自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

ychan^ 發表於 24-4-19 11:01
06-08三年生咗19個孩子,另一隻系基地就生了27個孩子。一睇就知你講嘅小紅書做假架啦。熊貓邊有可能生咁多 ...

啲人講嘢尤其網上或小紅書,為吸流量又或者做一些損人利己而做假,睇完聽完都要用下個腦分柝系咪真,唔好比有心人誤導幫佢放上網吸流量或做noise

侯爵府

ychan^ 發表於 24-4-19 11:15
啲人講嘢尤其網上或小紅書,為吸流量又或者做一些損人利己而做假,睇完聽完都要用下個腦分柝系咪真,唔好 ...

我依加習慣左無論睇到咩新聞,都自己上網fc下先

珍珠宮

ychan^ 發表於 24-4-19 11:01
06-08三年生咗19個孩子,系基地就生了27個孩子。一睇就知你講嘅小紅書做假架啦。熊貓邊有可能生咁多呀,猫 ...

都話系男,唔系女,我夠知如果女嘅無可能生到咁多啦

珍珠宮

ychan^ 發表於 24-4-19 11:15
啲人講嘢尤其網上或小紅書,為吸流量又或者做一些損人利己而做假,睇完聽完都要用下個腦分柝系咪真,唔好 ...

雄性熊貓呀,唔系雌性

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

hellomiki 發表於 24-4-19 03:04
以我個人睇法,將國寶借比別國作為外交視好政策,都系人類的一種自私行為,就好似古時皇帝將自己d女嫁比別 ...
所謂國寶就只係政權眼中有價值有高功能既任人擺佈既動物
送去美國點解會治養不善? 唔跟進, 全國萬民上下齊心呼喚招回? 明星們出錢出力出廣告, 到底為愛所謂既熊貓定係顯示比其他人知佢又如何愛國愛國寶
在我眼中,明知熊貓在美照顧不周, 骨瘦如柴, 仍堅持要借出
到底親子被虐, 責任全在保母? 親生呀媽無半點責任?
現實係可悲, 送個仔比保母養育照顧然後死亡, 親母就無半分法律責任....
個人眼中送養熊貓予美國只係純粹政治操作加經濟效益
照顧周到係應份, 照顧不善就增加多個團結國民既契機與仇恨美國的理由

珍珠宮

bebepopo 發表於 24-4-19 11:04
之前官方發聲明指梵星膽小且容易緊張,所以需要多些適應期,暫時在非展區進行過渡

...

我都睇過了,但願事實如此,梵星得到大家關注,後期環境改善了

珍珠宮

jyjy1684825 發表於 24-4-19 05:30
唔會跟車太貼.如果真係咁,為何無實名舉報?國寶喎?!post嘅出處都好重要, 小紅書...ar..
講到中國虐待動 ...

網上夠大把張鑫一巴巴打愛寶嘅視頻啦,後來張鑫升職加薪,坐在高位,張鑫背山強勁,網上各有黑子,互相攻擊嘛,呢點我都明,一旦網民重post張鑫d打熊貓真實片段,就會被刪貼㗎啦!有時d嘢就系有黑暗面,動協好似系獨立運作唔系中國政府管轄的

珍珠宮

rainiemama 發表於 24-4-19 10:37
你錯了,熊貓雖然係國寶,但都會比基地工作人員差別對待,尤其個人渣「張鑫」,持住自己朝中有人對大熊貓 ...

系,我以前都以為作為國寶一定好幸福,原來事實并唔系,有流量嘅熊貓同無流量待遇差遠了,果個張鑫真系可惡,仲可以升職,一樣無人郁到佢,其實仲有很多負面黑暗嘢,我系到都癈事講了,有d人唔想聽到動協嘅不是,大家上網睇多d,fc
希望中國政府可以介入整頓一下動協,令每隻國寶都可以善待

象牙宮

回覆樓主:

以前睇電視見外國人拍片,生活環境麻麻,隻隻污糟,國寶唔會瘧待,但相信都唔會點善待,當普通動物咁養!

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-4-19 12:07
送去美國點解會治養不善? 唔跟進, 全國萬民上下齊 ...

國寶變了政治工具,同時亦是賺錢工具,雙方都系。好聽d叫親善大使。韓國的樂寶未去韓國之前都被嘲笑在國內打黑工 點知派去韓國以為都系打黑工,剛去到敬敬樂業嘅樣,點知自己去到韓國原來系做大爺 福寶性格樂觀似佢爸樂寶,而愛寶真的系姜爺爺的真心愛護下變得更好的
無論國寶系國外或國內生活,只要善待牠們就好,國外或國內都有人不善待國寶嘅人存在,尤其國內,因太多熊貓,唔系人人會關注所有,但國外被虐就會容易被睇到,如丫丫樂樂,丫丫受到極大嘅關注,回國後嘅待遇好到不得了,每周都更新視頻發布,加上北動管理上系好唔錯的,所以福寶回國很多人都希望福寶系去北動而不是去碧峰x,韓國姜爺爺打造福寶成為網紅頂流,都系想福寶回國後能過上幸福的熊生,不過網上亦有不少黑子會噴韓國制造營銷,我個人覺得兩個爺爺系真心愛錫我哋嘅國寶

珍珠宮

2024年龍年勳章

hellomiki 發表於 24-4-19 13:08
國寶變了政治工具,同時亦是賺錢工具,雙方都系。好聽d叫親善大使。韓國的樂寶未去韓國之前都被嘲笑在國內 ...

13 宝家族日记发布了一篇小红书笔记,快来看吧! (emoji) CU6Bdylax6zYEmA (emoji) http://xhslink.com/Tv2rUG,复制本条信息,打开【小红书】App查看精彩内容!

福寶回國,最擔心嘅唔係福寶能否適應,更令人擔心嘅係宋爺爺,佢真係對福寶用情至深,福寶離開對宋寶嚟講打擊好大,養開動物嘅人可能先會明嗰種感受,網上有啲黑粉詆毀兩個好爺爺,衰到死

珍珠宮

2024年龍年勳章

rainiemama 發表於 24-4-19 10:37
你錯了,熊貓雖然係國寶,但都會比基地工作人員差別對待,尤其個人渣「張鑫」,持住自己朝中有人對大熊貓 ...

張三金隻手遮天般,國寶唔識舉報,網民舉報左咪又係咁!
香港都有類似啦!嗰個咩舉重協會,嗰個女主席話事人一副隻手遮天吹我唔脹嘅態度,仲搵一堆律師團一齊上東張!世界不同組織都有黑暗面!唔好咁傻以為係國寶就無人蝦無人虐待!咁嘅諗法太天真!

公爵府

hellomiki 發表於 24-4-19 12:28
系,我以前都以為作為國寶一定好幸福,原來事實并唔系,有流量嘅熊貓同無流量待遇差遠了,果個 ...

唔可以講的,一講唔好,就好多人質疑你

珍珠宮

2024年龍年勳章

小ice 發表於 24-4-19 13:35
張三金隻手遮天般,國寶唔識舉報,網民舉報左咪又係咁!
香港都有類似啦!嗰個咩舉重協會,嗰 ...

如果唔係報上東張搞大件事,大家都唔會知,所以我明白樓主出於對熊貓嘅愛而發聲,希望多啲人關注熊貓,無人關注嘅熊貓下場可能會很慘,被強逼不停生育,繁殖重要,但唔該人道啲啦,適可而止啦,某d熊貓生活可以好悲慘

珍珠宮

2024年龍年勳章

hellomiki 發表於 24-4-19 12:10
我都睇過了,但願事實如此,梵星得到大家關注,後期環境改善了

梵星展出機會都大,因為網上多左人關注梵星,比到壓力中心,環境改善左,最近仲放梵星食嘢嘅短片,所以話呢,無人關注嘅熊貓生活可以係好慘

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

人都唔會個個俾人善待啦 、平等係用嚟呃你咋

子爵府

hellomiki 發表於 24-4-19 12:05
都話系男,唔系女,我夠知如果女嘅無可能生到咁多啦

小紅書寫 「三年時間在基地生了19個孩子」已經有誤導成份。佢只是損精者不是生育者。

珍珠宮

一罐可樂 發表於 24-4-19 01:12
首先, 了解吓何謂 "電擊", 採集精液, 再進行人授孕, 唔好被誤導
https://news.ipanda.com/2024/03/21/ART ...

31 左左发布了一篇小红书笔记,快来看吧! (emoji) qhINWogeKqJa86s (emoji) http://xhslink.com/t6s62G,复制本条信息,打开【小红书】App查看精彩内容!

動協又再租借熊貓比老美啦!

https://www.hk01.com/%e5%8d%b3%e6%99%82%e5%9c%8b%e9%9a%9b/1011931/%e4%b8%ad%e7%be%8e%e7%86%8a%e8%b2%93%e5%a4%96%e4%ba%a4%e5%86%8d%e7%ba%8c-%e7%b0%bd%e7%bd%b2%e5%90%88%e4%bd%9c%e6%84%8f%e5%90%91%e6%9b%b8-2025%e5%b9%b4%e4%b8%80%e5%b0%8d%e5%a4%a7%e7%86%8a%e8%b2%93%e8%b5%b4%e4%b8%89%e8%97%a9%e5%b8%82
attach0/tmp/phpY105WN
attach1/tmp/phpOkw9Rx

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-4-19 12:07
送去美國點解會治養不善? 唔跟進, 全國萬民上下齊 ...

動協又同老美簽約,出租熊貓比美國!熊貓只是政治工具,好聽叫外交,共同合作繁育......

珍珠宮

回覆樓主:

外交比國寶重要 民意可以忽略
attach0/tmp/phpejNIHc
attach1/tmp/phpEtiijj

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊