自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆 大力大力 的帖子

大力。。今次你又説對!管下重點先啦!好多新修不久又裝又拆癈物勁多!

大宅

邊度可以睇番 。謝謝

公爵府

最荒謬就係叫我哋買膠袋!

水晶宮

honeyfamily@@ 發表於 24-4-13 02:57
仲有,3月尾個局長叫人先用膠袋包魚骨雞骨,再放入指定袋。佢知唔知自己講乜,鼓勵人哋用兩個袋叫做環保? ...

廢到一個點!

水晶宮

ccc@@ccc 發表於 24-4-13 08:46
邊度可以睇番 。謝謝

昨晚新聞

男爵府

大快人心的言論,最討厭那些前在位人,好似唔推行就世界末日,但當年為何不加快設立綠在區區,有方便的回收點,市民自然就配合。

而且有很多老問題都未解決,如華豐火災,實施徵費後,舊樓垃圾堆積問題相信更嚴重,可以預視舊樓火災會更多。

謝白頭局長根本等運到退休,討厭。

333s    發表於 24-4-13 09:43

水晶宮

honeyfamily@@ 發表於 24-4-13 03:00
唐唐最正係話,個政策諗清楚先啦。

同埋想講,個星星諗的政策咁差,仲好意思話唔推行點對得住年青人。其實 ...

成日搵啲年青人嚟過橋

侯爵府

honeyfamily@@ 發表於 24-4-13 02:57
仲有,3月尾個局長叫人先用膠袋包魚骨雞骨,再放入指定袋。佢知唔知自己講乜,鼓勵人哋用兩個袋叫做環保? ...

係呀,平時好多人會用返個米袋,卷纸袋,外賣袋,街市袋循環裝返d垃圾掉,其實好多市民都不會額外買垃圾袋(屋苑有派),平時d市民也有環保意識,現在再買袋多餘

Campenella    發表於 24-4-13 16:25
緣份的天空    發表於 24-4-13 11:28
333s    發表於 24-4-13 09:44

伯爵府

大力大力 發表於 24-4-13 05:21
贊成取消~

所謂環保人士.......管下裝修仲好、一次裝修拆幾多野?超級市場啲樽膠樽包裝、多到離曬譜~

所謂源頭減癈,政府去管下商家包裝先啦!由環保方向諗,已經大大減底垃圾量!
都話超市買包豬肉,又膠盤又包膠,想點?
商家唔管,由小市民開刀,垃圾政府!

子爵府

回覆樓主:

我十分支持環保。但每次一想呢個計劃,就只係誌谂要買多D膠袋,理念完全雙返。

珍珠宮

katrinamama 發表於 24-4-13 08:51
係呀,平時好多人會用返個米袋,卷纸袋,外賣袋,街市袋循環裝返d垃圾掉,其實好多市民都不會額外買垃圾袋 ...

咪係囉,本來呢啲袋市民都會用返,而家係要買個膠袋嚟掉呢啲袋,唔知環保喺邊? 仲有廚餘,我附近真係唔覺有,可能都要攞好遠

伯爵府

Yeelim 發表於 24-4-13 01:50
唐唐說出重點來、 一邊賣膠袋、 卻另一邊叫人減少用膠袋!

仲話驚穿嘅話入面袋多個膠袋

政府先係破壞環境,製造垃圾嘅始作俑者

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lalalumlum 發表於 24-4-13 08:52
所謂源頭減癈,政府去管下商家包裝先啦!由環保方向諗,已經大大減底垃圾量!
都話超市買包豬肉,又睇盤又 ...

同意呀﹗睇下單係過年嗰啲禮品包裝吖,大大個無謂包裝,入面得少少食品﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

仲未知道佢講左d咩,晏d要搵黎聽下

珊瑚宮

ccc@@ccc 發表於 24-4-13 08:46
邊度可以睇番 。謝謝

https://std.stheadline.com/realtime/article/1992626/%e5%8d%b3%e6%99%82-%e6%b8%af%e8%81%9e-%e5%9e%83%e5%9c%be%e5%be%b5%e8%b2%bb-%e5%94%90%e8%8b%b1%e5%b9%b4%e7%a8%b1%e6%94%af%e6%8c%81%e7%92%b0%e4%bf%9d-%e6%83%9f%e6%8e%a8%e5%87%ba%e6%94%bf%e7%ad%96%e9%a0%88%e6%8e%a5%e5%9c%b0%e6%b0%a3-%e4%b8%8d%e6%93%be%e6%b0%91

垃圾徵費|唐英年稱支持環保 惟推出政策須接地氣、不擾民

珍珠宮

幸福花 發表於 24-4-13 08:46
回覆 大力大力 的帖子

大力。。今次你又説對!管下重點先啦!好多新修不久又裝又拆癈物勁多! ...

政府嘅新建公屋,很多人入住將原本政府嘅裝修拆晒重新裝修,全部新嘢變晒垃圾,真系好浪費

珍珠宮

katrinamama 發表於 24-4-13 08:51
係呀,平時好多人會用返個米袋,卷纸袋,外賣袋,街市袋循環裝返d垃圾掉,其實好多市民都不會額外買垃圾袋 ...

政府回收配套也無做好,市民分類好嘅膠樽,原來最後目的地都系堆填區 偽環保,回收膠樽無錢賺,d回收公司都唔要,叫人環保只是口號,真正做到回收卻不多,之前聽過有人做實驗,將個追蹤器放入膠樽裡再放入回收箱,最後呢個膠樽目的地系堆填區

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

唐唐 講出重點
肯為市民發聲

珍珠宮

hellomiki 發表於 24-4-13 09:18
政府嘅新建公屋,很多人入住將原本政府嘅裝修拆晒重新裝修,全部新嘢變晒垃圾,真系好浪費
...
仲有大商場要求商戶定期裝修間店

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊