3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我小朋友4歲,讀K2,K1時候老師已建議留班,我地不留,K2講得更多,家長日見家長講左5次,我好擔心,真係第一次聽幼稚園都要留班,咁升咗小學點算,每次做功課唔想做我就問佢係咪想留班,佢話「唔想」,之後我加緊放工訓練佢,英文字(A-Z)、中文字、普通話、數學(1-100、個位數字加減)、寫自己名、中文介紹自己,普通話介紹自己、英文介紹自己,讀英文圖書、中文圖書,因為我收工夜,教佢做功課有時做到12點,現在要面試小學,簡直壓力爆煲依家小朋友出生率下降,入學人數少,好多都要殺校,係咪咁所以想小朋友留班呢?請問你地小朋友老師有冇建議留班啊?

大宅

yukilum3838 發表於 24-4-16 00:32
我小朋友4歲,讀K2,K1時候老師已建議留班,我地不留,K2講得更多,家長日見家長講左5次,我好擔心, ...

你小朋友明顯讀一間谷校,好大機會係私校。老實說一般k2係唔會迫個小朋友寫中英文名,要用中、普、英作自我介紹,更不會要考小一面試!你小朋友未達標,學校要求留班免影響佢哋升小嘅成績係好正常!不是學校迫出嚟,是你自己的個人選擇!你選擇一間谷校,你選擇要考直資私小,所有野其實全是你自己揀出來,不要怪任何人!你而家試吓轉一間happy school嘅券校幼稚園,我保證你小朋友不用留級,也保證他不用晚晚溫到十二點!想要谷小朋友讀名校就要跟個遊戲規則去玩,但問題係這遊戲可以選擇唔玩嘛!你明知個遊戲規則係咁,何必說成被迫呢!

子爵府

係邊間學校咁谷?不停要求小朋友留班?我大女都係細b,即係k2下學期時都係4歲,佢上學期都唔願寫字,老師都話擔心佢,我心諗我自己都係小學先識寫名,宜家咁超前,我反而唔係叫佢練寫,而係帶佢玩下感統,自己俾d沙盤佢玩下,之後佢自己下學期就識。

大宅

yukilum3838 發表於 24-4-16 00:32
我小朋友4歲,讀K2,K1時候老師已建議留班,我地不留,K2講得更多,家長日見家長講左5次,我好擔心, ...
邊間幼稚園咁谷?

複式洋房

Kat00Kat 發表於 24-4-16 03:19
你小朋友明顯讀一間谷校,好大機會係私校。老實說一般k2係唔會迫個小朋友寫中英文名,要用中、普、英作自 ...

完全唔知一間國際學校會咁谷

大宅

yukilum3838 發表於 24-4-16 15:54

咁你考幼稚園園時可能沒有了解清楚,單單想小朋友入國際學校,但其實香港啲國際學校都係私校,私校實谷㗎啦,因為佢哋確實有個靚嘅成績表俾家長睇,唔係啲人邊會俾錢啲小朋友去讀,不如讀免費嘅券校啦!所以邊有可能唔谷!你要麽繼續跟遊戲規則,要麽叠埋心水去大抽獎,咁好理老師校長講乜!

水晶宮

yukilum3838 發表於 24-4-16 15:54

邊間國際學校幼稚園已經咁谷?! ISF ?
我女日日返學玩,無試過有功課。。。

複式洋房

CCHINGC 發表於 24-4-16 09:59
係邊間學校咁谷?不停要求小朋友留班?我大女都係細b,即係k2下學期時都係4歲,佢上學期都唔願寫字,老師都 ...

不是單一幼稚園嘅問題,其中係小學入學要求嘅問題,多謝你嘅建議,如果我全職唔使做都可以教到既,但佢哋既要求對在職女性有啲難度,或者可以俾錢去興趣班

複式洋房

Kat00Kat 發表於 24-4-16 21:01
咁你考幼稚園園時可能沒有了解清楚,單單想小朋友入國際學校,但其實香港啲國際學校都係私校,私校實谷㗎 ...

原來咁,我真係對啲學校情況冇乜認識,因為我C9話一定要入依間,咁依間學校都好出名,所以就讀咗啦

子爵府

回覆 yukilum3838 的帖子

可能間幼稚園真係太多功課?如果真係太多,平日(星期一至四),我立場多過2樣已經叫多,星期五多過4樣已經叫好多,因為要教幼稚園小朋友做到12點,係會影響佢休息,我都係在職媽媽,我兩位小朋友,1個P1,1個K1,基本上回家跟功課時間最多半小時,我大女K2下學期開始,佢識做嘅部分,會自己做左先,我回家教唔識部分。
小朋友長期夜瞓會影響生長,建議最遲9點半就上床,0-6歲小朋友手肌未成熟,寫字唔靚係好正常,我會由佢地,千祈唔好為左寫靚D,不停又刷又改,會增加功課時間,寧願花時間教下自理、講下故事,甚至教做家務。

別墅

嘩你係咪同我小朋友同一間學校?你面對緊d 野同我一模一樣。 我小朋友都係要中英普寫自己名加減數。我都頂唔順了好想轉校因為小朋友讀到好無自信。

大宅

Babykd123 發表於 24-4-17 17:26

嘩你係咪同我小朋友同一間學校?你面對緊d 野同我一模一樣。 我小朋友都係要中英 ...

真係會咁㗎!唔係個個小朋友都受谷!勉強谷只會令小朋友討厭讀書!

別墅

回覆 Kat00Kat 的帖子

我而家每日都好內疚送個仔去呢間谷校。夠膽死教快一年ga, 跟得吾夠貼小朋友就吾識ga la🥲

大宅

Babykd123 發表於 24-4-17 22:55

我而家每日都好內疚送個仔去呢間谷校。夠膽死教快一年ga, 跟得吾夠貼小朋友就吾識ga ...

正常㗎!谷校全部都係教快一年,去到k3係學小學嘢啦!

男爵府

yukilum3838 發表於 24-4-17 13:06
不是單一幼稚園嘅問題,其中係小學入學要求嘅問題,多謝你嘅建議,如果我全職唔使做都可以教到既, ...

都係咁講,你想小朋友入神校、名校、龍校,咁就要跟呢類學校既玩法。你可以選擇唔玩,香港唔係間間學校都咁高要求,同樣,你可以純玩大抽獎。

最後,選擇權都係家長度,唔好賴學校同老師

別墅

Babykd123 發表於 24-4-17 22:55

我而家每日都好內疚送個仔去呢間谷校。夠膽死教快一年ga, 跟得吾夠貼小朋友就吾識ga ...
轉校啦

別墅

回覆 bbana 的帖子

我都好想轉校,但又驚吾適應

別墅

Babykd123 發表於 24-4-20 22:00

??

大宅

k2就要識咁多野?似乎學校太谷啦

大宅

發表於 前天 23:28 |只看該作者
Babykd123 發表於 24-4-20 22:00

幼稚園 怕乜 轉過輕鬆學校 大家都開心d 講真 幼稚園真係小朋友唯一開心時候啦 上到小學 就算點happy school都無咁多時間玩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊