自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

長者唔識英文,又唔係個個咁富貴,好多就算恨都唔敢講出口(怕仔女花錢,亦明知行程要就老人家)
不過每次講話去旅行(就算只係返大陸)佢哋都開心的

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

無話可說 發表於 24-4-17 11:35
帶父母旅行唔容易,酒店+食物+景點+交通,使費可以好貴!佢自己搵埋去跟團,各自玩最好
...

帶佢地去玩,自己身份係陪玩員,出錢出力出時間,比耐性比愛心,幾攰幾辛苦嫁 ~ 有時一齊玩,有時各自去旅行,我地唔帶,佢地會跟團。

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 24-4-17 12:55
長者唔識英文,又唔係個個咁富貴,好多就算恨都唔敢講出口(怕仔女花錢,亦明知行程要就老人家)
不過每次 ...

係呀 ~ 我爸好難約佢去旅行,出到去玩又睇得出佢勁開心。

男爵府

我好開心過嚟旅行,同父母一齊
attach1/tmp/phpjTZKPC

水晶宮

無話可說 發表於 24-4-17 12:31
同朋友去岩key d嘛!仔女去玩係好有心,但要處理好多問題,最煩係交通同飲食!
...

自駕同食亞洲嘢,多數都 ok

公爵府

回覆樓主:

上個月先請完父母去遠遊,諗住都好多年冇同兩老去旅行,佢哋年紀又開始大,就一家人去一次,但估唔到真係煩到嘔

其實佢哋自己都一年去好多次旅行,外國都經常去,又唔係大鄉理出省,都唔明點解仲咁失禮…搞到我好樣衰啊…

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

終極熊貓 發表於 24-4-17 12:20
好附合佢性格吔

明白

象牙宮

pauline_c 發表於 24-4-17 13:01
自駕同食亞洲嘢,多數都 ok

真係要睇人,我奶奶叫易話為d,帶佢去台灣,大部份都ok,但話味道唔好食

男爵府

对上一次同屋企老人家去日本,弹三弹四,又嫌食物又贵又唔抵,自己煮好容易,景点冇咩特别,睇电视好过,又话攰,唔享受。唔会再带佢去旅行,吃力不讨好。

大宅

早排先帶完兩位老人家去旅行, 係攰D,但見到佢哋開心咩都值!

水晶宮

無話可說 發表於 24-4-17 13:09
真係要睇人,我奶奶叫易話為d,帶佢去台灣,大部份都ok,但話味道唔好食
...

台灣口味唔啱,可以試吓台灣日式店,好多都做得唔錯。夜市 d 嘢我都麻麻,陪仔盡興囉 ~

象牙宮

pauline_c 發表於 24-4-17 13:19
台灣口味唔啱,可以試吓台灣日式店,好多都做得唔錯。夜市 d 嘢我都麻麻,陪仔盡興囉 ~
...

無啦…而家唔使陪了!我d舅父都話寧願佢來香港,無謂叫我媽飛過去
我都同阿仔講,唔使陪我地旅行,我地有時間就會行,你想搵我地陪都得,但我話事

珍珠宮

睇佢哋本身鍾唔鍾意旅行啦。
我COVID 前都同父母加我哥一家一年一次自由行,最近一次上年中內地自由行我阿媽體能已經不繼,都未必有下次。

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

幾乎每年都同老媽子去兩三次,長途短途都有。舊年去左北京天津,今年復活節剛剛去完張家界,睇到好靚的雲海,水墨畫般的湖光山色,瀑布同鳳凰古城夜景,老媽子跟住我地日日行成二萬步,問佢攰唔攰,佢都話唔攰,好開心。老豆就唔同我地一齊去,佢話自己後生已經去過好多地方,宜家年紀大想留係屋企多D 。趁住老媽子呢幾年行得走得,都會帶佢出去玩下,等佢有個開心的晚年。
attach0/tmp/phpbK8ewx
attach1/tmp/phpvrKMSL
attach2/tmp/phpNMsuf0
attach3/tmp/phpjw7uCe
attach4/tmp/phpD4nKZs

水晶宮

無話可說 發表於 24-4-17 13:34
無啦…而家唔使陪了!我d舅父都話寧願佢來香港,無謂叫我媽飛過去
我都同阿仔講,唔使陪我地旅行 ...

我仲要阿仔陪嫁 ~ 我兩老好珍惜同仔一齊旅行嘅機會。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

電動輪椅上機前有什麼注意事項?

子爵府

回覆樓主:

通關之後我同老公 分別同四大長老,携老扶幼咁去咗好多地方, 疫情封關幾年,老人家身體大不如前, 趁四大長老仲行得走得食得, 就帶佢哋出去坐下高鐵/飛機,飲飲食食,睇吓歷史名勝,老人家即刻精靈曬又開心。

子爵府

魔怪媽媽 發表於 24-4-17 12:15
又唔洗下下講錢,平有平去, 帶父母玩去都係陪伴, 各自玩就冇意義

咪喺, 有能力嘅仔女咪盡量安排得最好畀父母囉, 食玩瞓全部高級, 交通book架靚車週圍去, 最緊要父母舒服同開心。
能力有限嘅仔女咪唔好book最靚囉!追求性價比高, 用多啲心機同時間做資料搜集安排下行程, 之所謂錢出錢有力出力, 都係講個心字。
雖然同父母去玩安排同顧慮會多啲,不過呢啲回憶係一世㗎嘛!愛父母嘅人都想佢地開心。 不過唔愛呢...就洗10蚊喺父母身上都嫌多

男爵府

回覆樓主:

我有同父母去旅行..就連2月一家四口去北海道帶埋我婆婆85歲再到旅遊,之前都有去過一次,同幾次泰國..熊本..北京…自己有小朋友更加會同埋父母長輩一齊去…亦可以教識小朋友有能力,長大了亦可同家人旅行..珍惜可以同遊既時間..

男爵府

回覆樓主:

我想同我媽去旅行,但佢冇旅遊嘅意慾,7x歲人都係坐過一次飛機,而家連去深圳都話唔好攪佢,回鄉證過左期都話唔續,佢話行得耐對腳好攰,咁我地唔迫佢啦。
我女廿幾歲,攞到假期都會陪我地去旅行,地點我地定都冇所謂,我好珍惜呢啲假期。

我地都會陪啲姑奶去旅行,佢地都接近70歲,唔會計劃行程,我地後生啲,由我攪,佢地會跟大隊去,最緊要大家夾,唔會多多意見。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊