自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

子爵府

https://youtu.be/UncN4gKroIA?si=Ym4F1nEgY6OAdouB

麥文記老闆親自分析,香港大量食店,結業真正原因

1.租金只佔營運成本比例一部分,但因為政府喺90年代開始提出,廢除司徒制度,令飲食業長期請唔到師傅接班,出現嚴重斷層

2.樓面亦請唔到任何服務員,麥文記員工平均年齡高達65歲

惡性循環令到食店,只可瘋狂加價,但又提供唔到應有質素,導致客人怨聲載道,個個爭相北上深圳消費

佢話好多行家,因為完全請唔到師傅同樓面,被迫挺而走險,大量招聘日薪出糧綜援人士,綜援人士從來都係惡慣,所以令市民覺得,所有樓面都係黑口黑面,來到幫襯仲要受綜援人士氣

子爵府

回覆樓主:

3..點解香港啲食店食物,質素被深圳差咁多,原因四年前新官肺炎,令好多食店都拖數,令到供應商唔敢,再俾靚貨店舖,只供應劣質貨,希望店舖復常後,盡快找清之前嘅欠款

但因為老闆營運成本極高,只可不斷瘋狂加價,形成市民比高價錢,但享受最低質素的食物

麥文記老闆話啲人見工招積到,做個侍應都要月薪二萬,但係糧單,唔該寫一萬蚊,另外萬幾蚊要出現金

所以請人成本極高,必定轉介係消費者身上

**喺呢度啲人一面倒,話老闆唔肯出高人工請人,但係又話人哋收得貴**

***香港人真真正正,又要馬兒好,又要馬兒不吃草***

珍珠宮

baby668 發表於 24-4-18 21:54
https://youtu.be/UncN4gKroIA?si=Ym4F1nEgY6OAdouB

麥文記老闆親自分析,香港大量食店,結業真正原因

真係慘,腹背受敵咁,唔知有咩方法跳出惡性循環?

翡翠宮

畀面勳章

其實唔明點解要廢除師徒制度,好多秘技不會在廚藝學校學到

日日是好日

伯爵府

redhot 發表於 24-4-18 22:19
真係慘,腹背受敵咁,唔知有咩方法跳出惡性循環?

一係全香港人工減一半
一係搵倒新既賺錢出路, 平台經濟又好、金融又好、晶片研發又好、ai又好....etc.
總之係一樣全世界都做唔得, 得香港先做倒既野
而唔係飲食點樣做

全世界都係咁
無其他方法

珊瑚宮

回覆樓主:

上面文章,睇唔到任何一點食肆老闆有想改善, 所有野都係人地錯, 社會錯。
食肆食物無水準, 唔係錯。
食肆員工態度欠佳, 一句請唔到人,就大晒

ificould    發表於 24-4-20 17:35
PTMCYS    發表於 24-4-20 06:48
gruntel    發表於 24-4-19 15:59
la_source    發表於 24-4-19 10:21
mimi199188    發表於 24-4-19 07:48

水晶宮

2024勳章

仲有呢個原因:過去三年食肆數量急劇擴張

食肆結業潮令人關注,但若觀察更長期數據,會發現這次結業潮出現之前,飲食業於疫情期間其實經歷過一輪急速擴張期。據統計,由2020年初至2023年底,食肆牌照數量累計增加2,160個,其中單計2022年食肆牌照就淨增加768個,是近年10年以來增加最多的一年。

原文網址: 結業潮│疫下餐飲業急擴張 執笠潮屬「技術性調整」?這2區最重災 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1007508?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

伯爵府

mother904 發表於 24-4-18 22:22

根本就唔關咩師徒制度事

飲食又辛苦, 又唔一定有前途
你比返師徒制, 邊個會肯收超低人工, 又要比呢d"老師父"鬧, 仲要比人話後生唔捱得, 鬧下OT下都唔肯, 仲要最緊要既一樣係學滿師都唔代表有得發倒圍

你有射自然香架啦, 如果真係有料到2024年代都仲有人肯低人工任你鬧去做學徒既話, 你出黎開班一樣會有人肯比錢學。

琥珀宮

baby668 發表於 24-4-18 21:55
3..點解香港啲食店食物,質素被深圳差咁多,原因四年前新官肺炎,令好多食店都拖數,令到供應商唔敢,再俾靚貨店 ...

租金佔主要原因
樓下市政街市嘅食店好正常,不過都係請唔到人

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

瘋狂加價嘅原因係邊啲成本增加咗
理論上佢請人現金出糧,仲慳咗5%MPF?

大宅

雖然好心痛香港搞成咁,但好多服務都真係好差。但有d都有改善,由其商場sales態度明顯有改變。

侯爵府

佢邊位?睇落又想平價請外勞咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

因要12年免費教育, 大學大專VTC教育普及化.

坐底中六/VTC Youth College畢業 (=中六程度), 多數再讀U/ Hi Dip...
“精英”氾濫, 何來學徒?

esmehouse    發表於 24-4-19 07:39

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

另外原因、就是疫情間、全港市民留港消費、便造成食是興旺的假像、現在通關後、市民都外出旅行、而且經濟又唔好、市民減少外出消費、生意收縮必然發生、汰弱留強..........
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

「師徒制」姐係廉價勞工,工時長、乜都要做、師父又唔一定教晒您

珍珠宮

回覆樓主:

2我唔相信全港食店都係請綜援做侍應囉,人態度差同個侍應係咪綜援人無直接關係
3疫情前已經質素差態度差左好耐,耐到唔記得幾多年,香港人慣左港式消費質素,係一開關先可以有大對比

咩都推落人地度,有咩問題都唔會反省,到關鍵時刻都仲係固步自封,所以港式食店係自己做衰自己錢途

幸福花    發表於 24-4-19 07:24

子爵府

好慘,老闆被迫要消費者俾高價去享受低級服務和食品

MeiCheLin    發表於 24-4-19 16:11
yuyueng    發表於 24-4-19 15:55
hinhin_ma    發表於 24-4-18 23:47

珍珠宮

回覆樓主:

俾到錢,有無師徒制呢個名都會請到人
唔想俾錢,搵個師徒制出嚟昆人
後生想做,有無師徒制呢個名都請到人
後生嫌辛苦,仲要服侍個師傅,咪傻

睇完果幾點,完全唔知同個結業原因有幾大關係。反而睇到樓主有幾個錯字好礙眼,師徒唔係司徒,新冠唔係新官

珍珠宮

回覆樓主:

疫情困左幾年,乜都厭,性價比高一定外遊,近近地深圳大把選擇,價錢,服務態度,單系呢兩樣已經贏香港食肆幾條街

伯爵府

真心求教 請問點解係廢除?

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊