自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

男爵府

coldpanda 發表於 24-4-18 23:12
一早都話左
今時今日北上人數同鋪租都仲低過疫情前
成日強調北上同業主加租搞死飲食業

又亂up, 明明夏寶龍主任話,香港仍然是全世界營商環境最好的地方,是幹事創業、賺錢盈利、成就夢想的最好地方。猶如宇宙中的太陽,烏雲永遠遮不住他的光芒。發展勢頭擋都擋唔住,點會有結業潮

男爵府

2024年龍年勳章

綜援人士從來都係惡慣

複式洋房

回覆 6299 的帖子

咪係咯,疫情前已經係咁啦,買餸買生果仲難頂

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

我覺得個個因素都有啲關係啦,同埋冰封三尺非一日之寒,啲問題已經存在咗好耐,租金貴係主要原因,疫情冇辦法困住咗喺香港,到開關後嗰個蜂擁外出,北上食肆服務好,免+1 (有部份) ,不限時,多選擇等等

侯爵府

回覆樓主:

老細見d 伙記無禮, 煮得差,份量少都唔正視下,又關人事

子爵府

回覆樓主:

想壓榨人工就真,出得起錢無人做?
廚師,樓面個啲人都係睇邊到人工高就做邊到。

侯爵府

Kuri 發表於 24-4-19 00:54
我最近去屋企附近一間食店,食得出用心製作,店舖唔大,但有後生女侍應,亦聽到疑似老闆娘用心教佢招呼客 ...

大小老闆諗縮數,賺到盡頭做便是執

男爵府

Jasmine-4711 發表於 24-4-19 01:55
係,
大陸行呢套, 中三畢業已篩走大部份學生,亦冇工業學院. 逼住出來打工.

個個預科、大學生,邊個肯做學徒呀
考完DSE都尊貴左
教育要改格先可以增加勞動力

男爵府

大力大力 發表於 24-4-19 05:32
現在不是有廚藝學院嗎?

讀得畢業都覺得自己大廚啦,下欄嘢邊個做呀?

珍珠宮

cbeyond 發表於 24-4-18 22:25
上面文章,睇唔到任何一點食肆老闆有想改善, 所有野都係人地錯, 社會錯。
食肆食物無水準, 唔係錯。
食 ...

我都係睇到咁。 難怪食肆做得差,根本不想檢討,永遠都係人地嘅錯

男爵府

cbeyond 發表於 24-4-18 23:11
台灣,東南亞有師徒制度?
師徒制度咪更加無人入行
人工低, 受氣, 工作多, 現代人邊個仲肯咁蠢, 咁捱 ...

因為佢地由鄉村去城市打工,佢地返工搵錢真係為生活,無錢就要打包返鄉下。
香港近代細路做又三十六,唔做又三十六,唔駛為燈油火蠟屋租煩惱。
近近地睇國內服務性行業就知,佢地好驚比人炒魷魚或比客投訴。

水晶宮

回覆樓主:

疫情炒晒D人,人地都轉咗職,請番D新人就難,人地考慮去間福利好,時間短D

水晶宮

回覆樓主:

老闆年齡大第二代不肯繼承父業,間店吾裝修,吓吓叫供應店拖幾個月貨。。。

子爵府

我睇到嘅係
所有嘅錯都係別人嘅錯

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

karshing 發表於 24-4-18 23:06
師徒制不合時宜
最重要係年青人教育水準高咗,大把大學生,無人想做厨房製造業樓面等。
...
所以根本就要行返精英制,有啲俾你讀完大學,根本都冇大學嗰個水平,以前中三讀唔到嘅咪出嚟做嘢囉,中五讀唔上嘅咪做份文職囉,邊度好似依家咁樣左揀右揀,個個都以為自己高高在上,態度又差。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

agee 發表於 24-4-19 07:04
老細見d 伙記無禮, 煮得差,份量少都唔正視下,又關人事

係樓面嘅錯
同埋廚師嘅錯
無人入行嘅錯

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

aidan08 發表於 24-4-18 23:21
食肆請唔到人真係一個好大的問題。政府可能要效法吓新加坡引入外勞。
引入外勞咪又係俾人鬧,又話搶本地人嘅飯碗
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

Become 發表於 24-4-18 23:02
請唔到師傅同樓面,不如諗下點解請唔到啦

6天工作,唔比人坐低休息 企足10個鐘

我平時上午7am見到聖安娜餅店嗰幾個員工,包括經理,放工7pm收工佢地仲係度,好長時間,又冇得坐

侯爵府

mini_yan 發表於 24-4-19 05:06
佢講埋啲所謂原因根本就多餘啦,剩係3都夠荒謬,如仲有之前既欠款 好多供應商連貨都唔俾落啦,點會仲有劣質 ...

我覺得香港不論茶餐廳定係好少少嘅所謂西餐廳,全部都係同一批冰咗好耐嘅冰鮮肉

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我想知香港幾時有取消師徒制?

律師行業唔係都係行師徒制咩﹗

只不過,從前香港飲食業的人才都是透過師徒制傳承,進入一個體系跟師傅學習。現在香港政府推動的職業教育,目的就是非師徒制化

原文網址: 【恩威並施】振興香港飲食業(四)——餐飲人才培訓改革 | 香港01 https://www.hk01.com/article/756 ... utm_medium=referral

講到底,從前啲師傅多數點對徒弟?不言而喻啦﹗
所以而家啲人有得選擇吧﹗好既老闆,好既師傅仍然係有徒弟既。只係變為正式或非正式吧﹗

而師傅而家唔肯傳授秘技,呢個係佢人既問題,根本唔係咩師徒制既問題。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

首頁
45678...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊