懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

新手開帖,如果有咩唔岩請見諒
我同老公都33歲,結左婚2年,我無返工
Last m 3月9,前幾日發現有左

老公即刻勁唔開心,話因為我地捱左咁多年,近呢⼀年經濟條件同生活先變好左,想同我好好享受生活先

而家暫時唔想要bb住,叫我落左佢,等想要果陣先要都未遲咁話

我聽到之後晴天霹靂,但佢唔肯理我點諗,總之叫我唔好迫佢要,勉強要既話佢⼀定唔會理個bb任何野咁話

你地話我應該點做?

複式洋房

難得有左,你哋又唔係唔想要,落左唔係咁易可以再有,有冇得同佢再傾吓

洋房

我覺得首先你要同佢認真傾下
33歲過多幾年已經高齡 有左係上天賜比你地既禮物 🎁

複式洋房

回覆樓主:

老實講三十幾歲都唔後生,可以自然受孕已經係好大福氣
等到年紀在再大d覺得穩定先想生b恐怕用左好多金錢及時間都未必如願
養育小朋友可以用好多錢但亦都有經濟d既方式,bb揀你地做父母好難得,建議你同先生好好傾下,女性既卵子只會越來越少
至於生左bb之後係咪就會破壞原本舒適安定既生活,我諗都係睇自己心態,心中覺得幸福就算照顧小朋友很忙很累都會感到幸福

大宅

唔諗住有bb,當初就要做好避孕,你老公咁回你同渣男有咩分別?
始終係你哋兩公婆的事,外人最多都係勸你們好好商量,無共識強行留住,到時bb出世會終日家嘈屋閉。

老實講懷孕唔係話有就有,再過多幾年話要又可能不似預期,湊bb要體力和精神,唔係咁容易。

大宅

Huanna 發表於 24-4-17 19:07

同老公慢慢傾清楚共識左先,最緊要大家都唔好後悔。

大宅

吹漲, 堅決反對就避孕啦

複式洋房

回覆樓主:

好明顯你老公根本唔想要bb架啦!過多幾年當你想要果鎮未必有!好老實

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

樓主要有準備>假單親、真單親

就算現在落咗,C6最終過幾年未必ready同「你」生,我勸你想生就自己賺多D錢自己養

別墅

比我寧願辛苦D自己養
男方有小許不負責人...尼個年齡生BB,1年就係1年...下年都唔知咩事 仲過幾年再打算....

珍珠宮

生左預左離婚, 咁樣會好過D
落左記得超度個BB
人各有志, 無論你既選擇如何, 尊重你

複式洋房

33-35差不多係女性一個分水嶺,如果決定落B,溝通完有打算過多幾年先生B,睇下要唔要雪左卵先..

洋房

我覺得你先生係唔想生bb,並非想過幾年先生bb,因為大家心照年齡唔細,想生既又點會想拖多幾年先呢?每一個生命都係一份天賜既禮物,有d人花幾多時間用幾多錢都得唔到,你現在得到亦唔等於你將來會順利得到,所以勸樓主唔好做令自己後悔既決定。

maggie.tang    發表於 24-4-18 15:54

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

你老公真賤,佢有無用避孕套呀,佢講到落仔好似好簡單好輕鬆咁。

伯爵府

2024勳章

過來人同你講,當年,我二十幾歲有左BB,但因為要做手術就唔要得

咁多年來唔知關唔關事,十幾年來一直都冇
直到前幾年21年突然有左又唔隱
到上年44Age 好難得有左
但因為年紀大,所以格外辛苦

如果你唔要個BB我真係怕你將來會後悔莫及
因為年紀唔細了、是上天給你的禮物

你有冇返工喔?可唔可以辛苦D自己搞掂呀
BB好無辜架,你唔好唔要佢啦

點都好,祝福你

大宅

33歲可以自然有BB好難得,好多人想要都無,會唔會可以同你老公商量下,或者樓主都可以出去揾嘢做,幫補一下開支,落左怕你會後悔,因為三十幾歲已不算年輕

大宅

你應該照生,因為你自己都好想要這個BB,你年紀唔細,錯過左,未必咁容易再有,生完,所以你要堅持自己的想法,你老公話這時不想要,即係以後不想要,你落左個BB,你覺得你老公會俾機會你懷孕第二次嗎?佢講就輕鬆,墮胎好傷身,所以千萬不要這樣做。

大宅

回覆 Huanna 的帖子

你因乜事無返工?如果經濟問題先唔要bb,你都要出一分力,始終生仔係要使錢但你哋生唔生仔結婚無傾咩?

大宅

藉口,本身佢唔想要BB,關乜經濟事,佢講嘢都好不負責,我諗你預咗離婚先

子爵府

自己想要,就生吧,否則會後悔

喺我角度,仔重要/親過老公
但獨立經濟都好重要,因為經濟能力保障到當同老公有分歧時,可以令自己有選擇權

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊