自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我最近剛淘寶,點知頭先接到個電話說我自己開通了什麼淘寶88vip, 申請通過了,現在要我過數$888年費,我說不要,要取消他找個經理和我談,好串下,最後說什麼我己經授權銀聯信用卡做了自動授權可以自動扣數,我立即掛了。上網看看,真係有咁的騙案。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個電話號碼本地嘅?

珍珠宮

我噚日都接到,不過我冇講嘢即係cut 線,因為有人話佢係志在攞你同佢對話嗰把聲,之後會用AI 合成扮你講嘢嚟呃你屋企人同朋友

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

whyyou 發表於 24-4-13 13:26
我噚日都接到,不過我冇講嘢即係cut 線,因為有人話佢係志在攞你同佢對話嗰把聲,之後會用AI 合成扮你講嘢 ...

係喎!

琥珀宮

近排多咗唔識嘅9字6字頭電話!

公爵府

2024年龍年勳章

我周不時睇下夠分未,都冇人打俾我

男爵府

cy101 發表於 24-4-13 13:24
個電話號碼本地嘅?

男爵府

whyyou 發表於 24-4-13 13:26
我噚日都接到,不過我冇講嘢即係cut 線,因為有人話佢係志在攞你同佢對話嗰把聲,之後會用AI 合成扮你講嘢 ...

他一開始就說是淘寶88商城,我又成日看淘寶,真係怕自己按錯鍵,申請了,我第一次接到這些電話,真係驚o 但講講下,又覺得不對路,他說什麼我已經自動授權銀聯卡做扣數?

大宅

chinfongfong 發表於 24-4-13 13:21
我最近剛淘寶,點知頭先接到個電話說我自己開通了什麼淘寶88vip, 申請通過了,現在要我過數$888年費,我說 ...

我接了,而我自己的確係88 vip ,起初以為自己按錯,同佢講左一大輪先醒起騙案,立即掛線,再打黎冇聽,激死我。

珍珠宮

chinfongfong 發表於 24-4-13 13:40
他一開始就說是淘寶88商城,我又成日看淘寶,真係怕自己按錯鍵,申請了,我第一次接到這些電話,真係驚o ...

所有國內購物平台嘅會員銷售必須通過平台做transaction,冇可能通過電話。電話搵嘅一定係騙子,唔需要多想

男爵府

cmcn 發表於 24-4-13 13:52
我接了,而我自己的確係88 vip ,起初以為自己按錯,同佢講左一大輪先醒起騙案,立即掛線,再打黎冇聽,激 ...

請問你自己開通時,點給錢的?我果時真係怕銀行信用卡會自動過數!

男爵府

mizuho 發表於 24-4-13 14:04
所有國內購物平台嘅會員銷售必須通過平台做transaction,冇可能通過電話。電話搵嘅一定係騙子,唔需要多想 ...

多謝你提醒,我都係第一次接到咁的真人電話,比較緊張,主要是怕我在淘寶付款的信用卡,支付寶,payme等資料真係自動授權給他們扣數。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

chinfongfong 發表於 24-4-13 13:21
我最近剛淘寶,點知頭先接到個電話說我自己開通了什麼淘寶88vip, 申請通過了,現在要我過數$888年費,我說 ...

我試過,係呀對方D口氣幾串下架!

男爵府

ganbare 發表於 24-4-13 14:17
我試過,係呀對方D口氣幾串下架!

哈哈哈,是個男人,我可能第一次接到咁的電話,真係給他大到我,再講講下,越來越不對路,我cut了他線,他仲大我,話我去報警都要給果$888,因為是我自己申請,并授權銀聯卡扣錢

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

chinfongfong 發表於 24-4-13 14:22
哈哈哈,是個男人,我可能第一次接到咁的電話,真係給他大到我,再講講下,越來越不對路,我cut了他線,他 ...

咁佢又冇話報警!
我問佢點解不在淘寶網頁發信息問我,要打電話 !佢吾識答叫左另一個男人聽,個果男人態度好串架講得出我全名 ,我cut鬼左佢線就冇再打電話俾我了

珍珠宮

chinfongfong 發表於 24-4-13 14:08
多謝你提醒,我都係第一次接到咁的真人電話,比較緊張,主要是怕我在淘寶付款的信用卡,支付寶,payme等資 ...

如果真係有誤扣,聯繫淘寶客服係可以申請取消退款,只要係合規平台,現在都有一定嘅客戶保障,謹記唔好貪平去平台外網購物,最差應該係FB、WhatsApp那些群,被騙冇仇報

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

上星期接過 叫得出我個姓 但淘寶唔係用我真名 所以收線+block

侯爵府

回覆樓主:

iphone 嘅用家用咩app 識別電話?
我用who’s call,近七成都識別唔到,三成識別到嘅多數係真正商戶打嚟

男爵府

牛年勳章 美好大世界2017勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

chinfongfong 發表於 24-4-13 13:40
他一開始就說是淘寶88商城,我又成日看淘寶,真係怕自己按錯鍵,申請了,我第一次接到這些電話,真係驚o ...

同我情况一樣!

男爵府

mizuho 發表於 24-4-13 14:33
如果真係有誤扣,聯繫淘寶客服係可以申請取消退款,只要係合規平台,現在都有一定嘅客戶保障,謹記唔好貪 ...

多謝你,我少在網上買野,淘寶都係剛剛學識啫。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊