自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

baby_yee 發表於 24-4-17 22:48
最慘清潔工係外判,人工又唔高

人地工人 要日日做呢個動作架..
邊個提議, 叫邊個去收集一個月囉, 一個月有佢著數啦

清潔工都係人黎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

333s 發表於 24-4-18 11:39
回覆 Ahky1033 的帖子

未準備好, 就唔好推行住
廚餘桶...真係痂線, 你hea 我咪成袋掉落去囉公屋麼餘機 私人屋苑廚餘桶? 得公屋真係得天下!
到時環境仲差過宜家, 係唔係想香港變臭港

翡翠宮

安格 發表於 24-4-18 11:43
其實部機開1分鐘已好難頂,有好多飞行物

你試用左? 好恐怖喎

翡翠宮

廚餘防臭, 用咖啡渣? 擺入雪柜? 咁唔衛生? 廚餘機呢? 點防臭?

我去邊度搵咖啡渣? 即係再生產多d廢物?

原本冇乜問題, 睇完之後好多問題走出黎

翡翠宮

annakit 發表於 24-4-17 22:32
唔駛驚, 我地「高智」既環保局長可能整間雪房放個廚餘桶入去呢, 袋中袋都比佢諗到, 佢一定有辦法
...

我見話新聞話 將"廚餘"放雪柜除臭
放邊個個雪柜? 我唔係好明喎

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

selinako^^ 發表於 24-4-18 12:11

咪就係妳屋企個雪柜囉... 坦白講,我絕對唔會咁做,我寧可俾錢買綠袋掉咗佢就算。

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

好媽媽勳章

Ahky1033 發表於 24-4-17 18:56
使用量高既公屋,會放個紫色廚餘回收桶,都好過滿左無得用

https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/detail/20 ...

老鼠曱甴真一齊來開餐,多謝個桶囉,無眼睇

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

天氣已開始熱,一定係臭到癲,可以仲會有小昆蟲滋生

大宅

回覆樓主:

想問下紫色個桶,係將包好既廚餘放入去?如果係,都會好啲。

大宅

好媽媽勳章

https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/detail/20 ...

全港米奇小強就發逹啦,天天都開大餐,環保處的人坐在厠所想的死人橋出來玩市民,真無眼睇所謂政府高官個腦想也,不貼地

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

諗起夏天要打開個桶倒入去,未做已經想嘔

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

selinako^^ 發表於 24-4-18 12:11

我聽過台灣人會放廚餘在冰格,有車至去倒

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Giant 發表於 24-4-18 11:41
冇錯,尤其是D極常環保人仕,佢哋為減塑,唔會用膠袋包好就直接將廚餘倒入桶內,簡直係小強和米奇的天堂; ...

真係tree gun
佢倒埋我果份
極常環保人士應該唔會自己煮
全部出街食咪零廢物零廚餘囉
然後話自己好環保極少廢物
其實只係轉嫁比其他單位

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Giant 發表於 24-4-18 12:14
咪就係妳屋企個雪柜囉... 坦白講,我絕對唔會咁做,我寧可俾錢買綠袋掉咗佢就算。

我諗大把人直接倒曬落廁所沖走曬佢算
除非係啲榴蓮殼、碌柚皮、西瓜皮、密瓜皮果啲
細細件生果蘋果芯、橙皮應該大把人照沖曬落廁所

翡翠宮

Giant 發表於 24-4-18 12:14

唔係麻,雪柜入面d 野仲要得咩
必推之前廚餘日日掉,宜家叫人放雪櫃?
點解要放雪櫃?
唔通要買多部雪櫃

翡翠宮

Adayung 發表於 24-4-18 12:25
全港米奇小強就發逹啦,天天都開大餐,環保處的人坐在厠所想的死人橋出來玩市民,真無眼睇所謂政府高官個 ...

離地果班 唔使自己郁手做,
真係想,佢地打開雪櫃見到1袋2袋廚餘 有乜反應

伯爵府

回覆樓主:

如果最後果d廚餘都係掉去堆填區,咁同平時市民掉落垃圾桶無分別,即係對環保無任何作用,搞咁多做咩,唔洗搵借口喇,搞個名目收錢遮,明晒

大宅

回覆樓主:

我估個桶外面會有好多餸汁,惹烏蠅,老鼠,又臭。我屋苑用密封嗰款,我都只會早上去掉,因為我知佢早上幾點會清理,等佢清理左至掉,否則,夜晚去,打開嗰下好臭的

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

私樓點解無

別墅

咁你班綠嶺仔出嚟講解一吓,依啲桶入面啲嘢,下一站係唔係送去綠嶺office?定係好似膠樽咁無人肯收,送去堆填,唔好為咗啖氣要鬥贏市民攪埋啲無謂嘢喎,啲人返工已經夠辛苦,一啲都唔幸福,仲攪埋啲累退稅你班綠嶺仔。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊