自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

alau2021 發表於 24-4-19 00:16
係囉,又會知道熊貓有蟎蟲眼有蛀牙,貼文係熊貓護理員?

有D人平日話小紅書微博講嘢都係假嘅.

但一聽到講中國衰嘢就信到足, 仲週圍傳, 真低智!

我有懷疑, 會上網查証或待事件發酵.

如果貼文係護理員, 要捉佢去審問佢點照顧國寶.

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

my005 發表於 24-4-19 09:03
何謂愛錫動物? 點愛至係對動物最好?

我有時都會受網上所言既影響,幾張圖片,洋洋千字,一個又一個既圖 ...

基於丫丫嘅遭遇, 我心裡都唔想租借熊貓比美國.

侯爵府

回覆樓主:

根本就外交政策,等同古時公主嫁去番邦和親一樣!
既然小紅書咁多假消息,點解啲人又睇到津津樂道,欲罷不能,仲參考小紅書啲資料?
呢個世界真亦假時,假亦真,所以認真便輸了!

珍珠宮

shobi 發表於 24-4-21 15:10
根本就外交政策,等同古時公主嫁去番邦和親一樣!
既然小紅書咁多假消息,點解啲人又睇到津津樂道,欲罷不 ...

任何社交媒體都有真有假新聞,自己睇多d,不會全信晒,但有d人唔想聽到中國唔好嘅新聞系真的,會拒絕相信和質疑,好似話動協2025年再出租兩隻熊貓比老美,小紅書有講,香港新聞媒體都有講,但有d人會選擇性失明

珍珠宮

ian723 發表於 24-4-21 15:04
基於丫丫嘅遭遇, 我心裡都唔想租借熊貓比美國.

相信好多中國人都唔想再租借熊貓比美國,包括我

侯爵府

hellomiki 發表於 24-4-21 15:36
任何社交媒體都有真有假新聞,自己睇多d,不會全信晒,但有d人唔想聽到中國唔好嘅新聞系真的,會拒絕相信 ...

最近經常喺Facebook刷到啲熊貓嘅片,有一段係講某一個國家求左中國好耐想要熊貓,但一直都無答應冇,後來終於答應,但就係要該國家分享某一個技術,雖然唔知段片真定假,但係一啲都唔出奇!

珍珠宮

shobi 發表於 24-4-21 15:42
最近經常喺Facebook刷到啲熊貓嘅片,有一段係講某一個國家求左中國好耐想要熊貓,但一直都無答應冇,後來 ...

FC

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

hellomiki 發表於 24-4-21 03:35
31 左左发布了一篇小红书笔记,快来看吧! (emoji) qhINWogeKqJa86s (emoji) http://xhslink.com/t6s62G, ...

Google 1985,1986 三藩市曾經有熊貓短暫居住過
今次熊貓再去美國三藩市動物園, 三藩市向中國爭取咗熊貓落戶好多年
到上年11月中國至開綠燈批准, 如果三藩市應付到建築熊貓館, 各種費用
why not?

總之一定要blacklist 田納西州的孟菲斯動物園

話中國收錢借出熊貓俾外國動物園, 但中國無迫各國租借熊貓架喎
1980年代, 中國贈送熊貓出國, 世界動物組織又話唔人道
改租借出去, 又話中國要收錢, 咁即係點? 呢d 指摘簡直多鬼餘

關心熊貓, 同關心之前乜q 香港野豬關注組一樣
攻擊目的達到, 又回復關人鬼事狀態

伯爵府

hellomiki 發表於 24-4-18 22:36
原來不是每隻熊貓都會善待的,自從丫丫開始關注熊貓,原來在中國沒流量的熊貓生活會很慘的 沒比較沒 ...

尼樣我一早知,早年前去內地動物園(南京…定?!{忘了}),個籠倉細'好臭..重點係有幾隻一齊住/展覽…。我成日諗…點H K嗰兩可以住甘大,又話要遊客細聲講嘢…等(好架勢甘)。
明明佢哋都係國寶尼…之後好耐先明(因為資訊發達好多片睇),只有頂流熊貓先有大屋住,公主/寶寶搬照顧..。(成都熊貓基地嗰啲全部都係珍品)
中國咁多區省份城市…六成動物園都會有熊貓..

珍珠宮

一罐可樂 發表於 24-4-21 20:59
Google 1985,1986 三藩市曾經有熊貓短暫居住過
今次熊貓再去美國三藩市動物園, 三藩市向中國爭取咗熊貓落 ...

即系你支持中國動協再送熊貓比賤美...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

hellomiki 發表於 24-4-21 23:18
即系你支持中國動協再送熊貓比賤美...

我再一次答你: 總之一定要blacklist 田納西州的孟菲斯動物園

珍珠宮

一罐可樂 發表於 24-4-21 23:24
我再一次答你: 總之一定要blacklist 田納西州的孟菲斯動物園

反正我就唔支持將國寶再送去賤美!無差別!

珍珠宮

一罐可樂 發表於 24-4-21 23:24

啊...建議你除了blacklist孟菲斯動物園,都blacklist埋華盛頓國家動園,美香一家的遭遇你上網查下,美香系美國接受左幾多次人工受孕,以幾多歲高齡生下小奇蹟....我都不多講了,你繼續維護美國吧,以你角度只要換個美國動物園就無問題了

珍珠宮

tungking 發表於 24-4-21 22:50
尼樣我一早知,早年前去內地動物園(南京…定?!{忘了}),個籠倉細'好臭..重點係有幾隻一齊住/展 ...

唔止待遇,動協某d人為了利益,同老尾是一伙的,互相扯貓尾,政治太黑暗,真希望中央整頓一下呢個組織

珍珠宮

2024年龍年勳章

hellomiki 發表於 24-4-21 23:51
唔止待遇,動協某d人為了利益,同老尾是一伙的,互相扯貓尾,政治太黑暗,真希望中央整頓一下呢個組織
...

聽過,當時好似中動替美國動物園講好說話,隱瞞!替美國脫罪,中動有漢奸唔出奇,出租一隻大熊貓一年100萬美金,電擊一次又有錢收 唯利是圖的組織,美其名共同研究繁育更多熊貓,事實就係錢作怪!美香以人類80高齡產子,真係為熊貓好咩?呸!不如叫嗰啲盲撐粉試下自己60歲俾人電擊生仔有咩感受 第一個叫候蓉試先,係佢發明電擊熊貓

珍珠宮

2024年龍年勳章

hellomiki 發表於 24-4-21 23:40
啊...建議你除了blacklist孟菲斯動物園,都blacklist埋華盛頓國家動園,美香一家的遭遇你上網查下,美香系 ...

佢可能努力上網搵有力證據新聞幫中動和美國搵美麗的謊言 中動再送熊貓比美國係啱架!啱啱丫丫和美香一家返國都唔係好耐,咁快又送熊貓去美國啦!鄧d國寶可憐!如果送去韓國馬來西亞日本呢d珍惜熊貓嘅地方就話啫!美國?不了!

珍珠宮

小ice 發表於 24-4-22 00:13
聽過,當時好似中動替美國動物園講好說話,隱瞞!替美國脫罪,中動有漢奸唔出奇,出租一隻大熊 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

hellomiki 發表於 24-4-21 03:41
動協又同老美簽約,出租熊貓比美國!熊貓只是政治工具,好聽叫外交,共同合作繁育......
...

反正有利可圖先會去做呢啲租借政治工具動物
都係果句 照顧得好就應份
熊貓既可愛呆盟更易惹國內人憐愛
照顧得唔好又多個仇恨美國理由
送到比啲照顧不周既動物園隨時更有意料之外的邊際效益~ 有甚麼不好的做法又有甚麼熊貓協會的人員背負罪名~ 好洗好用

子爵府

hellomiki 發表於 24-4-18 23:40
是,梵星

除了小紅書,微信等其他平台都有

梵星今天開始展出,有個大院子
正義或會遲來但不會缺席

珍珠宮

bebepopo 發表於 24-4-29 21:24
梵星今天開始展出,有個大院子

終於可以離開棄養繁殖場,住上大院子了,梵星5月1日生日的

首頁

尾頁