自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

男爵府

kwokdicken 發表於 24-4-18 23:34
好多黃屎黑暴借人頭, 疫情果d就呃保就業, 開個名堂出黎, 叫朋友fb貼幾個文話賣野, 就會呢個係我地sales呃 ...

仲有科技券,包括埋掃碼落單,pos,夾埋所謂嘅科技公司倒模賺錢

伯爵府

點解冇人做樓面而要請黑面宗援人士?
是否出手太低待遇太刻薄

子爵府

回覆樓主:

司徒制度唔係政府廢除, 政政府冇權力 冇能力廢除 廢除的是市場力量, 只係自然 淘汰

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

hinhin_ma 發表於 24-4-18 23:45
深圳果D 食肆都有師徒制度?

我覺得佢講d野5是好合羅輯... 咩5供應好質量食材? 因為欠款? 要執都執曬啦, ...

大6 去到中三畢業已是分水領, 大部份人冇得上中四, 又冇類似 VTC Youth College 承接,
安份做人, 因此做低下層服務態度也好, 不用不斷加薪都請倒後生一代做.

大6人工不過高, 就不用在其他方面cut budget. eg. Cut budget在食材上

伯爵府

kk80400 發表於 24-4-18 23:27
建造業啱啱抗議話冇工開,就係話輸入外勞問題,我覺得仲係甘樣輸入外勞,令到一班學歷較低嘅後生冇得做機 ...

每當影響到某一班人的利益時,一定會有呢D反對聲音。如果政府而家話Uber 合法化,的士司機亦一定會走出嚟抗議,咁又代唔代表Uber 合法化係唔應該呢?香港的士服務臭名昭彰,又係咪因為要保護呢班司機而唔比市民多D選擇,唔需要競爭及進步呢?

你講嘅隱青問題同引入外勞之間的關係,有點本末倒置。而家D所謂隱青,唔係因為無工佢做,而係有工都唔會做,因為懶,因為有一班食到香港八、九十年代經濟發達嘅紅利的父母,比佢哋可以啃老而唔出嚟工作。

一D行業請唔到人,唔止服務品質會下降,相關商戶會大量倒閉,影響旅遊業,甚至會令好多商人唔願意再投資喺呢度,無人做生意同投資,最後亦都係會影響市民生計。香港的飲食業請唔到人已經係存在好耐嘅問題,請唔到人,不但成本會增加,服務質素亦一定會下降,牽連甚廣。香港好多低下階層的職業都難以請人,尤其工作性質比較需要多勞動的行業,幾乎係所有已發展地區嘅必經階段。引入外勞去擔當呢D工作,係好常見的做法。成個社會先可以正常運作。

嗰班隱青,去到班老父母都不能再比佢啃的時候,自然乜都要做。除非香港發展到好似英國呢D福利國家咁,大量供養懶人啦。

資本主義、低稅制、有限福利社會,一定係有競爭先有進步。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

jellyfish1989 發表於 24-4-18 23:59
司徒制度唔係政府廢除, 政政府冇權力 冇能力廢除 廢除的是市場力量, 只係自然 淘汰
...

不同意.
普及專上教育政策( 是“人為”), 只承認入學考文憑的人,不論藍白領都文憑充斥,
因此很多後生一代不肯入行做低下層,
不能叫做“市場”自然淘汰

子爵府

cbeyond 發表於 24-4-18 22:25
上面文章,睇唔到任何一點食肆老闆有想改善, 所有野都係人地錯, 社會錯。
食肆食物無水準, 唔係錯。
食 ...

同意!!千錯萬錯都是別人錯
上年特登帶外地親友去食呢間,一上枱,比個膠碗仔上既雲吞麵+豬手,賣相已經唔得,仲要唔好食,唉!食物質素真係差

男爵府

回覆樓主:

疫情期間有好多人困足香港三年,一開關,當航空公司不停推減價優惠,港人一有假期就襯平飛去世界各地大洗突洗$
嗰啲專家一陣又話XBB,一陣又話X病毒,點知幾時又再玩疫情

伯爵府

ironmanmama 發表於 24-4-19 00:19
上年特登帶外地親友去食呢間,一上枱,比個膠碗仔上既雲吞麵+豬手, ...

你呢d街外客係唔會食倒秘技既
你唔係熟客仔, 幫襯返十幾年, 師父唔會隨便比你食倒佢地既獨門絕活
始於要留返張底牌, 唔係人人食得倒先韾香

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Jasmine-4711 發表於 24-4-18 22:40
因要12年免費教育, 大學大專VTC教育普及化.

坐底中六/VTC Youth College畢業 (=中六程度), 多數再讀U/ Hi ...

請外勞又要包食住成本隨時貴過本地

珍珠宮

回覆樓主:

限時用餐,樓面服務差,食物質素同價格唔匹配。
以前茶記早餐迷用人情味同杯奶茶留客。基本上蛋腸火腿包都係差唔多。
我會為樓面服務而去用餐。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

做師父咁困身,唔係病到起唔到身都唔洗諗放假,人工又唔係真係咁高,依家啲年青人,去旅行緊要過返工,會同你捱?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

ironmanmama 發表於 24-4-19 00:19
上年特登帶外地親友去食呢間,一上枱,比個膠碗仔上既雲吞麵+豬手, ...

好多食店 由八方xx呢類大連鎖咁
全部用曬即棄餐具
堂食個狗仔粉4-50比個發泡膠兜
好無引
乜都輸曬

公爵府

jellyfish1989 發表於 24-4-18 23:59
...

咪係,待遇太差無人肯做徒弟,先被迫廢除

公爵府

cbeyond 發表於 24-4-18 23:22
時代進步, 仲邊有人咁戇居,跟師傅十幾年去學廚。
有師傅想收, 都唔會有徒弟肯跟佢
...

係囉,叫佢上連登問吓邊個肯? 肯定俾人叉到反艇

珍珠宮

多餘啦,唔通大陸又行緊師徒制咩?

男爵府

餐飲業並非有困難,只係割完政府資助,同完結疫期趁火打劫模式,結業走數,轉人頭開返新店轉正常模式,成日呻只是唔想新人加入同R政府資助同拉客,餐飲係好利潤同食硬市民嘅

公爵府

Jasmine-4711 發表於 24-4-18 22:40
因要12年免費教育, 大學大專VTC教育普及化.

坐底中六/VTC Youth College畢業 (=中六程度), 多數再讀U/ Hi ...

同意,而家 d 後生 DSE 後點都搵 d 嘢讀,左兜右轉都大學畢業

仲邊有人肯做學徒,任你鬧任你丙

公爵府

美味 發表於 24-4-19 00:27
做師父咁困身,唔係病到起唔到身都唔洗諗放假,人工又唔係真係咁高,依家啲年青人,去旅行緊要過返工,會同 ...

公爵府

mother904 發表於 24-4-18 23:34
所以我唔明點解要廢除,大部份都唔願意做既時候,仲有人肯做就一定有原因,我覺得各取所需就得,唔需要行 ...

我覺得無人提出廢除,只係依個年代無乜人咁on居去做徒弟先被迫廢除!

首頁
23456...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊