自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

junebbgirl2013 發表於 24-4-24 18:09

無師傅引路唔知你先人上唔上到神枱咖。請師傅比多二,三仟加封利是囉,都唔爭果少少,做漏仲大鑊。除非你屋企無安放祖先神位,否則做足D好。而且師傅會幫你地旺埋屋,驅走唔好既氣場。

男爵府

ilovebb2019 發表於 24-4-25 11:28
無師傅引路唔知你先人上唔上到神枱咖。請師傅比多二,三仟加封利是囉,都唔爭果少少,做漏仲大鑊。除非你屋企 ...

agent 話唔請師傅,火化後,就可以點香引路回家,唔知可以唔可以?

其實都未知帶阿嫲回家,還是將他安放到寺廟!但又想每天可在家預備食品給他

伯爵府

junebbgirl2013 發表於 24-4-25 22:39

師傅都係由火葬場點香引路到家,但佢會諗經稟報我地祖先呀媽仙遊,魂歸乜門祖先咁。之後要燒衣至完成儀式。你問吓香燭舖如果自己做要點同燒D乜。師傅價錢包埋祭品香燭,我地又唔識又無心情理啦,唔太貴咪請人做,又唔怕做漏。

至於安放寺廟可以下一步,都要時間搵。唔想是旦放,要真係環境同管理都好果D。唔鍾意D所謂佛堂唔知揾乜人打理,有無上香又唔知。係咪真係有菩薩係度又唔知。

公爵府

2024年龍年勳章

junebbgirl2013 發表於 24-4-26 02:39

其實本身你嫲嫲係唔係同住?
如果你係女結咗婚,阿嫲應該唔同門,
通常啲agent佢哋有相熟臨時靈位可以安放,
好似之前我婆婆獨居,
我哋都係火化完帶佢返紅磡殯儀館附近啲舖位,嗰度日日有人打理,我哋每隔幾日買啲嘢食去裝香,agent領返骨灰返嚟都係先放嗰度,直至上正式骨灰位。

-

男爵府

ilovebb2019 發表於 24-4-26 09:07
師傅都係由火葬場點香引路到家,但佢會諗經稟報我地祖先呀媽仙遊,魂歸乜門祖先咁。之後要燒衣至完成儀式。 ...

…..

agent 話如果請嫲返屋企,又要等2-3年先可以同神枱祖先位合併,好奇怪!
火化後請師傅引路回家,如果遲啲安放去寺廟,係咪又要再請師傅引路上寺廟位?屋企嘅位就唔駛再供奉?

複式洋房

ilovebb2019 發表於 24-4-19 15:00
回覆 Giant 的帖子

好奇怪咖,祭品,放神枱d食物從來無發現過強哥或蟻仔。唔洗包保鮮紙啦,第二朝都扔。 ...

又係喎

男爵府

ilovebb2019 發表於 24-4-26 09:07
師傅都係由火葬場點香引路到家,但佢會諗經稟報我地祖先呀媽仙遊,魂歸乜門祖先咁。之後要燒衣至完成儀式。 ...

..

你将先人安放在家,是否放神枱祖先位隔离、

翡翠宮

回覆樓主:

唔會包住
亦覺得冇必要

伯爵府

junebbgirl2013 發表於 24-4-26 17:14
…..

你屋企無裝開祖先位?如果有點解諗住第日請去寺廟坐?去咗寺廟坐屋企就唔洗拜囉,你唔係想咁咩?如果屋企又拜咁唔洗去寺廟啦,始終跟返自己祖先,有子孫供奉上香係最好。

伯爵府

junebbgirl2013 發表於 24-4-26 23:03
..

放咗張相係祖先牌位前面因為唔夠位,祖先牌位側已放咗老豆張相。其實老豆走咗成廿年加上走果時都過八十,夠哂資格上神枱,所以果日師傅將老豆香爐D灰放咗D去祖先果個爐,正式共冶一爐,即老豆已經升格為祖先,唔洗另外比個爐佢。其實原本老豆係無爐的,呀媽後來加比佢。

男爵府

發表於 7 天前 |只看該作者
ilovebb2019 發表於 24-4-29 09:17
你屋企無裝開祖先位?如果有點解諗住第日請嫲嫲去寺廟坐?去咗寺廟坐屋企就唔洗拜囉,你唔係想咁咩?如果屋企 ...

因為而家未買牌位'所以才想先請回屋企
過多1-2年,合併祖先後,才一併請去寺廟坐

男爵府

發表於 7 天前 |只看該作者
ilovebb2019 發表於 24-4-29 09:25
放咗張相係祖先牌位前面因為唔夠位,祖先牌位側已放咗老豆張相。其實老豆走咗成廿年加上走果時都過八十,夠 ...

agent 話剛過世的家人,不可以咁快合併為祖先

伯爵府

發表於 6 天前 |只看該作者
junebbgirl2013 發表於 24-5-1 00:43

係老豆合併咗祖先。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊