自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說好耐冇寄信, 上周星期三晚,即係星期四郵差收信,我依家先睇到原來依家厚度都要計,應該係有過標準嘅厚度5mm, 我估可能都7,8mm, 唔知會唔會瀬野,不過正常如果郵費真係唔夠應該已經收到卡
暫時對方又冇同我講,應該冇事😅同埋其實我近排都收過幾封應該都係過左5mm但得2·2

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

係呀 太厚當郵包計

大宅

cecelc 發表於 24-4-15 20:23
係呀 太厚當郵包計

對方又冇話收到卡果d,望過到骨

珍珠宮

Laim430 發表於 24-4-15 20:18
話說好耐冇寄信, 上周星期三晚,即係星期四郵差收信,我依家先睇到原來依家厚度都要計,應該係有過標準嘅 ...

對方唔會收到卡㗎,基本上而家郵費唔夠郵政署係唔會處理

ccysj01    發表於 24-4-15 20:47

水晶宮

欠資郵件
視情況會搵寄件人 / 收件人補雙倍郵資差額

逾時唔補當死信處理
https://www.hongkongpost.hk/tc/f ... ail/q143/index.html

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我寄信有寫回郵地址,有次郵寄claim form , 我已經貼多左郵票,都彈卡比我要比足夠郵費先再寄!可以用credit card 响電腦比返足夠郵費佢會寄返

大宅

回覆 whyyou 的帖子

好似係收件人收卡,我有寫回郵,暫時唔見有冇事掛

大宅

whyyou 發表於 24-4-15 20:44
對方唔會收到卡㗎,基本上而家郵費唔夠郵政署係唔會處理

如果郵費唔夠,郵局係會「做嘢」㗎,步驟仲唔少添:
首先,郵局會寄另一封信俾收件人,影埋嗰封欠郵費信件嘅相片。
如果收件人要呢封信,需要去郵局交錢,然後郵局會寄返嗰封信嚟。
如果收件人過咗限期都冇表示,封信會根據回郵地址退回。如果冇寫回郵地址,就當作「死信」,擇日人道處理。

點解咁清楚?皆因敝公司請人,有啲人求其貼張郵票就寄嚟,所以收到唔少呢類信件。老細話呢啲人連郵費都搞唔掂,請返嚟盞嘥氣,所以一律唔要封信。

yeung_ma    發表於 24-4-15 21:45

水晶宮

Laim430 發表於 24-4-15 20:18
話說好耐冇寄信, 上周星期三晚,即係星期四郵差收信,我依家先睇到原來依家厚度都要計,應該係有過標準嘅 ...

如長,闊度不明顯超限

壓一壓信封厚度唔過5mm
則問題不大

https://www.hongkongpost.hk/tc/sending_mail/local/ordinary/index.html

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我試過2種。
1)郵差上門收雙倍欠嘅郵費
2)有張卡,收件者去郵局交雙倍欠嘅郵費
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

伯爵府

回覆樓主:

我試過,我係收件人,信箱有張卡,寫明郵費與重量不符,指示我拎張卡去指定附近郵局,加付加費$10,然後,拿回信件。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

你放心,郵局係其中一個對錢最着緊的部門,你郵費不足scan到出嚟佢地會搵寄件人收錢的

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Laim430 發表於 24-4-15 21:01
回覆 whyyou 的帖子

好似係收件人收卡,我有寫回郵,暫時唔見有冇事掛 ...

唔係,係寄件人收欠郵資咭,已經改咗好耐

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

竇漪房 發表於 24-4-15 22:11
你放心,郵局係其中一個對錢最着緊的部門,你郵費不足scan到出嚟佢地會搵收件人收錢的
...

係搵寄件人收錢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

karenlyk 發表於 24-4-15 22:32
係搵寄件人收錢

以前係搵唔到寄件人會搵收件人,又改咗了?改返先,謝

大宅

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-4-15 21:26
如長,闊度不明顯超限

壓一壓信封厚度唔過5mm

本身係細信件size,只係一部分超過5mm,

大宅

karenlyk 發表於 24-4-15 22:32
唔係,係寄件人收欠郵資咭,已經改咗好耐

係 我打錯, 不過已經過咗2-3個工作天我冇收過任何卡,估計成功寄出吧,最衰我已經剷咗對方資料,唔係就問吓佢係咪收到😂唔洗心掛掛

男爵府

睛靈勳章

佬一名 發表於 24-4-15 21:07
首先,郵局會寄另一封信俾收件人,影埋嗰封欠郵費信件 ...

題外話,你公司請咩職位,要求職者寄信咁傳統嘅?

子爵府

佬一名 發表於 24-4-15 21:07
首先,郵局會寄另一封信俾收件人,影埋嗰封欠郵費信件 ...

想問通常超過幾多張A4紙就超左$2.2? 過左幾多g要加幾多郵費?thx

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊