自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Jasmine-4711 發表於 24-4-19 02:23
推出未夠一個月就話考慮“撤“咩,
正苦點下台

李家超話係法律,法律點徹?
宜家睇下點收科

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

PaPa 發表於 24-4-19 01:17
到時啲食肆可能會轉嫁比食客,咁會令到更少人去食,最後啲食肆要關門執笠。
...

我食野果陣,聽有d 話 做到7,8月睇下點先,唔掂租約完左...就唔續租 咁搞法唔掂呀!

男爵府

Laim430 發表於 24-4-18 15:23
希望上面啲人真係諗清諗楚,而家少部份地方先試下已經有唔少問題仲有一個袋太貴問題 ...

貴到爆炸(emoji)‍(emoji) 經濟仲要咁差, 廚餘先難搞

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

selinako^^ 發表於 24-4-19 08:13
宜家睇下點收科
係囉,立左法架喎.......

點收科呢

真心想睇 明日之後 ,唔係,係8月之後

selinako^^    發表於 24-4-19 11:19

侯爵府

徵還徵, 吾好逼人袋中袋咁白痴咁吾環保好吾好!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

selinako^^ 發表於 24-4-19 08:13
宜家睇下點收科

本來係2024年4月1日實行, 現在推到8月1日.

誰說法律唔改得?
只是政府面子問題姐.

就算唔“改”法律,
龍門係任搬,
延到2029年4月1愚人節開始都得,
以後每5年延期一次, 再推後5年n次

直至政策貼地些,有足夠配套,
加上“天時地利人和”先開始啦

香港只是小城市,先天不足大搞環保.回收市場不大, 成本效益吸引唔到商人們搞大型回收廠, 再做新產品去sell亦貴. 多數執笠收場.

事實上,回收物大部份又係去翻堆填區!自欺欺人!
(大6不肯收入境回收再造,如何搞得成?)

...好㷫( hing) ..., 當市民是無知婦孺,
會被障眼法騙了, 乖乖地出錢俾商家/管理處劏水魚,
去實行一個堅離地、「海市蜃樓」、
做完得個桔...or worse(經濟死快d)
的新環保政策

子爵府

立咗法,只能行政上修改

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

管理費要加$300,食店加$5蚊,然後自己再買膠袋$100,每月多$500,最後垃圾依然全數去堆田區,同環保唔知有咩關係。

侯爵府

回覆 cindylalala 的帖子

壽終正寢

珍珠宮

我哋屋苑嘅餐廳五六月完約已經唔續約,應該都頂唔順,如果實行垃圾徵費,我諗會多啲食肆執笠,啲廚餘又唔知抌去邊,應該都會多咗衛生問題,又正值夏天,會更多蛇蟲鼠蟻,冇眼睇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊