自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

我星期日開始少少唔舒服,日日都有快測,都係一條線。星期一晚好唔舒服,要食阿仔的退燒藥先瞓到覺

直到星期二早上,終於二條線,早上睇醫生,等左2.5個鐘終於到我。

醫生因為我37.5度,又冇任何病徵,醫生開左3日假,即係去到今日。我問佢可唔可以俾多一日(因為我覺得星期五未必變一條線,而且我d病徵未出,唔想星期五再排3個鐘睇醫生),佢話佢已經好generous, 又話我星期日開始唔舒服,已經比多左我。仲問駛唔駛開藥比我? 我問番佢,醫生你覺得呢?

今日星期四,我呢兩日病徵出哂啦,琴晚鼻塞到瞓唔到覺,咳到痴線,好大機會聽日都番唔琴工。

咁即係我又要排多3個鐘睇醫生,我好想話佢知佢的決定係錯的!

公爵府

sunnymama2 發表於 24-4-18 06:28
我星期日開始少少唔舒服,日日都有快測,都係一條線。星期一晚好唔舒服,要食阿仔的退燒藥先瞓到覺

直到星 ...

點解成日話37.5度唔係燒,平時冇事度體温係36.x 度。我知人體正常係37.5度,但我已經同佢講左平時自己度係36.x度,而家度37.,x度唔係比平常燒咩?咁佢又唔話我平時36.x發冷身體唔正常?

而且我係用額探的,額探係各類體温計差異最大的!
attach0/tmp/phppFPZOj

公爵府

我唔會再睇反佢,已經咁唔舒服 無本事咁等法

公爵府

mini_yan 發表於 24-4-18 06:34

我樓下診所唔會睇covid, 所以唯有去醫院睇。

而家私家係要等3個鐘。上次得佢一個當值醫生,所以冇得揀。諗緊聽日睇,如果有得揀,好唔好揀佢

珍珠宮

sunnymama2 發表於 24-4-18 06:36
我樓下診所唔會睇covid, 所以唯有去醫院睇。

而家私家係要等3個鐘。上次得佢一個當值醫生,所以冇得揀。 ...

而家間間診所都睇covid 喎,樓下嗰間唔睇咪去其他囉

la_source    發表於 24-4-18 10:23

公爵府

whyyou 發表於 24-4-18 06:40
而家間間診所都睇covid 喎,樓下嗰間唔睇咪去其他囉

我地呢度幾間都唔睇。可能係老人邨

男爵府

sunnymama2 發表於 24-4-18 06:43
我地呢度幾間都唔睇。可能係老人邨

我睇港怡醫生話covid都無特別藥
你想睇第二個係因為想要特別藥?定想攞假?
如果攞假,咪搭的士去第二度睇囉!
如果為病徴舒緩,咁我會食蓮花清瘟

公爵府

liverpool2023 發表於 24-4-18 07:05
我睇港怡醫生話covid都無特別藥
你想睇第二個係因為想要特別藥?定想攞假?
如果攞假,咪搭的士去第二度睇 ...

我係主要想攞假。

d藥食左都係照流鼻水和咳到痴線的

伯爵府

Xmas吸收勳章

sunnymama2 發表於 24-4-18 06:28

直到星 ...

睇過第二個醫生

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

sunnymama2 發表於 24-4-18 07:11
我係主要想攞假。

d藥食左都係照流鼻水和咳到痴線的

我看開的醫生看covid 的,上個月我老公中第二次,當時有喉嚨痛同咳,我們無諗過中covid, 是醫生幫佢探熱,話有小小燒,叫佢買支檢測棒驗下,如果是中左,隔一日都未有好轉,就返去拿特敏福食

最後我老公再去看,話佢不需要食特敏福,就比多3日藥佢,我老公無再拿第二次假,因為佢本身之後果幾日拿左大假的

公爵府

CrabPincers 發表於 24-4-18 07:38
我看開的醫生看covid 的,上個月我老公中第二次,當時有喉嚨痛同咳,我們無諗過中covid, 是醫生幫佢探熱, ...

咁你老公前後幾日先好返?

複式洋房

我覺得唔舒服就無謂為啖氣啦

公爵府

回覆樓主:

我上次中招醫生開1日,我爭取後有2日,所以你個醫生係慷慨

公爵府

齊天 發表於 24-4-18 07:58
我覺得唔舒服就無謂為啖氣啦

如果睇佢真係為啖氣!

不過算啦,我今日會問屋企附近的診所睇唔睇covid,費時去醫生院又排3個鐘

公爵府

lingw. 發表於 24-4-18 08:06
我上次中招醫生開1日,我爭取後有2日,所以你個醫生係慷慨

點解只開1日? 咁你最後要幾日先好番?

我醫生話開3日,佢話佢好generous, 我覺得佢意思係開3日已經比多你,星期五我可以好精神番工。

我係俾我仔傳染的,我仔兩條線嗰日去睇,同一間醫院,唔同醫生,開左5日。

咁我明小朋友同大人身體狀況唔同的。

其實而家一般covid 醫生開幾多日假呢

你個case 開一日, 真係太mean 啦

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

據我所知,醫生開病假有指引,傷風感冒頂多3日,如要再開病假,要覆診。Covid而家當普通的感冒,所以都係3日。

如要超過3日,要有好嚴重的病徵先至開得。間中有放蛇捉醫生亂開假紙,所以醫生都非常謹慎。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

已經咁唔舒服,我唔會再去返佢度等三個鐘!我情願搭的士去睇私院門診!再唔係就攞大假比自己休息算!(如果你公司一定要比醫生紙、又唔比在家工作)

公爵府

野原美冴 發表於 24-4-18 08:10
據我所知,醫生開病假有指引,傷風感冒頂多3日,如要再開病假,要覆診。Covid而家當普通的感冒,所以都係3 ...

原來係咁。

其實我同老公講過,如果醫生答我開3日假好似你答法,我會gur d。

但呢句“generous”好似講到比多我,又問我要唔要開藥比我,又話我“冇燒”,講到我係假covid。

其實就係啱啱先兩條線,d病徵之後先出哂黎。

子爵府

畀面勳章

mini_yan 發表於 24-4-18 06:34

Agree.. 睇第2個。。應該唔使排咁耐

公爵府

陳小b 發表於 24-4-18 08:19
Agree.. 睇第2個。。應該唔使排咁耐

好的,今日會揾吓屋企附近診所

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊