自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

欠郵費係彈返轉頭

水晶宮

回覆樓主:

自從比審計處插完捉得緊

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

竇漪房 發表於 24-4-15 22:41
以前係搵唔到寄件人會搵收件人,又改咗了?改返先,謝

最初係搵收件人收錢,記得當時搵收件人俾欠資有爭議,後來改返搵寄件人

郵局會唔會搵收件人我唔肯定,但欠資一定搵寄件人先。

https://www.edigest.hk/社會熱話/郵資不足-香港郵政-寄件-收件-附加費-網上繳費-郵局-129494/

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Laim430 發表於 24-4-16 01:23
係 我打錯, 不過已經過咗2-3個工作天我冇收過任何卡,估計成功寄出吧,最衰我已經剷咗對方資料,唔係就問 ...

應該7個工作天先收到回覆吧?
我收返錯地址的信件都要2-3星期

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

whyyou 發表於 24-4-15 20:44
對方唔會收到卡㗎,基本上而家郵費唔夠郵政署係唔會處理

你講笑?我試過有人寄信比我,不夠郵資,郵局會派卡比我,要上網比夠郵資之後先會派比你,如果不是會當死信處理

子爵府

佬一名 發表於 24-4-15 21:07
如果郵費唔夠,郵局係會「做嘢」㗎,步驟仲唔少添:
首先,郵局會寄另一封信俾收件人,影埋嗰封欠郵費信件 ...

你公司請人仲要郵寄咁費事失事

子爵府

好似早兩年寄claim form,自己估郵費,幾張紙好似貼咗$5.x,但唔夠
係寄信通知我補郵費
自此之後,我寄信就直接去郵局
好彩公司附近有

水晶宮

zxyggp 發表於 24-4-15 21:29
我試過2種。
1)郵差上門收雙倍欠嘅郵費
2)有張卡,收件者去郵局交雙倍欠嘅郵費

依家平郵唔上門ga la
有回郵地址就要寄件人交雙倍欠資
無回郵地址就要收件人交雙倍欠資

同埋依家online比都得,唔一定要親身郵局交

常見問題

如何處理郵資不足郵件?

若香港郵政發現郵件郵資不足,對於註明回郵地址的本地郵件,香港郵政會向寄件人徴收附加費;郵資不足且沒有註明回郵地址的本地郵件和欠資的入口郵件,本署則會向收件人徴收該項費用。至於郵資不足的空郵郵件,則會改以平郵付運,不作另行通知。

寄件人/收件人將獲發附有欠資郵件影像的通知書,屆時可按指示於香港郵政網站以信用卡或其他電子支付工具進行網上付款,或前往任何一間郵政局出示通知書後繳交附加費。收妥附加費後,香港郵政將安排郵件派遞。

若在14個工作天繳款限期屆滿時仍未收妥附加費,寄件人(如有)須前往中央郵件中心取回郵件,否則郵件將按無法派遞的程序予以銷毀,或退回原寄郵政機關(如屬入口郵件)。

有關欠資郵件的詳情,請按此連結

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

李家承 發表於 24-4-16 06:49
想問通常超過幾多張A4紙就超左$2.2? 過左幾多g要加幾多郵費?thx

A4紙有厚有薄嫁,大約3至5張
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

水晶宮

李家承 發表於 24-4-16 06:49
想問通常超過幾多張A4紙就超左$2.2? 過左幾多g要加幾多郵費?thx

紙都有厚有薄,最好磅咗至寄
如對摺入封厚度又會double up呢

或者多貼郵票,以免延誤
https://www.hongkongpost.hk/tc/sending_mail/local/ordinary/index.html

大宅

回覆 李家承 的帖子

A4如果唔可以摺埋一定唔係當細信封㗎啦,如果可以摺埋用尺度😁

大宅

回覆 karenlyk 的帖子

應該唔同,郵件比少咗即刻知嫁吧,寫錯地址progress應該比較麻煩

珍珠宮

減齡達人勳章

karenlyk 發表於 24-4-16 07:38
最初係搵收件人收錢,記得當時搵收件人俾欠資有爭議,後來改返搵寄件人

郵局會唔會搵收件人我唔肯定,但 ...

我以前就係收卡話欠資,要去指定郵局補交雙倍郵費,我又唔知嗰份郵件係乜,又怕係重要文件,焗住去郵局領取,我當時就問職員可唔可以比我睇下信封底面係邊度寄出,再決定要唔要補$收信,職員又話唔得,一定要比了$才交我手上。
結果我焗比了,但原來只係一d宣傳雜件

翡翠宮

Laim430 發表於 24-4-16 10:21
回覆 karenlyk 的帖子

應該唔同,郵件比少咗即刻知嫁吧,寫錯地址progress應該比較麻煩 ...

https://www.singtao.ca/googleamp/amp.php?region=toronto_cn&cat=57&post_id=3968988

香港去年共有约七十万件欠资邮件,当中约十四万件,即两成多因欠资无人认领而被销毁。香港邮政下周一推出改善处理欠资邮件新安排,欠资信件改为统一在九龙湾中央邮件中心处理,寄信人有清晰回邮地址时,会收到欠资邮件缴款通知书,两周内到任何邮局或经新增的网上途径付款,邮件会得到派送。若信件无回邮地址,会由收寄人收到通知书,付款运作流程相同。

因為香港巴士的報和星島已經無相關內容, 所以QUOTE加拿大星島

要中央處理應該需要多啲時間, 希望你成功寄出

翡翠宮

野原美冴 發表於 24-4-16 10:28
我以前就係收卡話欠資,要去指定郵局補交雙倍郵費,我又唔知嗰份郵件係乜,又怕係重要文件,焗住去郵局領 ...
新聞有講過, 所以後來再改善咗

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

1314625 發表於 24-4-16 06:57
自從比審計處插完捉得緊

x 1

大宅

我剛剛再模擬下嗰個信封其實可能剛剛好5mm,信封裏面我有用一個袋包住我想既寄既野,入袋時其實有少少緊所以包完應該會壓左少少,冇咁擔心

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊