懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

背景任職xx公司3年,因為公司效益問題裁員,該公司屬於託管公司,本人工資是由私人老闆出糧比管理公司再由管理公司出糧給我

2023.11月中收到裁員信件,一個月通知期.
在2023年12月頭last day, 2024年1月確認懷孕8週左右(經推算,懷孕首日仍在受雇期間)

嘗試和舊公司聯絡,追討14週有薪假期(公司提出,非懷孕原因解僱,同時我通知時間已結束僱傭關係)

根據《勞工法》第六章:生育保障https://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/06.pdf職業保障

如懷孕僱員符合以下的條件,則僱主由僱員經醫生證明書證實懷孕之日起至產假 結束而應復工之日爲止,不得解僱該僱員:
1. 僱員按照連續性合約受僱;及
2. 僱員已向僱主發出懷孕通知。
如僱員在發出懷孕通知前已被僱主解僱,她可在緊接解僱通知後立即提交懷孕通 知予僱主。在這情況下,僱主須撤回解僱該僱員的決定。

我想請問有沒有各位媽媽試過這種情況.

我的論點是我當時懷孕還在受雇期間,我怎麼一知道懷孕就立即通知公司.

已經和勞工處溝通,並排期上庭,想收集多一些資料.
請大家幫忙. 謝謝

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

伯爵府

想生BB熱投

你未通知公司己懷bb
好難追

舊公司有類似case

複式洋房

miniyan 發表於 24-4-20 13:40
你未通知公司己懷bb
好難追

請問你之前都有遇到過類似情況嗎?

別墅

Tulipppilut 發表於 24-4-18 23:05
背景任職xx公司3年,因為公司效益問題裁員,該公司屬於託管公司,本人工資是由私人老闆出糧比管理公司再由 ...

你尼個case唔合理,公司並無因為你懷孕而炒你所以不構成歧視

男爵府

背景任職xx公司3年,因為公司效益問題裁員,該公司屬於託管公司,本人工資是由私人老闆出糧比管理公司再由 ...

我覺得公司好慘,通知要炒你時連你自己都唔知自己懷孕,last day 後一個月話自己懷孕後再想追討14 周有薪假期

別墅

飛天紅豬俠 發表於 24-4-22 10:27
我覺得公司好慘,通知要炒你時連你自己都唔知自己懷孕,last day 後一個月話自己懷孕後再想追討14 周有薪 ...

我都覺得好奇怪…

複式洋房

追唔到啦~ 果陣你又無比到pregnant certificate比employer, 有既話就得,你自己諗下都唔make sense啦

複式洋房

alleyleung 發表於 24-4-22 20:56
追唔到啦~ 果陣你又無比到pregnant certificate比employer, 有既話就得,你自己諗下都唔make sense啦
...

我都知道我case 有dd特別,先想尋求幫助.
因為我12離職後第二日馬上有另一家公司和我簽約(我所有工作性質,地點不變)無啦啦轉合約搞到咁.

複式洋房

thy00155 發表於 24-4-22 02:09
你尼個case唔合理,公司並無因為你懷孕而炒你所以不構成歧視

我宜家point 唔係追究佢地歧視我,而係根據勞工法

第六條章節
如僱員在發出懷孕通知前已被僱主解僱,她可在緊接解僱通知後立即提交懷孕通 知予僱主。在這情況下,僱主須撤回解僱該僱員的決定。
(這條章節,發出通知已被解僱)

證明公司也是不情的情況下,當知道情況應該撤回.

以上是我個人理解.

問題是我由2021年-2024年都在同一個地點同一個老闆(非雇主)打工,中間因為他們突然換合約(換託管公司)搞到我即使我連續任職同一個分工我卻因為這樣沒有了14週有薪產假.

複式洋房

飛天紅豬俠 發表於 24-4-22 10:27
我覺得公司好慘,通知要炒你時連你自己都唔知自己懷孕,last day 後一個月話自己懷孕後再想追討14 周有薪 ...

我想請問,經過推算我當時懷孕還在僱用期間,我是不是應該受勞工法保護?
如果受(但是當時雙方都不知情況下)

根據勞工法

我是不是有權去追討?

複式洋房

Tulipppilut 發表於 24-4-23 02:22
我想請問,經過推算我當時懷孕還在僱用期間,我是不是應該受勞工法保護?
如果受(但是當時雙方都不知情況 ...

我諗你都係問下律師或者勞工處意見好啲,你成個情況好難喺度詳細講,又唔知你新合約做咗幾耐,好似要做夠某個時間先享有產假,同埋詳細法律條文我哋都唔太識,你問專業意見好過喺度大海撈針

別墅

大原則係
僱主明知僱員懷孕,就唔可以隨便解僱

你同僱主直至last day都唔知你懷孕
如果係last day前你提出懷孕證明,佢都要收返解僱決定,呢個冇錯
(即係1.僱主出解僱通知時僱員已經知懷孕同2.手上有證明而3.未通知僱主)
你係last day之後1個月先至知懷孕,last day之後先至拎張last day後發出既懷孕證明
咁就好難出個結論係前僱主要負責

老實講
已經排左期上庭
就唔需要考慮太多
預備好哂所有文件
有o個句講o個句
官會識判

男爵府

既然你已排期,有結果後歡迎你上嚟報告結果。

有無權追討唔係我可以講,我只係喺情理中覺得你公司好慘

ps下次俾人炒,記得驗孕,咁就可以避免好多麻煩

複式洋房

Tulipppilut 發表於 24-4-23 02:15
我都知道我case 有dd特別,先想尋求幫助.
因為我12離職後第二日馬上有另一家公司和我簽約(我所有工作性質 ...

岩既,但個問題係你成個termination process已經completed曬,final payment你都簽左名,簽左名就代表你approve曬所有野,除非你係last day前比到張證明比employer, 如果唔係基本上都無得追。

男爵府

發表於 昨天 23:15 |只看該作者

回覆樓主:

不如你問返自己,如果你請個外僱,你解僱佢,一個月通知,last day之後,佢話自己有左10個星期,問你索償14星期產假,你點做?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊