自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我臉有濕疹
用緊ahc保濕精華 都會那那地
又用abin魚腥草保濕精華 但都係會那
明明都係簡單成分 臉一敏感
搽咩都唔夾咁
有冇更好既推薦精?

侯爵府

2024年龍年勳章

armylam 發表於 24-4-16 22:29
我臉有濕疹

果啲都係化學野,刺激皮膚敏感。
如果唔化妝,
臉搽簡單保濕,BB都搽得果啲。
例如Aveeno, Cetaphil, 凡士林etc

琥珀宮

我臉有濕疹

蘆薈gel

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

La Roche-Posay

珍珠宮

回覆樓主:

木瓜膏,無比膏,萬秀雷敦,凡士林

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

乸即係唔啱查,即刻洗走佢

已經紅左唔好查咩補濕精華,用最簡單,我敏感得多到經驗多。雪櫃長放一盒蘆薈。紅腫時會早晚full半個鐘洗走去。我用oxygen水噴面再搽cetaphil, 搽少少好啦唔好咁多。但就會狂補水噴

用la roche posay或avene支噴霧都得

敏感紅腫用什麼A+抗敏,physiogel仲衰!一律都唔得,乸!

子爵府

healthymimi 發表於 24-4-17 00:33
木瓜膏,無比膏,萬秀雷敦,凡士林
佢話那
你無比膏和萬秀雷敦仲咁強力
搽虫咬就正確

子爵府

Lihoma 發表於 24-4-16 23:54
呢隻個萬用霜好,任何年齡都用得,好溫和,應該唔那!

大宅

夏天潮濕,朝早清水洗面,toner,加防曬,唔搽其他嘢。

大宅

有濕疹就應該先處理咗先,如果用其他大牌子通常都多化學野會刺激皮膚,我自己小朋友有濕疹店長會按情況比唔同野佢

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你有冇睇醫生?有冇痕?

我面濕疹唔勁, 中醫佢叫我揸ad cream(日本搽身果啲), 我都問搽身果啲喎? 佢話係, 佢係跟西醫睇藥效, 痕就搽強力無比膏, 我都吓蚊叮蟲咬果啲喎, 佢話係呀紅色果隻

咁我搽左真係ok喎, 食就叫你食少啲唔駛介清, 飲吓椰子水清吓熱

覆診佢仲話ad cream可以厚敷紅既位置當mask, 可以日日做, 咁我都有跟呀

大宅

佢支急救修復霜堅好用

男爵府

我用cerave cream,之前睇醫生開的,各大藥房有賣

象牙宮

我臉有濕疹

1. 清水/毛巾洗臉。非 facial 洗面法。
2. Aqueous Cream 搽 搽 搽

essense 原液
做水光 (營養)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

調理腸胃,少吃少飲水,停吃生冷野水果豆類奶類等,凍飲零食要戒。
濕疹不是皮膚病,是內機能不協調。

男爵府

請問邊度有得買?

大宅

減齡達人勳章

哩兩隻用完我覺得好溫和好舒緩

ATORREGE AD+

大宅

減齡達人勳章

回覆 BigApple 的帖子

我係專門店買, 但萬寧, SASA都見過有得買

子爵府

你皮膚有破損所以那,最簡單濕面用少少我羅納英按摩吸收,一日三次都得,皮膚輕微破損都可修復。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

BigApple 發表於 24-4-17 10:11
請問邊度有得買?
萬寧,Watsons 都有

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊