自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

https://www.etnet.com.hk/www/tc/lifestyle/wealth/retirement/90046

於我已經太遲

milkteabb    發表於 24-4-17 11:08

子爵府

我地都會.. 盡量同2邊長輩 + 兄弟姐妹 + 小朋友去旅行。

可惜家母已不在,否則更圓滿。

大宅

回覆樓主:

爸爸無坐過飛機, 退休後去台灣玩吓, 佢好開心, 後來腦退化, 身體開始差, 無耐就過身,回想 一齊去旅行,是開心的回憶

珍珠宮

回覆樓主:

每年起碼一次,今年會 2 次添。同我媽去旅行其實好鬼掃興,但我老豆有得同粒孫去玩又好開心。佢地而家唔係成日喺香港,每次見特別每次去旅行日日對住都會覺得佢地又老咗啲。所以一定會繼續安排

象牙宮

talktime 發表於 24-4-17 11:05
https://www.etnet.com.hk/www/tc/lifestyle/wealth/retirement/90046

於我已經太遲
或對方腦海中根本沒有旅遊藍圖?

旅行是有意義 及 習慣
我媽 & 家姐 傷殘 輪椅代步。 其它兄姐 70+ 極少旅行。遊說 都唔去。
我長期病患 (帶 N日藥) 照去旅行。

過去,旅行社廣告主要針對年輕人和中產一族,但未來應該會有很大轉變。旅遊業確實是銀髮市場。
未來郵輪之旅可能是銀髮旅遊的一种,相對輕鬆,適合長者,而消費又比一般旅遊為高,未來高消費一族的退休需要!
年輕人根本不參加旅行社

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

回覆樓主:

帶父母旅行唔容易,酒店+食物+景點+交通,使費可以好貴!佢自己搵埋去跟團,各自玩最好

大宅

趁仲行得走得,陪父母旅行都係好既

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

talktime 發表於 24-4-17 11:05

於我已經太遲

太遲了

侯爵府

2024年龍年勳章

年年都同父母起碼去一次, 不過佢都話旅行意欲比以前低, 可能年紀開始大

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

無話可說 發表於 24-4-17 11:35
帶父母旅行唔容易,酒店+食物+景點+交通,使費可以好貴!佢自己搵埋去跟團,各自玩最好
...

又唔洗下下講錢,平有平去, 帶父母玩去都係陪伴, 各自玩就冇意義

珍珠宮

魔怪媽媽 發表於 24-4-17 12:15
又唔洗下下講錢,平有平去, 帶父母玩去都係陪伴, 各自玩就冇意義

好附合佢性格吔

別墅

回覆樓主:

有呀,一係租車自駕,一係跟團,盡量住好啲,一日內唔plan太多行程,唔會令老人家太辛苦。我媽平時唔喜歡出街,但講到外出旅行發現其實佢對好多嘢都有好奇心。

象牙宮

魔怪媽媽 發表於 24-4-17 12:15

同朋友去岩key d嘛!仔女去玩係好有心,但要處理好多問題,最煩係交通同飲食!

翡翠宮

無話可說 發表於 24-4-17 12:31
同朋友去岩key d嘛!仔女去玩係好有心,但要處理好多問題,最煩係交通同飲食!
...

朋友當然岩key , 但親人都重要,有心去有幾煩, 交通咪自駕或包車, 飲食都係幾日咪就下老人家囉, 我次次同佢地老人家去玩都包車,一D 問題都冇

子爵府

上年11月帶父母去坐郵輪,體力不繼去呢啲最好。

男爵府

無話可說 發表於 24-4-17 11:35
...

咁冇人性嘅說話都講得出, 你父母對你好衰㗎?

水晶宮

我通常輪住,一次自己一家,一次同6299, 一次同自己父母
其實係想製造多啲機會同時間比老人家同小朋友一齊玩同親近
我自己父母平時都會去旅行,而家呢一刻喺歐洲郵輪緊,所以佢地出去見下個世界其實就唔使靠我

象牙宮

魔怪媽媽 發表於 24-4-17 12:40
朋友當然岩key , 但親人都重要,有心去有幾煩, 交通咪自駕或包車, 飲食都係幾日咪就下老人家囉, 我次次 ...

睇人啦!我都同奶奶去過大陸同台灣,去台灣都係包車,不過食就出少少問題,總結都ok!同我媽就算去加拿大都好煩,已經係我舅父車佢,又話d野唔好食,係咁呻,做佢親人都怕左佢

象牙宮

bb060908 發表於 24-4-17 12:46
咁冇人性嘅說話都講得出, 你父母對你好衰㗎?

你體驗過就知,唔係個個人都咁易相處!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

老實,自己大人玩vs拖家帶口去玩vs同兩老玩,體驗一定唔同
間中都要「付出」下
我媽同我妹都係難攪,難得我c6又肯一齊,沿途仲tum 到我媽鬼咁開心。想當年我媽唔太支持我嫁佢(覺得佢玩心重),我諗佢都估唔到N年後,最有佢心嘅女婿/新抱就係佢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊