自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

無論為了信仰、健康或環保原因,越來越多人成為素食者,以「植物肉」或「素肉」取代真肉。有研究顯示,這些扮「真肉」的素食含大量添加劑和調味料,對人體健康可能危害更大,有參與實驗的食素肉病人,鈉攝取量飇升42.5%。

象牙宮

yakiki1230 發表於 24-4-18 11:27
無論為了信仰、健康或環保原因,越來越多人成為素食者,以「植物肉」或「素肉」取代真肉。有研究顯示,這些 ...

扮「真肉」的素食含大量添加劑和調味料 yes
豆腐制品类 = 素

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

無論為了信仰、健康或環保原因,越來越多人成為素食者,以「植物肉」或「素肉」取代真肉。有研究顯示,這些 ...

所以我最唔中意素肉!素食都有好多食材,唔知點解要用素肉!

伯爵府

old news,
果期m記出植物肉好hit果時已經一堆報道講植物肉唔健康過真肉

象牙宮

回覆 yakiki1230 的帖子

有冇人觀念上。
豆腐 cheap 素肉 才是 good (價格高)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

根本就係,街外素食,好油好多調味,識嗰個素食既人,佢無瘦過,越食越肥,仲成日講佢成日食素好健康,油膩到不得了!自已煮就健康啲,佢成日出街食

伯爵府

333s 發表於 24-4-18 11:46
豆腐制品类 = 素

呢D豆皮干係用化學榨完油再用化學製做蛋白粉再溝返出黎
好毒
我日日食

伯爵府

回覆樓主:

有無link呀,我想發比我的素食朋友,其實我支持食素,食蔬菜水果,果仁....大把野食啦,洗鬼食扮肉果d野咩

侯爵府

redhot 發表於 24-4-18 11:53
所以我最唔中意素肉!素食都有好多食材,唔知點解要用素肉!

x2,就係唔明,素食都好多新鮮食材選擇,點解要買扮肉??
前排突然好流行食嗰隻植物肉,荃灣有間餐廳專食,當時日日排長龍,見到 。不過真係掂都冇掂過,無論外食定自己買嚟煮。譚仔肉醬有得揀都唔會揀。。

琥珀宮

食素就食素啦 食咩植物肉

大宅

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

sasatt 發表於 24-4-18 13:52
有無link呀,我想發比我的素食朋友,其實我支持食素,食蔬菜水果,果仁....大把野食啦,洗鬼食扮肉果d野咩
...

有link

https://std.stheadline.com/realtime/article/1993588/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E5%9C%8B%E9%9A%9B-%E7%B4%A0%E9%A3%9F%E5%81%A5%E5%BA%B7-%EF%B8%B1%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E7%A0%94%E7%A9%B6%E6%8C%87%E6%A4%8D%E7%89%A9%E8%82%89-%E6%AF%92%E9%81%8E-%E7%9C%9F%E8%82%89-%E7%B4%A0%E9%A3%9F%E8%80%85%E6%94%9D%E9%B9%BD%E9%87%8F%E9%A3%8742-5

複式洋房

子爵府

重要賣好貴

子爵府

回覆樓主:

直接食蔬菜豆個啲咪得,其實傳統齋菜店都好濃味好多色素野。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

kwokdicken 發表於 24-4-18 11:53
old news,
果期m記出植物肉好hit果時已經一堆報道講植物肉唔健康過真肉

好鬼咸,唔知做乜要扮午餐肉咁咸
放下自在

伯爵府

想生BB熱投

唔明素肉邊個會買
要食素, 食瓜/菇/菜大把選擇啦

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

偽環保。減少包裝,減少呢類產品好過。

男爵府

333s 發表於 24-4-18 11:46
豆腐制品类 = 素

一早知,仲要勁多油,做過西式素食店,D 植物肉唔使落油

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

素肉即係加工食物,加工食物點會有益

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊