夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

manandyin 發表於 24-4-22 17:32
我媽咪都琴日都有約姐夫見下面,
睇下有冇得勸和,
不過姐夫話成日嘈交真係過唔到落去喎,
搵你媽咪勸和無用,因為你家姐性格係原生家族形成,你媽咪長期縱容阿女發脾氣黑面控制狂,你姐夫點會聽外母講?
要勸就叫99出面勸,但可以想像你家姐同99關係唔會好好,即係無計。

大宅

howtoforgive 發表於 24-4-22 19:16
有無諗過是否有小三?去台灣時有無異樣?要去到找屋咁大決心,話嘈到過唔到 (推個責任去老婆度?),同小朋 ...

姐夫好肯定話冇, 家姐都無發現姐夫有咩異樣, 去台灣果陣仲去左佢地結婚影婚紗相的地方, 所以家姐都唔明點解可以咁決絕, 去完台灣亦都無鬧過交, 所以我地都諗唔明, E個都係家姐而家的心結

家姐求姐夫返黎, 話佢會改, 為左對仔囡希望姐夫可以俾次機會佢, 佢提出好多方法俾姐夫, 但姐夫到而家都仲無俾回應, 唔知佢想點。

對仔囡而家好似接受左, 但到夜晚就會喊下, 話好掛住爸爸, 我家姐就陪佢地傾計, 訓覺, 同佢地解釋發生咩事, 不過小朋友就算明白, 但掛住就係掛住, 都無計, 佢地而家隔日會同爸爸食晚餐, 星期六,日就去爸爸新屋訓, 唔知E個做法究竟幫唔幫到小朋友。

大宅

wholemilk 發表於 24-4-23 01:05
搵你媽咪勸和無用,因為你家姐性格係原生家族形成,你媽咪長期縱容阿女發脾氣黑面控制狂,你姐夫點會聽外母 ...

我家姐同佢老爺奶奶關係應該唔錯, 我無聽過佢呻老爺奶奶點, 佢奶奶行動唔方便, 平日睇醫生覆診都係我家姐請假陪佢去。如果佢老爺奶奶肯幫手勸下都可能有轉機, 但唔知姐夫有冇同佢地兩老講佢要同我家姐離婚。

男爵府

manandyin 發表於 24-4-22 17:32
我媽咪都琴日都有約姐夫見下面,
睇下有冇得勸和,
不過姐夫話成日嘈交真係過唔到落去喎,

你做妹嘅真心為家姐好,就勸家姐狠狠地改變自己嘅性格脾氣,你身為妹妹都觀察到家姐係發脾氣黑面控制狂,姐夫甚或仔女同家姐相處其實都好痛苦,對佢地嚟講係有毒嘅關係,疫情期間姐夫失業靠家姐養家,你評估家姐會唔會俾左唔少氣姐夫受?
仔女都會感受到媽媽脾氣差,爸爸搬走了,而自己未來要對住陳自瑤(婚後事)咁嘅阿媽,仔女有咩可能開心?

大宅

Fatima_melanie 發表於 24-4-23 11:55
你做妹嘅真心為家姐好,就勸家姐狠狠地改變自己嘅性格脾氣,你身為妹妹都觀察到家姐係發脾氣黑面控制狂, ...

疫情期間佢地真係成日因為育兒同錢銀嘈交,
可能果陣我家姐唔知講左D乜野,
所以傷害左佢地感情。
家姐話想對仔囡開心,
寧願俾對仔囡跟爸爸,
但姐夫話要返工, 無人幫手湊,
所以無接受我家姐建議

家姐仲話請個工人去姐夫屋企幫手,
但唔知佢地傾成點。

男爵府

manandyin 發表於 24-4-23 12:33
疫情期間佢地真係成日因為育兒同錢銀嘈交,
可能果陣我家姐唔知講左D乜野,
所以傷害左佢地感情。

認真面對問題嘅根源(家姐或雙方脾氣差),雙方徹徹底底理性地攤出嚟講自己嘅感受,同討論清楚要解決咩問題先可以繼續行落去,然後雙方立定決心實踐,回想下當日為咩要同呢個人結婚?咁辛苦建立一頭家又有兩個仔女,雙方肯唔肯認真解決問題,從而令大家嘅婚姻能携手走下去?如果兩個處理唔到咁深層次嘅討論,搵婚姻輔導做facilitator 引導雙方嘅討論
你同媽媽真心為家姐好,就要認真向家姐指出佢嘅難頂地方,家姐未必擦覺自己嘅behavior 令身邊人難受,繼而斷送大好家庭,當家姐語氣一唔好,你同媽媽要即時指出俾家姐知道咁樣講野會令人難受,咁樣先係真心幫到家姐

洋房

二個人誰對註錯沒有人知道,最好找婚姻輔導員/社工解決, 他們有專業資格可以給意見處理.小朋友沒有完整家庭成長對他們心理都有影響,盡快尋求專業人仕協助.

大宅

Fatima_melanie 發表於 24-4-23 13:06
認真面對問題嘅根源(家姐或雙方脾氣差),雙方徹徹底底理性地攤出嚟講自己嘅感受,同討論清楚要解決咩問 ...

明白, 佢地兩公婆就欠一個溝通機會,
姐夫唔係好願意見到家姐,
好似突然間好憎佢咁,
希望姐夫可以同家姐好好傾下,
當係為左小朋友,
如果真係唔可以一齊,
希望佢可以同小朋友好好溝通下,
小朋友只係聽爸爸話,
佢講一句好過我地講一百句。

水晶宮

回覆樓主:

其實如果爸爸對小朋友咁好,見到佢哋咁樣成日喊都會心痛㗎,冇理由你家姐咁既offer,佢都吾接受喎。小朋友有機會會搞到情緒出問題喎。

大宅

發表於 7 天前 |只看該作者
陳小b 發表於 24-4-20 11:05
其實你家姐同你姐夫因咩事成日嗌交?!性格不合定生活習慣等?!先搵出源頭。如果唔涉及第3者,大家仲愛對 ...

1) 傾吓,大家就一就。保住個家,怕影响D小朋友。好少事..我估錢問題!

男爵府

發表於 7 天前 |只看該作者
咁咪叫小朋友自己叫返Daddy返來,如果佢都係唔返,就喊都冇用,好好咁生活。另外,姐夫可能都同小三曖昧中都未定,連心愛嘅仔女唔開心都咁決斷~

大宅

發表於 3 天前 |只看該作者
而家對仔囡直頭當屋企係寄宿學校,
只係用來食飯訓覺做功課的地方,
同我家姐近乎零交流, 就算我家姐買玩具返去又好,
做晒佢地兩個鐘意做o既野都好,
佢地都係問一句就答一句, 只係想快D放假去佢爸爸屋企訓,
佢地而家星期五晚就去爸爸屋企, 星期日晚叫我家姐接佢地返去,
每次星期日我家姐一去到佢地就喊晒咁話唔捨得,
佢地平日已經一星期兩晚一齊食飯, 星期五再過夜玩幾日,
唔知點解佢地兩個仲會咁。
試過我家姐唔去接佢地, 姐夫就打電話過黎係咁叫我家姐過去,
其實姐夫自己送對小朋友返黎都得啫, 點解一定要我家姐山長水遠去接。

而家對小朋友見到我都好冷淡,
以前見到我, 會好開心走過黎攬住我,
要我陪佢地玩一整晚,
而家我都FEEL到佢地好似當我係陌生人咁,
我自己都唔開心, 更何況係家姐,
家姐話將小朋友俾姐夫算數, 但姐夫話無時間湊為理由拒絕左,
家姐仲同佢講如果錫佢地, 就應該接佢地去住,
留喺家姐身邊, 全部人都唔開心,
點解姐夫唔肯接佢地返去住,究意乜心態, 真係諗唔明。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊