自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

junebbgirl2013 發表於 24-4-16 22:18

有講,有計埋回魂當晚會喺邊個方位嚟,喺邊度走

侯爵府

2024年龍年勳章

如是用佛教儀式沒有計回魂, 是否先人就不會回家 ?

回魂是只回先人住開的地方 ? 其他外嫁女家都會去 (但有男家祖先位) ?

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我媽個乜都無講..所以乜都唔知..
少年耆英..為藝術而偽術..偽術煮意

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

okgoodla 發表於 24-4-17 07:27
我家長者頭七, 話去咗畜道, 所以要我哋戒牛肉, 直至出殯!

我自己聽咗就算, 因我有信仰! 所有裝香品 ...

我果個有叫我地戒牛肉
只係同我地講話鬼差聞到會唔鍾意之類
但我同老公都有食

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

子爵府

Giant 發表於 24-4-17 15:13
一直以為頭七 = 回魂,而家至知係兩回事;話時話,我就算晚飯後唔飲水,晚間都會去2-3次洗手間,都有D驚回 ...

隔離屋婆婆同我關係好好好錫我,佢回魂嗰晚我同我老公好夜都唔訓直至午夜突然喺廳聞到一陣婆婆生前身上嘅味夾雜住紙寶蠟燭味,我哋一啲都唔驚,仲講笑話婆婆入來見到我哋咁夜都唔訓實話我哋!

子爵府

dragonandsnake 發表於 24-4-18 11:31
係!所謂計算六道只係用 : 男/女 + 死亡歲數 + 死亡時間計算,冇計到先人嘅「德」同「孽」,所以係唔準嘅! ...

多謝你嘅解答吖 家母去年仙遊,果師傅計完話入地道,我個心都好唔舒服,因為阿媽生前係一個大好人,不貪心,不比較,樂於助人,愛惜生命。仔女,女婿新抱,街坊朋友無不稱讚,算到佢入地道,講真我到依家都未識懷 多謝你吖

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔知準唔準,聽完就算!

男爵府

fayefa 發表於 24-4-18 17:57
多謝你嘅解答吖 家母去年仙遊,果師傅計完話入地道,我個心都好唔舒服,因為阿媽生前係一個大 ...
唔使客氣!
親人過身已經好傷心,如果知道佢去咗所謂「下三道」,真係傷口灑鹽!!
希望你或者受過呢個問題困擾嘅,都可以釋懷!!!

公爵府

回覆樓主:

蓄道都未必唔好
另外,蓄牲生命短d,好快又再轉世

子爵府

多謝你嘅解答吖 家母去年仙遊,果師傅計完話入地道,我個心都好唔舒服,因為阿媽生前係一個大 ...

師傅話,天地人係上三道,算係好的,佛鬼畜下三道,就要再努力行善。地道係先人要再修行一段時間,再升天。

子爵府

milkteabb 發表於 24-4-18 20:42
師傅話,天地人係上三道,算係好的,佛鬼畜下三道,就要再努力行善。地道係先人要再修行一段時間,再升天 ...

有說天地人上三道係好,但師傳同我哋講話落地獄 佛都係下三道?點解既?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

dragonandsnake 發表於 24-4-18 11:31
係!所謂計算六道只係用 : 男/女 + 死亡歲數 + 死亡時間計算,冇計到先人嘅「德」同「孽」,所以係唔準嘅! ...

我某長輩,份人,行佛道,我已經得啖笑

到我爸,行地道(我自己check 知道係地獄道),我聽完唔驚wor,我爸份人光明磊落,執到銀包攞去警局,阿sir話認得佢嗰種人,我真係唔擔心佢

男爵府

.

我和你心情一樣
親人離世,心情已跌入谷底,又說進了餓鬼道!
真的難以接受
殯儀師傅只用出生給往生日计較,其實不知真的準確

男爵府

Charlotte_mom 發表於 24-4-18 20:48

到我爸,行地道(我自己check 知道係地獄道),我聽完唔 ...

殯儀師話說去什么道,係睇三世因果

子爵府

fayefa 發表於 24-4-18 20:46
有說天地人上三道係好,但師傳同我哋講話落地獄 佛都係下三道?點解既?
...

可能每家師傅都有唔同解釋,相信就算係佛道/地道都唔太擔心,在世家人努力行善都會對先人有益。

男爵府

Charlotte_mom 發表於 24-4-18 20:48

到我爸,行地道(我自己check 知道係地獄道),我聽完唔 ...
我親人話去「仙道」,但發現原來係「鬼、畜道」。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

junebbgirl2013 發表於 24-4-18 20:55

我信因果,爸爸由細教我哋己所不欲 勿施於人,人格善良到不得了
我相信人在做天在看,係唔係好人,個天會知,亦有回報。所以行咩道我好睇得開

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

okgoodla 發表於 24-4-17 07:27
我家長者頭七, 話去咗畜道, 所以要我哋戒牛肉, 直至出殯!

我自己聽咗就算, 因我有信仰! 所有裝香品 ...

我嫲去左畜道
佢2個女從此為佢食長齋
不要從別人的嘴裡去認識我

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

lingw. 發表於 24-4-18 20:39
蓄道都未必唔好
另外,蓄牲生命短d,好快又再轉世

香港地大把貓狗,真係萬千寵愛,好過做戰亂中嘅兒童啦,凡事向好方面諗。

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

dragonandsnake 發表於 24-4-18 23:11
我親人話去「仙道」,但發現原來係「鬼、畜道」。

點解仙道會係鬼畜道既?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊