1/tmp/phpNva4wD

珍珠宮

2024年龍年勳章

唉,所有短訊,來電, WhatsApp 都當係假,所謂六親不認。

水晶宮

就係之前有聽過淘寶商城個電話,up得出我中文名,好彩記得係呃人,即刻cut線

子爵府

虎到金來勳章

Crystal3524 發表於 24-4-13 00:25
https://hk.news.yahoo.com/%E8%AD%A6%E6%96%B9-%E6%9C%89%E9%97%9C%E6%B7%98%E5%AF%B6%E7%9A%84%E9%A8%99% ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

baby_yee 發表於 24-4-13 00:29
就係之前有聽過淘寶商城個電話,up得出我中文名,好彩記得係呃人,即刻cut線
...

me too, 話可幫我入會, cut 線

大宅

panda361 發表於 24-4-13 00:27
唉,所有短訊,來電, WhatsApp 都當係假,所謂六親不認。

其實,我覺得,咁樣講好似唔係幾好,會令人以為係淘寶問題,但其實只係騙徒聲稱係淘寶職員,並非淘寶問題

pansy888hk    發表於 24-4-13 01:35

珍珠宮

panda361 發表於 24-4-13 00:27

有時我同事收到咩大陸睇樓電話,佢會講我都冇錢;又話我冇回鄉卡,其實講咁多做乜吖,-嘢就 cup 線啦

男爵府

咁得意,做咗VIP,但取消會籍要俾錢?我一定會自己聯絡客服問清楚。

珍珠宮

2024年龍年勳章

小星星1 發表於 24-4-13 01:19
對有時我同事收到咩大陸睇樓電話,佢會講我都冇錢;又話我冇回鄉卡,其實講咁多做乜吖,-嘢就 ...

正確, Up 咁多,好危險,Ai科技好利害,可以扮你把聲,呃你的親友。

伯爵府

伯爵府

回覆樓主:

話你中咗大獎然後比人呃錢,其實呢啲橋好舊,唔明點解仲有人信

大宅

係電話騙案,只係利用左淘寶個名黎呃人

象牙宮

你同事點被呃,講出來?

珍珠宮

回覆樓主:

仲有淘寶卡/感謝信騙案 快遞/寄俾/電郵/短訊俾你,內有制作精美的簡介(如話你中獎/宣傳/有折等)同使用方法,有QR code。一嘟就...
https://youtu.be/ljKtOnBfkw8?si=pmeJMyOBLF4OwLG5

珍珠宮

國內嘅購物平台都係用APP裡面嘅通信聯繫用戶,有指引唔可以自己用手機聯繫。

男爵府

https://hk.news.yahoo.com/%E8%AD%A6%E6%96%B9-%E6%9C%89%E9%97%9C%E6%B7%98%E5%AF%B6%E7%9A%84%E9%A8%99% ...

基本上要比$,100%是騙案

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

baby_yee 發表於 24-4-13 00:29
...

係喎,呢個騙案做得最多功夫,首先全部真人、用廣東話,我都試過真係同佢傾,因為我有用淘寶,但唔係我名,所以唔會信

伯爵府

Xmas吸收勳章

從來一聽到呢d電話即收線

公爵府

2024年龍年勳章

baby.kaka 發表於 24-4-13 01:13
其實,我覺得,咁樣講好似唔係幾好,會令人以為係淘寶問題,但其實只係騙徒聲稱係淘寶職員,並非淘寶問題
...
咪係
根本可以係任何一間公司

大宅

baby.kaka 發表於 24-4-13 01:13
...

唔關淘寶事,因為而家太多人用淘寶/其他網購平台,我聽到咁多人中招,想各位小心啲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊