自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

anna59 發表於 24-4-16 14:16
65, 你做僱主都唔敢請啦
我公司(NGO)係60歲以上就唔請

珍珠宮

黑白豬 發表於 24-4-24 11:31
咪系, 基本上, 65好難揾野做

瑪瑙宮

黑白豬 發表於 24-4-24 11:31

好正常唔會請.

子爵府

其實D專家咁講, 都係想warn 政府同市民:
1) 大部份人無辦法靠自己$可以無憂地退休, 政府要及早諗有咩應對呢班老化的人口。
2) 市民唔好旨意政府養老。

好現實, 好多人工作到50歲就競爭力大減, 被裁/搵唔到工, 壽命又愈來愈長, 又要面對通脹...。可以做的就係趁20-50歲搵錢既黃金日子, 盡量儲多d 錢同穩健地投資 (非投機), 好好理財, 自求多福。

公爵府

2024年龍年勳章

發表於 7 天前 |只看該作者
maria2014 發表於 24-4-16 11:43
c6識一個退休前一日走咗,難聽講句真係做到死為止

琥珀宮

pauline_c 發表於 24-4-16 11:05
上面用嘅係平均壽命計,衰 d 講,日日都有人過世,童年就走咗嘅 ~ 連工作機會都未有。每個人都有唔同際遇 ...

我做到又唔介意,因為冇野做都幾悶

男爵府

中年人
attach1/tmp/phpShZLrc

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

60/60+歲時退休,
夠不夠錢活到80+
各人/各couple自己識計數.

有投資銀行人仕,30+ /40+已退休

條命, 冇人估到有幾長,

假如有人已賺夠到80+歲要用的錢.
如有足夠的不動產(樓收租)及
動產(流動資金 eg.股票, 基金, 定期, 年金)
又有保險plans....

為何不可選擇享受人生,
要睇老世/ 客戶面色做人?
悶,可以旅遊/上堂的野,
或做義工(不是仰人鼻息打工)

就算一些不是富二代的,
60歲退休也不一定是個夢

你似是出“火水post”, 煽動民心

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

麟媽媽 發表於 24-4-16 10:31
我認識的三位男士近日相繼離世,分別69/64/58歲,如果75歲先退休,大把人真係要做到死為止。
...

咪係!真係有幾多個可以活可75歲!講真60歲分分鐘都好多病痛!我識幾個未到50,已經七勞八損

公爵府

回覆 choyki 的帖子

我就唔太想,見到都有D感慨!
我c6就想65歲退休,我就想55歲退休,所以宜家努力掙錢及儲錢,希望過多幾年可以享受生活!休息下,遊玩下,食下,到時到女兒養我們,又有存儲慢慢用。

2017年小女兒呈分試將開始,努力、加油,為中一做好準備!

珍珠宮

choyki 發表於 24-4-16 10:17
60 多歲退休是「夢想」,不是現實,有專家呼籲將退休時間延遲到 75 歲。

60 幾歲退休是上世紀標準

60歲打後重會有人請咩

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

milkteabb 發表於 24-4-24 12:13
1) 大部份人無辦法靠自己$可以無憂地退休, 政府要及早諗有咩應對呢 ...

政府知香港人口老化已很多年,
唔醒被“ 提醒” 將來的財政問題,
ie. 將來不夠年青人交稅
去派福利養窮的長者及綜援户...
一早做緊野啦,

有冇效,係後話

1)批單程證每日上限係150人,
引入大6新移民生後代,
但有很多港人嫌棄窮的大6新移民

2)有個甚麼“ 優才移民”計劃
全家一次過可移民來港,
唔洗被每日限入150人所限.

(ie 基哥的 霞e ,做x文件申請, 政府唔批准移民, 佢又唔走,仲咁高調).

.....
後生的生b, 老又冇錢的做eg.清潔工

3)出口術宣傳+
生一個b派2 萬元俾家長,
去鼓勵市民生3個喎
(好搞笑,為2 萬元生多一個, 以後自己養或申請綜援/津貼去養大?)

........
但社福界(eg.C小姐)
及前“飯炆煮”「已完」,
每年爭取派多些福利,
係咩玩法,
大家明白嗎?

人地生左bb,
全香港社會要懂感恩( 曲)
將來有多些下一代年青人“ 可能” 要交稅,
養翻已老去的我們這代人;

而不是選擇“躺平”, 18歲去抽公屋,
一路炒散n年的年青人去撐政府財政.
(已改了法律, 不可申請階段入息超標, 冇得計劃定之後中途quit高薪工, 仍可以入閘得公屋)

ie
所有香港bb,
全個社會係有責任“夾錢養大佢地”,
仲要make sure用錢裁培佢地“成才”,
指望佢地將來畢業後不久,
已係要大部份交稅的那班年青人
去撐住人口老化的政府財政壓力

裁培成才包括中小學的綜援戶學生派free iPad,
家中電腦上網費、 興趣班、 遊學,
窮/低學歷的家長也想子女向上游,
想入大專/大學,
都要政府津貼(= 現在納稅人夾錢裁培佢地將來成為人才, 交稅養返成為長者/已退休的我們..)
哈哈( 苦笑),un 唔un?

社福界一向爭取為綜援户的兒童/ 低收入家庭的兒童
爭取更多, 更多、
更多$$$是在幹甚麼?

我地唔肯生3 個b,
就要“感恩戴德”地(曲)
求他們生多n個b, 將來補人口缺口去交稅,
先夠錢俾政府, 將來派$$
俾低收入長者及綜援戶一家大小

靠拿很多福利同津貼的低下層,
生3 個或以上,
是為補將來年齡缺口,
政府財政上撐不住.

因此現在,
全社會有責任夾錢裁培佢地成人才

“希望”將來佢地成年, 仲要成為人才,
要靠佢地交稅養翻我地這一代喎,
唉!

,ps.
1)但很多年青人選擇唔生子女, 只養毛孩,

2)或大學/大專畢業,都已18歲入紙申請公屋, 要躺平十多/幾十年,
“得公屋,得天下”之後才發力找工!?

將來,夠年青人要交稅,
去養長者及綜援户嗎?
天知曉!
( 已改法例, 申請期間, 全程入息不可超標)

大家暈低未?

男爵府

60 多歲退休是「夢想」,不是現實,有專家呼籲將退休時間延遲到 75 歲。

做老婆的,30,40歲退休,但迫老公做到75歲。

幸福花    發表於 6 天前
幸福花    發表於 6 天前

男爵府

Jasmine-4711 發表於 24-5-5 18:35
政府知香港人口老化已很多年,
唔醒被“ 提醒” 將來的財政問題,
ie. 將來不夠年青人交稅

可惜,人性本惡。福利養出來的新一代,一心享福利享一世。

男爵府

如果有人請我都做到75架

翡翠宮

發表於 6 天前 |只看該作者
1) 大部份人無辦法靠自己$可以無憂地退休, 政府要及早諗有咩應對呢 ...

2)最緊要

珍珠宮

想市民買年金

珍珠宮

hauhauhau 發表於 24-5-5 21:23
如果有人請我都做到75架

做到75,真係做死一世,好慘!
我做到55歲都唔想

珍珠宮

好多六十幾已經無左,我係公司都唔請60以上,買醫療都好貴,買啲保險你上60大幅加價,一定有原因….

男爵府

OKC 發表於 24-4-18 10:14
我想像唔到自己做到75歲,我現在50幾歲已經唔想做,做咗幾十年,前幾年 ...

有同感,更年期身體有好多不適,要適應身體變化,無心亦無能力搏殺,求其做份hea工過得一日得一日算了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊