自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

lucklucky 發表於 24-4-20 07:54
復活節假期自由行去黃山、西遞宏村,黃山山上廁所都可以,唔太惡劣

離題問吓:黃山難行嗎?辛唔辛苦?

男爵府

回覆樓主:

上年7月 去咗睇兵馬俑好多人。 廁所係廿年前臭到死個種。
我結論係大陸一級景區, 每逢假期都係幾萬的人去 , 冇廁所頂得順,一定係臭。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

最近2年去多左大陸旅遊, 廁所普遍都清潔乾淨...不過...是踎廁.... 好考腳力... 自己問題不大, 就是考起老人家, 想同佢去玩下, 一定要考慮廁所有無得坐...

唉, 就算跟團都是, 5是話可以安排的事...本身是景點無, 結果叫親佢去大陸都5願意....
Stay Hungry , stay foolish !!

琥珀宮

December_baby 發表於 24-4-19 17:09
好想去下黃山、蘇杭..請問旅遊景點的廁所情況如何?
我朋友有潔癖,唔知佢頂唔頂得順
...

目前身在杭州,由楊州、無錫、蘇州至此,廁所大部份都OK,當然有高低,唔差,有一兩間有尿味啫。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

Jone_kuok 發表於 24-4-20 08:33

月頭去到此一遊, 因時間問題, 只行了一小段就回頭, 好多路都改善左, 多樓梯, 多扶手.... 不過, 人不少... 少運動的我, 要休息一陣又行一陣...
Stay Hungry , stay foolish !!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

最怕係地下又濕又黑印... 不過要小解都無計啦.. 最多閉氣快快去完出番來.. 踎廁好過坐廁... 因為一定唔會坐囉..

琥珀宮

Skytree1000 發表於 24-4-19 18:32
去過北京景點廁所是流動那些,
要付$ 及 閉氣

幾耐之前?我去長城幾次都冇見呢種廁所。

舊年翻去八達嶺,都唔見你所講嘅廁所。

男爵府

Jone_kuok 發表於 24-4-20 08:33

我哋後山上(雲谷索道上)、前山落(玉屏索道下),冇住係山上。當日天朗氣清,唔太熱,山路同梯級都起得好好,行得算輕鬆。我帶住兩個70歲左右老人家行,佢地都應付到。

子爵府

lucklucky 發表於 24-4-20 15:53
我哋後山上(雲谷索道上)、前山落(玉屏索道下),冇住係山上。當日天朗氣清,唔太熱,山路同梯級都起得 ...

謝謝你,我好想去,但又擔心行得辛苦。
聽你咁講,我冇理由不如70老人家啩

公爵府

D..D 發表於 24-4-19 17:52
我去過呢種

非常之open! 我比較保守,真係接受唔到,請問呢個在哪裏的?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

D..D 發表於 24-4-19 17:52
我去過呢種

我細個都去過呢種
大家數123齊齊踎低
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Gmama 發表於 24-4-20 16:11
非常之open! 我比較保守,真係接受唔到,請問呢個在哪裏的?

廣州

大宅

Nbs 發表於 24-4-19 18:27
廁所係我一路以來唔鍾意亦好少返內地玩的原因
而家進步咗,我都只係去深圳的大商場行過一兩次,其他地方一 ...

大型商場都有一陣陣臭味,未行到廁所已經聞到 廁所地方算係乾淨,唔明

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

K$$ 發表於 24-4-19 22:25
我相信大陸冇咩廁所會乾淨…

呢個係成都熊貓基地的公廁,你覺得如何?
attach0/tmp/phpCxaICi

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

SandyKL 發表於 24-4-20 15:01
目前身在杭州,由楊州、無錫、蘇州至此,廁所大部份都OK,當然有高低,唔差,有一兩間有尿味啫。
...

好多人仲係諗住、國內十幾年前的情況~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

柔伊 發表於 24-4-20 20:12
呢個係成都熊貓基地的公廁,你覺得如何?

成地尿

男爵府

Gmama 發表於 24-4-20 16:11

廿年前去內蒙古,百貨公司內正係呢種屎渠式廁所,仲開揚過張相,最惡心係其他格嘅人痾屎同血流成河,沖廁係由第一格沖到最後,即係話你前面咁多格嘅屎尿血都會喺你腳底經過,恐怖到成團人叫救命
怒我無能,無論國家江河美景有幾驚嘆,都頂唔順d廁所

珍珠宮

December_baby 發表於 24-4-20 21:02
成地尿

唔係尿黎,清潔完未乾冇味
如果呢個廁所都接受唔到,唔好考慮返大陸旅行,應9成以上都唔及格。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

柔伊 發表於 24-4-20 21:31
唔係尿黎,清潔完未乾冇味
如果呢個廁所都接受唔到,唔好考慮返大陸旅行,應9成以上都唔及格。
...

在疫情前、同老婆幾年間一口氣去咗國內十幾個城市景點玩、廁所清潔程度、完全是能接受的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

大力大力 發表於 24-4-20 21:37
在疫情前、同老婆幾年間一口氣去咗國內十幾個城市景點玩、廁所清潔程度、完全是能接受的~
...

我岩岩去左幾個大陸城市返黎,廁所比以前好很多,最少都有6分以上,因為女仔係蹲廁地面成日俾人痾濕,但未至於接受唔到,八達嶺 華山呢d超多人的地方,廁所真係ok,華山更加乾淨,中國旅行實在太多人,廁所一定冇香港商場的咁好,有時去多人的地方如高鐵站,入到去見到廁所ok就要去,唔好再一格格揀,因為實有驚喜 ,我去過東歐地方跟團旅行,公廁(油站旁免費廁所)畢身難忘

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊