自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔好俾人PUA 你, 佢哋公屋咁平租, 係因為全港私樓業主每季都有交差餉補貼。

公爵府

自己生活過得好,唔好同人講,親人都唔好講,愈親的人愈係唔抵得你,例如覺得你咁有錢都唔分D比我。

今日係你個妹要求你讓間屋出來,假設係你媽要求你讓間屋比妹,仲激氣

要講就要老作自己慘

珍珠宮

Astra00 發表於 24-4-16 13:11
樓主,你有多個一間物業嘅情況,實在不應該在任何渠道俾你父母兄弟姊妹知道,因為人性係醜惡及貪婪嘅。
...

同意的,對自己阿媽好、照顧係冇問題,但絕對唔會俾佢知道自己和老公真正財務狀況,冇必要!最怕佢年紀大口多同啲兄弟姐妹、親戚朋友閒話家常咁嘴多多,自找麻煩!我連自己揸咩車、仔女學費幾多、做咩工作、幾多收入、公司背景全部唔多講,問到都求求其其過,何必做人哋嘅談資?

子爵府

你都預無這個妹,只有企硬才可幫阿媽,只要一讓步,她就不斷搵阿媽為由要你幫。

大宅

回覆樓主:

嘩,你妹真係無恥之極,根本無野講就話樓主不孝,佢自己又有幾孝順?家用都無比過,唔怪得而家咁多人唔想生小朋友

子爵府

是是但但 發表於 24-4-16 09:51
你咪同佢講囉,現在住緊間公屋,好多開支都係我俾,我唔將間私樓放租,哪有錢養阿媽???你出返呢啲錢, ...

咪係!樓主個妹,真係人無恥便無敵!
我家都有一個,所有錢我出晒,佢從來無貢獻,竟然話我用錢撻佢!咁我心諗你咪用錢撻返我lor!!

大宅

chindy-chu 發表於 24-4-16 09:43
事緣星期日返阿媽度飲湯,閑話家常,其中我透露其中一層樓,要準備加租原本租客意向唔續租,又要搵新租客, ...

我遇過差不多情況,

比我層私樓佢住都得, 吾收佢租, 但要佢交差餉及管理費, 結果一計數,發現貴過公屋租金, 即收聲

水晶宮

係咪每個屋企,總係有啲唔生性又厚面皮嘅人?!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

回覆樓主:

你唔係有樓收租,邊有錢養你阿媽同個妹?佢唔養阿媽先係不孝

子爵府

mandy952 發表於 24-4-16 09:54
其實你有份縱個妹,你而家都養埋佢咁,佢梗係唔使做啦
你個妹真係懶蛇轉世,最低限度都要佢交水電煤管理費 ...

你可能屋企冇呢類人,佢唔交費你乜都做唔到,呢啲人好無賴樓主因為仲有呀媽住緊,點都要顧住呀媽先,百年歸老後等佢呀妹自生自滅

珍珠宮

你亞妹咁講就吾岩啦, 算啦吾好理佢

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

工程進行中 發表於 24-4-16 09:52
你咪答返佢
私樓每月管理費/水電煤
差餉 供樓係幾多

呢d野唔好亂講。 拗贏冇獎,果種人易請難送,唔好捉租霸入米缸。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

使乜同佢鬧交,可以不理,嘥口水時間。最緊要阿媽點睇啫

珍珠宮

chindy-chu 發表於 24-4-16 09:45
阿妹話我住咗咁多年私樓,仲要阿媽住公屋,我就開始同阿妹鬧交

咁佢呢?無份要媽住公屋嗎?

佢比錢交租就有得住私樓囉!依家啲人好自私!

男爵府

Crystalivy 發表於 24-4-16 14:27
你可能屋企冇呢類人,佢唔交費你乜都做唔到,呢啲人好無賴樓主因為仲有呀媽住緊,點都要顧住呀媽先,百年 ...

同意!一日仲有父母在堂,呢類人都有恃無恐,因為佢與父母同住,兄弟姐妹無得唔理父母,父母亦特別愛關顧呢類“弱勢社群”。

到父母臨去環遊世界前,一係有錢剩落俾呢類蛀米蟲,一係就用孝道同手足之情嚟道德綁架有能力既仔女去照顧蛀米蟲。

當其他兄弟姐妹勸蛀米蟲搵吓工番,兼職都好既時候……蛀米蟲會答我唔番工你都吹我唔脹(<--真實對白)

珍珠宮

YuYuMother 發表於 24-4-16 14:48
使乜同佢鬧交,可以不理,嘥口水時間。最緊要阿媽點睇啫

比個妹咁講一講,阿媽可能本來無諗,聽完每細女講完就會諗了

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cara.mak 發表於 24-4-16 14:51
比個妹咁講一講,阿媽可能本來無諗,聽完每細女講完就會諗了

最緊要同阿媽解釋清楚,至於細妹可以不理。

樓主有樓又唔係第一日嘅事,如果平時同阿媽有傾有講溝通就知大家諗乜啦,唔會估嚟估去。佢阿媽養咗兩個女咁多年點會唔知發生乜事。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 是是但但 的帖子

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢係咪想整走呀媽自己霸晒間公屋呀?

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

chindy-chu 發表於 24-4-16 09:55
我阿媽都通情達理,幫我講話,大佬,雖然我係有層樓租比人,但係層樓係我老公嘅公司資產,雖然係借用我個名 ...

咁呀媽無咁要求就唔洗理佢啦,佢咁孝順咪自己買間屋同呀媽住囉,只係出把口講乜嘢孝順啫,呀媽無要求根本連回應佢都唔需要。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊