自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

睇中醫
女媧,古神女帝者,一日七十變。中國上古神話中的創世女神,是華夏民族人文先始,福佑社稷之正神。

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-4-15 09:07
我生2個小朋友在法國,之後檢查及做手術住過三次,感覺非常之好。醫生護士都好好。
...

你好彩遇到好醫護,我經驗唔好,衰到比錢去受氣,政府受下氣正常,去私家某程度買服務,私家醫院唔少選擇,我唔會揀再試下法國好唔好。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

樓主淨係聽你咁講醫生好似check得比較簡單咁,好似唔係幾妥,你同醫生講想轉老婆去政府急症室,嗌佢哋幫你call車轉去啦。
其實大家講既法國醫院係港島抑或九龍嗰間?如港島嗰間就幾好,九龍嗰間好多朋友都話麻麻哋⋯

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

唔識,但都祝樓主太太早日揾到病因,儘快康復

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

wan_sosin 發表於 24-4-15 09:14
你好彩遇到好醫護,我經驗唔好,衰到比錢去受氣,政府受下氣正常,去私家某程度買服務,私家醫院唔少選擇 ...

政府醫院未住過,我唔能夠比較。
但係就入過一次急症室,真心覺得唔掂, 畀啲panadol打法我,就完全唔係講回事,後尾入私家醫院先知道係乜嘢事, 當年後都非常感激果位醫生。

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-4-15 09:19
政府醫院未住過,我唔能夠比較。
但係就入過一次急症室,真心覺得唔掂, 畀啲panadol打法我,就完全唔係講 ...

政府醫院救返我條命,我兩次入過ICU,醫生話一定要救。
我心跳停過幾次,死裏逃生,醫生從不放棄,一間醫院做唔到,送我去技術最好嘅瑪麗醫院,當時我昏迷,有警車幫白車開路(我老公後來講我知) ,最後到咗瑪麗,第日即做手術救返醒我,後續仲要繼續醫,詳細唔講啦,重症一定要去政府。

男爵府

去政府急症室睇啦,上病房再chk

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

wan_sosin 發表於 24-4-15 09:29
政府醫院救返我條命,我兩次入過ICU,醫生話一定要救。
我心跳停過幾次,死裏逃生,醫生從不放棄,一間醫院 ...

我有印象你的經歷。
我只係回應你唔關法國醫院事呢個回應,係醫生問題多。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 2a6c45852fd53d 的帖子

建議快轉去政府醫院, 同主診醫生講想轉去政府醫院,會幫你call白車去QE,白車到咗會有人幫手推輪椅落去

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-4-15 09:33
我有印象你的經歷。
我只係回應你唔關法國醫院事呢個回應,係醫生問題多。
...

我明白嘅,醫生總有時會判斷錯。
睇遇到咩醫生,醫生都分好多級數,我信你講嘅說話,只係個人經驗唔好,唔會改變到我對法國嘅感受,而且我係政府已包醫我,我打個電話返去,隨時可以返去。

侯爵府

2a6c45852fd53d 發表於 24-4-15 03:18
大家好,我太太兩個星期前有一晚個胃痛到抽筋,跟住入咗法國醫院,照晒胃鏡CT, 醫生話佢係六成個胃發炎,之 ...

我仔10年前入仁安,3日燒左差不多4萬都唔好,我就出院睇那打素急症,醫院即安排上房,住左2日已經可出院了!

複式洋房

講真政府都要睇下入邊間, 白車唔準揀醫院佢車你去邊就邊...
住過律頓治再轉院去瑪麗, 已經係兩個世界...

民房

ccfj 發表於 24-4-15 09:35

建議快轉去政府醫院, 同主診醫生講想轉去政府醫院,會幫你call白車去QE,白車 ...

多謝大家寶貴嘅意見,請問大家知唔知QE腸胃科醫生好唔好,我今日會同太太傾下,其實我哋覺得而家法國個醫生係好有心,係唔知點解照晒胃鏡同CT都話冇問題,但情況冇好轉,問咗醫生話睇佢CT報告個膽,肝唔似有問題,見佢每日咁差落去,逼住要諗其他辦法,心痛(emoji)無助

男爵府

回覆樓主:

我自己腸胃炎只食白麵包及益生菌

公爵府

牛年勳章

去廣華, 近又有好多好醫生

男爵府

2a6c45852fd53d 發表於 24-4-15 09:51
多謝大家寶貴嘅意見,請問大家知唔知QE腸胃科醫生好唔好,我今日會同太太傾下,其實我哋覺得而家法國個醫 ...

都甘多日,轉院/轉醫生是必須了
如果想入政府,直接去急症室

子爵府

mercurycc 發表於 24-4-15 09:10
如果成日胃痛,
真係要做埋其他檢查.
題外話:

其實我好怕做婦科檢查,去年尾因為左胸病被迫去夾胸痛到痴線

子爵府

2024年龍年勳章

睇咗腸胃科又照晒胃鏡同CT, 已兩星期但都冇好轉, 睇政府急症會check得全面D

水晶宮

BK Milk勳章

2a6c45852fd53d 發表於 24-4-15 03:18
大家好,我太太兩個星期前有一晚個胃痛到抽筋,跟住入咗法國醫院,照晒胃鏡CT, 醫生話佢係六成個胃發炎,之 ...

要有恆心食,呢隻係好有效既
attach1/tmp/phpurqXI6

水晶宮

回覆樓主:

如果照左膽都係冇事的話只係胃炎,那和情緒有關,試叫醫生開1次放鬆情緒藥,應該冇咁痛。要調節心情,接受痛係正常,胃損左,要時間修復,正如跌親流血有傷口,你掂到傷口1定痛。當時醫生係這樣教我的。唔好聯想到絕症,只係胃炎小問題,咁樣就會冇咁痛。醫炎胃好長時間的,比耐性唔好造成自己心理壓力。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊