0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,BB出世第26日。我係餵奶粉
見佢有時會好準時3-4小時就醒要飲奶
但有時可以瞓成5個幾鐘。
不過佢宜家係晏晝係咁瞓,夜晚唔願瞓
日夜顛倒。
你哋會唔會叫醒個B起身飲奶?
見有啲又話由佢瞓,醒咗先餵。
有啲又話會set 時間餵?

同咪姑娘話佢應該要食多啲話佢應該食到90-120ML
但宜家佢好多時都淨係食60ML就夠

大宅

我滿月之前最多比佢隔6個鐘未食先叫佢起身食
滿月之後就冇專登叫醒

你會唔會試下換奶樽牌子
我聽過有d b簡奶樽飲
可能唔岩嘴型或者飲得唔順會食得少同慢

複式洋房

olwan529 發表於 24-4-14 06:44
我滿月之前最多比佢隔6個鐘未食先叫佢起身食
滿月之後就冇專登叫醒

我都諗緊究竟係奶粉定係奶樽關係,佢次次食奶都食到好炆憎。食食吓個谷到塊面紅晒,跟住可能放個屁。
佢次次食都好炆憎咁,食到好辛苦咁。

洋房

日頭唔好俾佢訓咁多,留番夜晚訓

複式洋房

wlywwww 發表於 24-4-13 19:03
但有時可以瞓成5個幾鐘。:sle ...
中午小睡最多1-2小時! 餵奶時間都要定時, 咁樣BB先唔會夜晚成日醒或者要飲夜奶, 我個B飲雅培個隻心美力+NUX奶嘴, 可以飲到100-120ML, 而家就快3週見佢都肥得好快, 佢飲呢隻奶粉有埋益生菌HMO同NTS, BB腸胃同免疫力都幾好, 見佢咳同乞嚏都少左

複式洋房

米人pinklady 發表於 24-4-15 23:26
中午小睡最多1-2小時! 餵奶時間都要定時, 咁樣BB先唔會夜晚成日醒或者要飲夜奶, 我個B飲雅培個隻心美力+NUX ...

我都想佢飲多啲但係次次餵奶。佢都飲到勁炆憎。成日飲飲下會推開奶樽 用力向後撐住個身,又谷到塊面紅曬,但係佢係仲想飲,之後就會大喊,每次飲幾啖就咁。同佢掃風又係咁。
總之就一路食一路喊
飲果時聽到個肚好大聲咕咕叫
食梗illuma藍罐1號。諗梗係咪佢腸絞痛,要唔要轉水解奶粉。

別墅

會唔會係奶咀孔太細,難啜到呀?

大宅

wlywwww 發表於 24-4-16 00:34
我都想佢飲多啲但係次次餵奶。佢都飲到勁炆憎。成日飲飲下會推開奶樽 用力向後撐住個身,又谷到塊面 ...

我b初初都係個肚有咕咕咕聲
訓著都有
轉左奶粉就即刻冇晒聲

大宅

回覆樓主:

日頭梗係唔好俾佢瞓咁耐,夜晚就可以瞓長d

大宅

wlywwww 發表於 24-4-13 19:03
但有時可以瞓成5個幾鐘。:sle ...

你試下轉個奶樽 應該太難啜 所以bb飲得好辛苦 跟住你睇下你沖奶粉姿勢有無問題 另外睇下係因為沖奶搞到太多空氣俾bb飲左入肚搞到成肚風唔舒服,還是因為奶粉問題唔夾令到bb唔舒服?我bb飲開美素金裝 消化好 無肚仔谷住谷住 便便幾好

複式洋房

wlywwww 發表於 24-4-16 00:34
我都想佢飲多啲但係次次餵奶。佢都飲到勁炆憎。成日飲飲下會推開奶樽 用力向後撐住個身,又谷到塊面 ...
水解奶粉會有陣苦味, 未必個個BB接受到喎! 試下換其他奶嘴或者奶粉睇下解唔解決到, 如果情況持續最好去睇醫生! 我細妹個B對牛奶敏感, 後期睇醫生建議轉低敏奶粉, 話分解左分子細, BB會容易啲消化, 轉左雅培呢隻低敏奶粉之後好返好多, 有埋HMO同乳清蛋白, 味道都偏淡口, 而家見佢個B都夾得幾好 https://www.abbottmama.com.hk/similactotalcomfort/4X_formula.html

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會唔會係個奶咀口太細,d 奶出得慢所以炆?最好定時喂,朝早唔好訓咁多,留番夜晚訓,唔係你會好辛苦
便便o唔ok? 如便便ok可以再觀察下,如果唔ok可能同奶粉唔夾,可以試下第二隻睇下有冇改善

大宅

我就比佢訓,訓醒才飲奶,如果你覺得佢60ml吾夠,仲想食咪再比law

別墅

初生bb都係會比較眼瞓,如果你覺得佢日夜顛倒,你試吓中午摸吓手仔腳仔叫醒佢飲奶,佢飲奶忟憎會唔會係新奶咀排吾到氣好難啜,同埋個樽個扭鬆少少,睇吓佢會唔會容易啲飲到
你留意埋佢便便情況,如果便秘都可能會影響飲奶情況,我囡都飲樓上美素,容易吸收,消化好,便便順暢

大宅

虎到金來勳章

我會叫醒BB飲奶啊 BB出世3個月後開始要調整好佢啲作息時間 如果BB肚仔唔舒服唔飲奶嘅話會唔會係奶粉唔夾?我bb出世就飲美素金裝 佢又好夾得到 佢一個月左右都飲得到90-120ml了 消化好而且便便都好暢順

大宅

要夾奶粉同奶咀 , 我仔出世後都飲好少 , 之後幫佢轉奶粉 , 轉到美素金裝 , 佢就肯飲啦 , 滿月時飲緊120 , 同埋日頭同佢玩多d , 夜晚就好訓d

複式洋房

freeetime 發表於 24-4-16 14:13
日頭梗係唔好俾佢瞓咁耐,夜晚就可以瞓長d

別墅

你可以試下set時間餵奶,睇下會唔會有改善。可以嘗試慢慢增加BB每次嘅奶量,睇下佢需唔需要多啲食。最緊要係睇下BB嘅表現同需求,因為每個BB都唔同。

複式洋房

發表於 7 天前 |只看該作者
由佢訓啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊